foto

Buster Keaton

  • nar. 4.10.1895
    Piqua, Kansas, USA
  • zem. 1.2.1966 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Moje tvář byla po léta značkou, která se ve filmovém a divadelním světě vyplatila," řekl kdysi o sobě Buster Keaton, hvězda němých grotesek, klaun s pohyblivým tělem a nehybnou kamennou tváří, pro níž byl přezdívaný Frigo. Z výsluní slávy dopadl až na samé dno. Ale život ho přesto nezlomil.

Vlastním jménem Joseph Fracis Keaton, narodil se 4.10. 1895 v Pickway ve státě Kansas. Zajímavé je, že krátce na to byla Pickway smetena větrnou smrští. Chlapce na Bustera překřtil sám velký kouzelník Houdini, který vystupoval s jeho rodiči. Jednou malý Joseph upadl na schodech a rozplakal se. Houdini ho zvedl a poznamenal: "No, tohle je nějaký buster." Slovo buster v angličtině znamená křikloun nebo taky nezmar. A takové jméno už chlapci zůstalo.

Ve třech letech začal Buster s rodiči vystupovat ve vaudevillu v jejich show Tři Keatonovi. Tatínek Joseph s ním vytíral podlahu, házel s ním do orchestru, do kulis i po scéně, zkrátka předváděli ho coby 'lidské koště'. Byla to sice tvrdá škola, ale z chlapce vyrůstal nesmírně ohebný akrobat. Lidé se divili jak je možné, že to dítě nepláče, jenže když Buster viděl, jak se obecenstvo napjaté a tají dech, rány skutečně necítil. Navíc ho otec naučil skvěle padat. Brzy také pochopil, že když se usměje, diváci se už nebaví jako dřív. A tak se stále tvářil vážně a ten nehybný obličej mu už v hereckém světě zůstal napořád. Při kočovném životě však nemohl chodit do školy, a tak ho maminka Myra naučila aspoň číst, psát a počítat. V jednom městě jej přece jen do školy poslali, ale pro Bustera to bylo pouze další divadlo. Poté, co z přízemí vyskočil z okna, ho učitelka poslala domů se vzkazem: "Už nikdy neposílejte tohoto chlapce do naší školy."

V dětství vystupoval se svými rodiči, ale později, v roce 1917, jeho život změnilo setkání s komikem Roscoe 'Fatty' Arbucklem. Herec natáčel v produkci Joea Schencka vlastní krátké grotesky a přizval Bustera ke spolupráci. V té době se filmové produkci v Hollywoodu dařilo, a talentovaný pohledný mladík brzy dostal příležitost režírovat vlastní filmy. Podle smlouvy, kterou uzavřel se společností MGM se však na veřejnosti nesměl nikdy usmát, a tak se prý smál tajně. V roce 1921 se oženil s herečkou Natalií Talmadgeovou. V letech 1923 - 1927 vzniklo deset jeho nejlepších celovečerních grotesek, mezi nimi i filmy FRIGO, OBĚŤ KREVNÍ MSTY (Our Hospitality, 1923), FRIGO JAKO SHERLOCK HOLMES (Sherlock Jr., 1924), FRIGO JAKO MOŘEPLAVEC (The Navigator, 1924), FRIGO A KRÁVA (Go West, 1925) nebo FRIGO NA MAŠINĚ (The General, 1927).

Busterova žena Natalie Talmadgeová byla neúspěšná mladá herečka a jejich manželství se už dlouho rozpadalo. Obvinila ho, že chce unést jejich dva syny, když je chtěl vzít na dovolenou do San Diega, a zakázala mu se s nimi vídat. Tak Frigo propadl alkoholu, navíc od začátku zvukové éry jeho obliba poněkud klesla a filmy už nedosahovaly takové úrovně jako dřív. Jednoho rána za ním přišla Natalie v doprovodu advokáta a strčila mu do ruky žádost o rozvod. V kocovině papíry podepsal a tím se sám připravil o všechno. O dům, auta i konto v bance. Natalie pak nechala změni příjmení synů z Keatonových na její a zakázala Busterovi se s dětmi stýkat. Herec tím byl příliš zraněn, ale kočovný život s rodiči ho naučil nezvykat si na přepych. Koupil si tedy obytný karavan a přestěhoval do něj vše, co mu zbylo.

Následující léta byla nejhorším obdobím v jeho životě. Denně vypil láhev whisky, neměl peníze, na natáčení chodil opilý. Šéf MGM Louis B. Mayer mu dal výpověď. Buster se z alkoholismu zkoušel dvakrát neúspěšně léčit. Navíc se ocitl bez práce. Ale hrdost mu nedovolila, aby si půjčoval peníze nebo aby požadoval zaplacení dávných dluhů.

Když Keaton dostal roli scénáristy, nastaly lepší časy. Vymýšlel gagy pro bratry Marxovy nebo Clarka Gablea. Také se oženil, s podstatně mladší tanečnicí Eleonorou Norrisovou a jednou do roka spolu vystupovali v pařížském Cirkusu Medrano. Buster se už pomalu vzdal naděje, že by se ještě někdy objevil na stříbrném plátně, ale šanci mu dala televize. Vytvořil několikadílnou Show Bustera Keatona a účinkoval i ve slavné Show Eda Sullivana. V roce 1950 dostal malou roli ve Wilderově SUNSET BOULEVARDU a také Charlie Chaplin ho obsadil do svého filmu SVĚTLA RAMP (Limelight, 1952), v němž Keaton hrál téměř slepého pianistu. V roce 1960 vydal vlastní autobiografii s názvem "Můj nádherný svět grotesky".

Začátkem 60. let mladí diváci znovu objevili kouzlo starých Keatonových filmů. Frigo, ohebná postavička s melancholickým obličejem, se stala legendou. Buster Keaton zemřel 1.2. 1966. Jedno je však jisté - vedle Charlieho Chaplina a Harolda Lloyda se stal nejslavnějším komikem všech dob.

Lady "Teya" Stardust

Herecká filmografie

Filmy

2015 Ejzenštejn v Guanajuatu - a.z.
2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1974 The Three Stooges Follies - a.z.
1966 Cestou na fórum se stala divná věc
Scribe, The
1965 Film
Jak vycpat divoké bikini
Man Who Bought Paradise, The (TV film)
Seržant Deadhead
The Railrodder
Válka po italsku
Velké plážové bingo
1964 Pajama Party
1963 To je ale bláznivý svět
Triumph of Lester Snapwell, The
1962 Ten Girls Ago (TV film)
1960 The Adventures of Huckleberry Finn
The Devil to Pay
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
1953 L'incantevole nemica
1952 Paradise for Buster
Světla ramp
1951 Ça c'est du cinéma - a.z.
1950 Misadventures of Buster Keaton, The
Sunset Blvd.
1949 In the Good Old Summertime
The Lovable Cheat
You're My Everything
1946 God's Country
Moderno Barba Azul, El
1945 She Went to the Races
That Night with You
That's the Spirit
1944 San Diego I Love You
Take It or Leave It - a.z.
1943 Forever and a Day
1941 General Nuisance
Screen Snapshots Series 21, No. 1
She's Oil Mine
So You Won't Squawk
1940 His Ex Marks the Spot
Li'l Abner
New Moon
Nothing But Pleasure
Pardon My Berth Marks
Screen Snapshots Series 19, No. 6
The Spook Speaks
The Taming of the Snood
The Villain Still Pursued Her
1939 Hollywood Cavalcade
Mooching Through Georgia
Pest from the West
1937 Ditto
Jail Bait
Love Nest on Wheels
1936 Blue Blazes
Grand Slam Opera
Mixed Magic
Sun-Kissed Stars at Palm Springs
The Chemist
The Invader
Three on a Limb
1935 Hayseed Romance
La Fiesta de Santa Barbara
One Run Elmer
Palooka from Paducah
Tars and Stripes
The E-Flat Man
The Timid Young Man
1934 Allez Oop
Gold Ghost, The
Le roi des Champs-Élysées
1933 What! No Beer?
1932 Passionate Plumber, The
Plombier amoureux, Le
Speak Easily
1931 Buster se marie
Casanova wider Willen
Frigo, svůdce žen
Sidewalks of New York
The Voice of Hollywood No. 26
Uloupené šperky
Wir schalten um auf Hollywood
1930 De frente, marchen
Doughboys
Estrellados
Snadno a rychle
The March of Time
The Voice of Hollywood
1929 Hollywood Revue
Spite Marriage
1928 Kameraman
Plavčík na sladké vodě
1927 College
Character Studies
Life in Hollywood No. 1
1926 Frigo na mašině
Frigovy cesty ke kráse a síle
1925 Go West
Seven Chances
The Iron Mule
1924 Frigo jako Sherlock Holmes
Frigo plave
1923 Frigo kapitánem
Frigo, oběť krevní msty
Frigo v balonu
Láska kvete v každém věku
1922 Frigo a strážníci
Frigo dědicem
Frigo elektrikářem
Frigo má smůlu
Frigo mezi indiány
Frigo na Aljašce
Frigo u kováře
1921 Frigo jako obětní beránek
Frigo - král střelců
Frigo na divadle
Frigo sebevrahem
Frigo ve člunu
Strašidelný dům
1920 Fatty v garáži
Frigo a soused
Frigo na námluvách
Frigo pod šibenicí
Frigo staví dům
Hlupáček
The Round Up
1919 Fatty sebevrahem
Zákulisí
1918 Bláznivá domácnost
Fatty a pašeráci
Fatty v sanatoři
Hotelový poslíček
Lechtivý desperádo
1917 Fatty na pláži
Fatty se žení
Fatty vesnickým hrdinou
Och, doktore!
Rvačka
Řeznický učeň

TV seriály

2001 Slaphappy (TV seriál) - a.z.
1955 Screen Directors Playhouse (TV seriál)
1951 Life with Buster Keaton (TV seriál)
1950 Buster Keaton Show, The (TV seriál)

Dokumentární

2015 Buster Keaton - génius, kterého zničil Hollywood (TV film) - a.z.
Notfilm - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2006 Buster Keaton: From Silents to Shorts - a.z.
Edge of Outside
2005 The Forgotten Films of Roscoe Fatty Arbuckle - a.z.
2004 Come inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio - a.z.
So Funny It Hurt: Buster Keaton & MGM (TV film) - a.z.
2003 Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
2002 Buster Keaton and Fatty Roscoe Arbuckle (TV film)
1995 Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film) - a.z.
1987 Buster Keaton: A Hard Act to Follow (TV film)
Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1984 Going Hollywood: The '30s
1980 Hollywood (TV seriál)
1975 Golden Age of Buster Keaton, The - a.z.
1973 Double Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933 - a.z.
1968 Velká kamenná tvář - a.z.
1965 Buster Keaton Rides Again
Salute to Stan Laurel (TV film)
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 The Sound of Laughter
1962 Nickelodeon Days - a.z.
The Great Chase - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1960 Když komedie byla králem - a.z.
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1948 Some of the Best
1939 Hollywood Hobbies
Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
The Movies March On - a.z.
1933 Hollywood on Parade No. A-13
1932 Screen Snapshots
Talking Screen Snapshots
1924 Screen Snapshots, Series 5, No. 1
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 15
Screen Snapshots, Series 3, No. 3
Screen Snapshots, Series 3, No. 5
Seeing Stars

TV pořady

1961 Es darf gelacht werden (TV pořad) - a.z.
1960 Candid Camera (TV pořad)
1959 The Revlon Revue (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1926 Frigo na mašině

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(150)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace