Reklama

Reklama

Monette Dinay

Monette Dinay

nar. 20.09.1906
Le Petit-Quevilly, Francie

zem. 19.11.1986 (80 let)
Le Pradet, Francie

Biografie

Francouzská herečka Monette Dinay byla filmem značně vytížená hlavně ve třicátých letech 20. století, později se před kamerou objevovala již jen výjimečně, právě z několika titulů ze závěru její kariéry ji ale mohou znát i čeští diváci. Pocházela z nevelkého města Petit-Quevilly v severní Francii, ve skutečnosti se jmenovala Simonne Dinet, pozdější umělecký pseudonym vznikl jednoduchou modifikací rodného jména. Většina dostupných zdrojů mlčí o tom, jak se Monette Dinay dostala před kameru, pravděpodobně ale uspěla v některém z konkurzů, jichž zvláště po příchodu zvukového filmu vypisovali producenti stále více.

Jejím filmovým debutem byla vedlejší role v komedii LE BLANC ET LE NOIR (1931), poté hrála v několika krátkých filmech, z její další filmografie stojí za zmínku Renoirův přepis Flaubertova románu PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1933), v němž se objevila jako Félicité, služebná u Bovaryových. V polovině třicátých let byla pak Monette Dinay hojně obsazovanou představitelkou středně velkých rolí ve filmech různých žánrů, hrála například v historickém příběhu z císařské Vídně KVĚTNOVÁ NOC (La nuit de mai, 1934), poté to bylo několik průměrných komedií. Za války se Monette Dinay práci pro film vyhýbala, s populárním Fernandelem se setkala v komedii CESTA DO JINÉHO SVĚTA (L’héritier de Mondésir, 1940), poté hrála v prvním významnějším filmu režiséra Clauda Autant-Lary CHIFFONINA SVATBA (Le mariage de Chiffon, 1942).

Sporadicky se pak vracela před kameru po válce, mihla se v povídkovém filmu NÁVRAT DO ŽIVOTA (Retour à la vie, 1949) nebo v Cayattově justičním dramatu JSME VŠICHNI VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952). V menší roli paní Jambierové stála po boku Jeana Gabina a Bourvila v komedii NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La traversée de Paris, 1954), její filmografii pak uzavírá komedie NEVÍDÁNO, NESLÝCHÁNO (Ni vu, ni connu, 1958), v níž se objevila v menší roli Léontine, hospodyně u starosty. Od té doby žila v soukromí.

Monette Dinay zemřela v malém městečku Le Pradet na Azurovém pobřeží 19. listopadu 1986 ve věku 80 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama