foto

André Badin

  • nar. 18.9.1932
    Nogent-le-Rotrou, Francie
  • zem. 23.1.2009 (76 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec André Badin hrál menší role v osmdesáti filmech, často se objevoval také v televizi. Pocházel z malého městečka Nogent-le-Routrou západně od Paříže, herectví studoval pod vedením významných osobností typu Charlese Dullina nebo Yvese Fureta. Před filmovou kamerou stál poprvé v pětadvaceti letech (NATHALIE, 1957), od té doby točil často několikrát ročně, nezřídka i s významnými režiséry (J. P. Melville, C. Chabrol).

I když střídal různé žánry, nejvíce jej zviditelnily komediální role, k nimž jej mimo jiné předurčoval malý vzrůst (měřil pouhých 158 centimetrů). Se slavným Louisem de Funèsem se poprvé setkal u filmu VÝHODNÁ KOUPĚ (La belle américaine, 1961), později se v malých úlohách objevoval v dalších Funèsových filmech (ČETNÍK ZE ST.TROPEZ – Le gendarme de St. Tropez, 1964; FANTOMAS – Fantômas, 1964; GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA – Le grand restaurant, 1966), příležitostně hrál také po boku Jeana Gabina nebo Pierra Richarda.

Od počátků své herecké dráhy hrál André Badin i v televizi, tady byl ale vytížen především v 70. a 80. letech, kdy hrál v řadě seriálů, inscenací a adaptací divadelních her, nejširší francouzská veřejnost jej znala také díky častému účinkování v televizních reklamách. Z Badinovy početné filmografie té doby se sluší připomenout několikerou spolupráci s populární skupinou Les Charlots. Nejlépe si jej můžeme připomenout jako spícího účastníka dražby v komedii VELKÝ BAZAR (Le grand bazar, 1973), v dalších filmech s Les Charlots hrál například generála (BAŽANTI JDOU DO BOJE – Les bidasses s’en vont en guerre, 1974) nebo průvodčího (POLIBKY Z HONGKONGU – Bons baisers de Hong Kong, 1975).

Mimo jiné znovu točil také s Louisem de Funèsem a v menší roli dělníka si jej můžeme povšimnout v komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (La zizanie, 1978). Ve filmu se pak objevoval již jen výjimečně, často ale nadále točil v televizi. Před filmovou kamerou stál naposledy v menší roli strýčka Viktora ve filmu SLUNCE NAD MRAKY (Le soleil au-dessus des nuages, 2001), tehdy také uzavřel svou spolupráci s televizí.

André Badin zemřel v Paříži v lednu 2009 ve věku 76 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Le Soleil au-dessus des nuages
1996 Lucky Punch
1988 Anna
1983 Un homme à ma taille
1982 Le sage de Sauvenat (TV film)
1981 Avocats du diable, Les (TV film)
Cargo
Gaston Lapouge (TV film)
San-Antonio ne pense qu'à ça
Ursule Mirouët (TV film)
1979 Les Joyeuses colonies de vacances
Četník a mimozemšťané
1978 Jeden hot a druhý čehý
1977 Impressions d'Afrique (TV film)
1976 Grande récré, La
Trouble-fesses, Le
1975 Akce Lady Marlène
Polibky z Hongkongu
1974 Bažanti jdou do boje
Impossible... pas français
Plumard en folie, Le
Čtyři sluhové a kardinál
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
1973 La vie rêvée de Vincent Scotto (TV film)
Malheurs de la comtesse, Les (TV film)
Na!
Sukničkář Colinot
Velký bazar
1971 Jambes en l'air, Les
Macédoine
Velká mafie
1970 Et qu'ça saute!
Roztržitý
Élise ou la vraie vie
1969 Aux frais de la princesse
Femme écarlate, La
Honte de la famille, La
Ve znamení býka
1968 Caroline chérie
Tito muži rodiny
1967 Grand bidule, Le
Idiot v Paříži
L'homme qui trahit la mafia
L'homme qui valait des milliards
1966 Caïd de Champignol, Le
Combinards, Les
Du mou dans la gâchette
Grand restaurant pana Septima
Hotel Paradiso
Trois enfants... dans le désordre
1965 Déclic et des claques
Le Vampire de Düsseldorf
Tête du client, La
1964 Fantomas
Gorilles, Les
Jak vykrást banku
Une souris chez les hommes
Četník ze Saint Tropez
1963 Abominable homme des douanes, L'
Assassin connaît la musique..., L'
Blague dans le coin
Bricoleurs, Les
Clémentine chérie
Des frissons partout
Karamboly
Landru
Magot de Josefa, Le
Una ragazza nuda
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Horace 62
L'Oeil du malin
Le monte-charge
Pourquoi Paris?
1961 Auguste
Kněz Léon Morin
Rebrousse-poil, Á
Saint Tropez Blues
Výhodná koupě
1960 Famille Fenouillard, La
1959 Nathalie, agent secret
1957 Lavanderas de Portugal, Las
Nathalie

TV seriály

1998 H (TV seriál)
1995 Dívky od vedle (TV seriál)
L'Huissier (E168)
1991 Cas de divorce (TV seriál)
1989 Le masque (TV seriál)
1988 Un château au soleil (TV seriál)
Vivement lundi (TV seriál)
1984 Disparitions (TV seriál)
1982 Adieu aux as, L' (TV seriál)
1981 Nana (TV seriál)
1980 Akce proti pašování (TV seriál)
Fantômas (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1976 Adios (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1970 La brigade des maléfices (TV seriál)
1969 Oiseaux rares, Les (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
1963 Thierry la Fronde (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace