foto

Gérard Buhr

  • nar. 8.5.1928
    Štrasburk, Francie
  • zem. 8.1.1988 (59 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Gérard Buhr hrál ve více než sedmdesáti filmech, jazykové vybavení mu umožnilo zúčastnit se řady mezinárodních projektů, mimo jiné se uplatnil také jako spisovatel a scenárista. Pocházel ze Štrasburku, ale od roku 1940 žil s rodiči v Cannes. Tady se později setkal s Gérardem Philipem, který mu pomohl odstartovat kariéru u filmu. Na stříbrné plátno vstoupil Buhr v roce 1950 podružnými rolemi hned v osmi filmech, poprvé jej diváci v kinech mohli zahlédnout v dramatu ZASTŘELEN ZA ÚSVITU (Fusillé à l’aube, 1950), objevil se také jako novinář v Hunebellově detektivce DEJTE SI POZOR NA BLONDÝNKY (Méfiez-vous des blondes, 1950).

I když hrál jen vedlejší role, v první polovině padesátých let byl vytíženým hercem a točil několikrát ročně. Z hodnotnějších počinů připomeňme drama z počátku druhé světové války PRVNÍ PO BOHU (Maître après Dieu, 1951), kde hrál německého důstojníka, po boku již zmíněného Gérarda Philipa se mihnul jako voják ve slavném FANFÁNOVI TULIPÁNOVI (Fanfan le Tulipe, 1952). Větší prostor mu poskytl například Henri Decoin ve filmu ZRALÉ PRO ZABITÍ (Bonnes à tuer, 1954), kde hrál Williama Jordana, amerického přítele hlavního hrdiny (Michel Auclair). Ve filmu VZPOMÍNKY POLICAJTA (Mémoires d’un flic, 1956) byl v roli Gérarda synem představitele titulní role, slavného Michela Simona.

Od roku 1954 nacházel uplatnění na divadelních jevištích, několikrát vystupoval v Théâtre Hébertot, hrál také na dalších pařížských scénách. Později spolupracoval i s televizí a hrál například v pěti epizodách oblíbeného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1958-1978). Filmoví kritici ocenili jeho výkon v úloze pasáka Marca v Melvillově filmu BOB HAZARDÉR (Bob le flambeur, 1956), články ve filmových časopisech tehdy neváhaly navíc zmínit Buhrovou fyzickou podobnost s americkým Kirkem Douglasem. Uplatnění v mezinárodně obsazených filmech umožnila Buhrovi znalost angličtiny a němčiny. Jako detektiv se objevil v Hitchcockově filmu CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955), po boku Curda Jürgense pak hrál ve filmu MICHAL STROGOV (Michel Strogoff, 1956).

Zatímco ve filmech významných režisérů (Anatole Litvak, Jean Renoir, René Clair) se míhal jen v epizodních výstupech, větší příležitosti dostal například ve špionážních filmech Raoula André, znovu točil také s J. P. Melvillem (KNĚZ LÉON MORIN – Léon Morin, prêtre, 1961). V šedesátých letech se Buhrova kariéra u filmu dostala do útlumu, o to více hrál v divadle a televizi. V mezinárodním měřítku jej znovu zviditelnil válečný film NOC GENERÁLŮ (The Night of the Generals, 1967), kde hrál plukovníka von Stauffenberga, známého iniciátora atentátu na Hitlera. Na místě je zmínit také spolupráci s Jeanem Gabinem, po jehož boku hrál dvakrát policejního inspektora (PROSŤÁČEK SE BOUŘÍ – Le cave se rebiffe, 1961; SICILSKÝ KLAN – Le clan des Siciliens, 1969).

Četné zkušenosti s kriminálními filmy přivedly Gérarda Buhra k psaní a pod jménem Victor Harter napsal několik detektivních románů, v 70. letech měl jako scénárista podíl i na několika televizních filmech a seriálech. Ve filmu se tehdy objevoval již jen výjimečně, připomeňme alespoň další role důstojníků (MRCHOŽROUTI – Les morfalous, 1984; KREV TĚCH DRUHÝCH – Le sang des autres, 1984). Jeho filmografii uzavírá účast v televizních seriálech, objevil se například v dobově úspěšném seriálu CHÂTEAUVALLON (1985).

Od roku 1963 byla jeho manželkou původem belgická herečka Patricia Karim (*1935), hráli spolu například ve filmu DO TOHO, DO TOHO! (Allez France!, 1964). Měli spolu dvě děti, syna Fredericka a dceru Delphine. Gérard Buhr zemřel náhle ve svém domě v Paříži následkem krvácení do mozku 8. ledna 1988 ve věku 59 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1985 Vyhlídka na vraždu
1984 Krev těch druhých
Mrchožrouti
1983 Enigma
S.A.S. à San Salvador
1982 Pět dní jednoho léta
Spéciale dernière (TV film)
1981 Condorman
Vražda na přání
1979 Louis XI ou Le pouvoir central (TV film)
Téměř dokonalá aféra
1977 Anneaux de Bicêtre, Les (TV film)
Julie
Loulous, Les
Madame Claude
1975 Láska a smrt
1973 Šakal
1971 La maison sous les arbres
1969 Patates, Les
Sicilský klan
1968 Noc následujícího dne
Paša
1967 Noc generálů
Spéciale dernière (TV film)
1965 Pleins feux sur Stanislas
1964 Caméra explore le temps: Mata Hari, La (TV film)
Do toho, do toho!
Le dernier jour (TV film)
Vlak
1962 Le monte-charge
Loi des hommes, La
1961 Cave se rebiffe, Le
Kněz Léon Morin
Monocle noir, Le
Pleins feux sur l'assassin
Reine Margot, La (TV film)
1960 Corde raide, La
Normandie-Niemen
1958 Dos au mur, Le
Me and the Colonel
Une balle dans le canon
1957 Deuxième bureau contre inconnu
Šeříková brána
1956 Alerte au deuxième bureau
Bob hazardér
Elena a muži
Mémoires d'un flic
Michal Strogov
1955 Chyťte zloděje
1954 Allegro squadrone
Bonnes à tuer
Le grand jeu
Le Chevalier de la nuit
Rafle est pour ce soir, La
Rage au corps, La
Třikrát žena
Votre dévoué Blake
1953 Alerte au sud
Čin lásky
Dame aux camélias, La
Madame de...
Suivez cet homme
1952 Fanfán Tulipán
Chemin de Damas, Le
Jocelyn
Les amants de minuit
Mon mari est merveilleux
1951 Amant de paille, L'
Cap de l'espérance, Le
Identité judiciaire
Mains sales, Les
Muž, který prochází zdí
Petites Cardinal, Les
Pojedeme do Monte Carla
První po Bohu
Zázraky se dějí jen jednou
1950 Fusillé à l'aube
Méfiez-vous des blondes

TV seriály

1990 Blaues Blut (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
1985 Châteauvallon (TV seriál)
1984 Einstein (TV seriál)
1981 Buď zdráv, šampióne (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
Vinnetou (TV seriál)
1975 L'inspecteur mène l'enquête (TV seriál)
1973 Ein Fall für Männdli (TV seriál)
Poker d'As (TV seriál)
Ton amour et ma jeunesse (TV seriál)
1972 Fils du ciel, Le (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1969 Fortune (TV seriál)
1968 Provinces (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Rytíř Bouřka (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace