foto

Jean Wiener

  • nar. 19.3.1896
    Paříž, Francie
  • zem. 8.6.1982 (86 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský skladatel a pianista Jean Wiener napsal hudbu k více než osmdesáti celovečerním filmům, jeho tvorba ale zasahovala do mnoha dalších sfér. Pocházel z Paříže a od dětství hrál na klavír, později vystudoval obor skladba na pařížské konzervatoři. Zhruba od konce první světové války se Wiener začal uplatňovat jako skladatel, ale především pianista, hrál nejen v barech a kavárnách, ale zúčastnil se i prestižnějších koncertních programů.

Osudové setkání s belgickým klavíristou Clémentem Doucetem proběhlo v roce 1924; Wiener již jako samouk s oblibou hrál čtyřhru a s Doucetem se této formě prezentace věnoval bezmála patnáct let. Zatímco Wiener prošel klasickou průpravou, Doucet byl jazzovým nadšencem, navzájem se doplňovali a inspirovali a po celé Evropě sklízeli úspěchy se svými koncertními programy. Spolu i samostatně složili řadu klavírních skladeb, Wiener dostal navíc první nabídky od filmu. Úplně první zkušenost s filmem učinil Wiener již ve dvacátých letech, více se ale skládání pro filmové režiséry začal věnovat až po roce 1933.

Hned od počátku své tvorby pro film měl Wiener štěstí na slavné režiséry, jejichž filmy i z předválečného období jsou dodnes známé, tím pádem i Wienerova hudba k nim. Spolupracoval například s Jeanem Renoirem (NA DNĚ – Les bas fonds, 1936) nebo Marcelem L´Herbierem (NOCI V PLAMENECH – Nuits de feu, 1937), nejčastěji jej ke spolupráci zval Julien Duvivier (PEVNOST ZTRACENÝCH – La bandera, 1934; MARIA CHAPDELAINE, 1934; VĚČNÝ NEPŘÍTEL – Untel père et fils, 1940). Wienerova hudba se vyznačuje užitím klasických postupů s jazzovými prvky oživenými navíc francouzskou lehkostí.

Zatímco Clément Doucet po válce upadl v zapomnění a zemřel krátce poté, pro Wienera teprve nyní začala doba největšího vytížení a skládal hudbu k několika filmům ročně. Komponoval také pro tvůrce krátkých filmů a dokumentů, později rozšířil své aktivity také na televizní tvorbu. Z jeho poválečné práce stojí za zmínku hudební doprovod k adaptacím osvědčených literárních děl nebo historickým filmům (KAPITÁN – Le capitain, 1945; OTEC GORIOT – Le père Goriot, 1945; HRABĚ MONTE CHRISTO – Le comte de Monte Christo, 1955 – všechny tři filmy v režii Roberta Vernaye). Znovu skládal pro Juliena Duviviera (PANIKA – Panique, 1947; ČAS VRAHŮ - Voici le temps des assassins, 1955; POD POKLIČKOU – Pot-bouille, 1957), z dalších četnějších spoluprací připomeňme jména režisérů Louise Daquina nebo Jacquese Beckera.

V šedesátých letech dostal Wiener příležitost komponovat pro umělecky významné režiséry jako byl například Robert Bresson (A CO DÁL, BALTAZARE? – Au hasard, Balthazar, 1965; NĚŽNÁ – Une femme douce, 1968), navázal kontakty i s tvůrci nové vlny. V epizodních rolích – vesměs hudebníků – se Jean Wiener v několika filmech objevil i před kamerou. Jeho poslední prací byla hudba k dramatu ZLOČIN Z LÁSKY (Le crime d’amour, 1982).

Jean Wiener zemřel v Paříži 8. června 1982 ve věku 86 let. Byl dvakrát ženatý a měl celkem tři děti, nejznámější z nich je herečka a skladatelka Elisabeth Wiener (*1946). Její matkou byla Wienerova druhá manželka, významná filmová střihačka Suzanne de Troeye (1908-1989). Jean Wiener byl autorem vlastní autobiografie Allegro appassionato, která vyšla v roce 1978.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1987 Âge de Monsieur est avancé, L'
1982 Crime d'amour, Le
1973 Féminin-féminin
1971 Cavale, La
1970 La faute de l'abbé Mouret
Un seul jour de la vie (TV film)
1969 Něžná
1968 Benjamin aneb Deník panice
1967 Les Filous
Muška
1966 A co dále, Baltazare
1965 Tigre se parfume à la dynamite, Le
1961 Les démons de minuit
1960 Au voleur!
Pantalaskas
Revenante, La
1959 Anděl na zemi
Arrêtez le massacre
Le femme et la pantin
1958 Buď hezká a mlč
Le Septieme Ciel
Nevídáno, neslýcháno
1957 Garçonne, La
Pod pokličkou
Stvoření světa
1956 La Vie est belle
Lumières du soir, Les
Voici le temps des assassins
1955 Futures vedettes
Soupe à la grimace, La
1954 Hrabě Monte Christo
Nesahejte na prachy
Paris
Rafle est pour ce soir, La
Sur le banc
1953 Je suis un mouchard
1951 Lächeln in Sturm, Ein
První po Bohu
Sous le ciel de Paris
1950 Un sourire dans la tempête
1949 Na úsvitu
Parfum de la dame en noir, Le
Rendez-vous de juillet
1948 Carcasse et le tord-cou, La
Fort de la solitude
1947 Contre-enquête
Diable souffle, Le
Frères Bouquinquant, Les
Pour une nuit d'amour
1946 Capitan, Le
Impasse
Macadam
Panika
Suffit d'une fois, Il
Vlast
1945 Fille aux yeux gris, La
Père Goriot, Le
1943 Madame et le mort
Voyageur de la Toussaint, Le
Věčný nepřítel
1940 Or du Cristobal, L'
1939 Dernier tournant, Le
1938 Femme du bout du monde, La
Runaway Ladies
1937 Femme sans importance, Une
Homme sans coeur, L´
Nuits de feu
1936 Bête aux sept manteaux, La
Garçonne, La
Na dně
Quand minuit sonnera
Zločin pana Langa
1935 Clown Bux, Le
L'équipage
Pevnost ztracených
Voyage imprévu, Le
1934 Aventurier, L'
Maria Chapdelaine
Paquebot Tenacity, Le
1933 Homme à l'Hispano, L'
Knock, ou le triomphe de la médecine
1932 L'âne de Buridan

TV seriály

1972 Lidé z Mogadoru (TV seriál)

Dokumentární

1982 Lettres d'amour en Somalie
1950 Ce siècle a cinquante ans

Herecká filmografie

Filmy

1982 Crime d'amour, Le
1976 Duelle (une quarantaine)
1971 Alliance, L'
1965 Lady L
1955 Futures vedettes
1943 Věčný nepřítel
1939 Derrière la façade
1937 Homme du jour, L'

TV seriály

1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

1922 Žena odnikud

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace