foto

Lena Endre

  • nar. 8.7.1955 (63 let)
    Lidingö, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lena Endre začala svoji hereckou kariéru v roce 1979 v amatérské divadelní skupině Teater Sputnik a divadelním studiu Inge Waernové. V roce 1987 odešla ze Švédské národní akademie pantomimy a přidala se ke Královskému divadlu ve Stockholmu. Zde byla považovaná za jednu z nejlepších hereček. Ztvárnila Julii v „Romeu a Julii“, Solveig v „Peer Gyntovi“, Célimene v „Misantropovi“, Marie Steuber v „Rummet och tiden“ (Time and Space) a Alžbětu I. v „Marii Stuartovně“. Poslední čtyři zmiňované hry režíroval Ingmar Bergman.

Lena Endre získala několik cen, včetně Guldbagge v roce 1996 za Nejlepší ženskou roli ve filmu „Jerusalem“, Thalii v roce 1998, v roce 1999 cenu Švédské divadelní akademie a v roce 2000 dalšího švédského Oscara (Guldbagge) za roli ve snímku „Trolösa“ (Faithless).

Zdroj: Bontonfilm

Herecká filmografie

Filmy

2017 Deník darebáka
Kingsman: Zlatý kruh
2016 Senses
2013 Skumtimmen
2012 Mistr
2011 Líbej mě
2010 Limbo
2009 Dívka, která kopla do vosího hnízda
Dívka, která si hrála s ohněm
Muži, kteří nenávidí ženy
2008 Himlens hjärta
Åkalla (TV film)
2006 Göta kanal 2 - kanalkampen
2005 Harryho dcery
2004 Dag och natt
Nechte maličkých...
Tři slunce
2003 Tystnadens röst
2002 Alici má každý rád
Hudba pro svatby a pohřby
2000 Födelsedagen
Klepy
Nevěra
1999 Fatimas tredje hemlighet
1998 Från regnormarnas liv (TV film)
Okamžik pravdy
Ögat
1997 Larmar och gör sig till (TV film)
Ogifta par - en film som skiljer sig
Spring för livet
Švédští hrdinové
1996 Jerusalem
Juloratoriet
Return of Jesus, Part II, The
1995 Kristina Vavřincova
1994 Yrrol
1993 Hedda Gabler (TV film)
1992 Nedělňátka
S nejlepšími úmysly
1990 Pelle flyttar till Konfusenbo
1989 Istanbul
1988 Návštevníci
1987 Mio, můj Mio
1984 Nasazený špicl

TV seriály

2016 Bez poskvrny (TV seriál)
Morderen (S02E08)
Sviket (S02E07)
Jakten (S02E06)
další epizody (8)
2015 Bez poskvrny (TV seriál)
Zmařený život (S01E10)
Důkaz (S01E09)
Samé lži (S01E08)
další epizody (10)
2014 Viva Hate (TV seriál)
2010 Millennium (TV seriál)
Luftslottet som sprängdes, del 2 (E06)
Luftslottet som sprängdes, del 1 (E05)
Flickan som lekte med elden, del 2 (E04)
další epizody (6)
Wallander (TV seriál)
Vittnet (S02E13)
Indrivaren (S02E12)
Arvet (S02E11)
další epizody (4)
2009 Wallander (TV seriál)
Dödsängeln (S02E09)
Skytten (S02E08)
Läckan (S02E07)
další epizody (9)
1999 Jävla Kajsa (TV seriál)
1991 Den goda viljan (TV seriál)
Trappen (TV seriál)
1989 Lorry (TV seriál)
1988 Kråsnålen (TV seriál)
1987 Varuhuset (TV seriál)

Dokumentární

2014 remake.me
2004 La grande aventure du cinéma Suédois

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace