foto

Valeria Bruni Tedeschi

  • nar. 16.11.1964 (55 let)
    Turín, Itálie

Biografie

Valeria Bruni-Tedeschi pochází z rodiny turínského průmyslníka Alberta Bruni Tedeschiho a pianistky Marysy Borini. Když se rodina stala terčem italských komunistů, odešla do Paříže, kde obě dcery Valerie a Carla získaly francouzské občanství. Valerie i její sestra Carla Bruni se pak vydaly uměleckou cestou – mladší Carla se stala zpěvačkou a Valerie herečkou, scenáristkou a režisérkou.

Valeria Bruni-Tedeschi se začala ve filmových rolích objevovat od druhé poloviny osmdesátých let. Své jméno spojila s režiséry jako jsou François Ozon, Claire Denis, Claude Chabrol, Noémie Lvovsky, Bernardo Bertolucci, Patrice Chéreau, Arnaud Desplechin, Ermanno Olmi, Abbas Kiarostami, Ken Loach nebo Steven Spielberg. Za své role byla mnohokrát oceněna na prestižních filmových festivalech a v roce 2004 zasedala jako členka poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.

V roce 2003 natočila svůj hraný debut Il est plus facile pour un chameau…, vycházející z vlastní zkušenosti dcery bohatých a lehce excentrických rodičů. Po čtyřech letech se vrátila za kameru, aby opět natočila částečně autobiografický snímek, tentokrát však z prostředí života divadelních herců a hereček. Oba její autorské filmy získaly významná ocenění: cenu Louise Delluca za režijní debut (Il est plus facile pour un chameau…) a Zvláštní cenu poroty na festivalu v Cannes (Herečky).

Zdroj: Artcam

Herecká filmografie

Filmy

2020 Été 84
2019 Aspromonte - La terra degli ultimi
Seules les bêtes
2018 Les Estivants
2017 Vnitřní slunce
2016 Líná zátoka
Šíleně šťastná
2015 Milovník po italsku
Panelový svět
2014 La buca
Les Jours venus
Saint Laurent
Terre battue
2013 Ať žije svoboda
Lidský kapitál
Zámek v Itálii
2012 Padroni di casa
2010 Les mains en l'air
Polib mě ještě
Roses à crédit
2009 Lítost
2008 Velké alibi
2007 Herečky
L'abbuffata
Tančit je lepší
2006 Dobrý ročník
2005 Mnichov
Přímořské potvůrky
Quartier V.I.P.
Tickets
Un couple parfait
Čas, který zbývá
2004 5x2
Králové a královna
2003 Il est plus facile pour un chameau...
La felicità non costa niente
La vita come viene
Les Sentiments
2002 Dalších deset minut II.
Kdybych byl bohatý
Kůže anděla
L'inverno
2001 Le Lait de la tendresse humaine
2000 Drugstore
Les Cendres du paradis
Voci
1999 La balia
Nebojím se života
Rien à dire
Rien à faire
Uprostřed lží
1998 La parola amore esiste
On a très peu d'amis
Všichni, kdo mě mají rádi, pojedou vlakem
1997 Amour et confusions
J'ai horreur de l'amour
Les années lycée: Petites (TV film)
Namai
1996 Encore
Le coeur fantôme
Les menteurs
Můj pasák
Nénette et Boni
1995 Die schönsten Frauen der Welt - Carla Bruni (TV film)
La seconda volta
1994 Královna Margot
Le Livre de cristal
Montana Blues
Oublie-moi
Poisson rouge
1993 Condannato a nozze
Les gens normaux n'ont rien d'exceptionnel
Quand Fred rit
Sandra, c'est la vie (TV film)
Une femme pour moi (TV film)
1992 Agnes
Les aphrorécits
Les mauvais instincts (TV film)
1991 Fortune Express
L'Homme qui a perdu son ombre
1990 La Baule-les-Pins
Un sale quart d'heure pour l'art
1989 Dis-moi oui, dis-moi non
Příběh chlapců a dívek
1988 Bisbille
1987 Hôtel de France
L'amoureuse
1986 Paulette, la pauvre petite milliardaire

TV seriály

2017 Paris etc. (TV seriál)
Amour toujours (S01E12)
La Course (S01E11)
Surprise ! (S01E10)
další epizody (12)
2013 In Treatment (TV seriál)
2000 Scénarios sur la drogue (TV seriál)
1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)
1989 Condorcet (TV seriál)
1988 Haute tension (TV seriál)

Dokumentární

2018 Van Gogh - O obilných polích a oblačném nebi
2010 En compagnie d'Eric Rohmer
2009 Somebody Told Me About Carla Bruni (TV film)
1993 Zone interdite (TV seriál)
1989 J'écris dans l'espace
1987 Il était une fois dix neuf acteurs (TV film)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Les Estivants
2015 Les trois soeurs (TV film)
2013 Zámek v Itálii
2007 Herečky

Střihačská filmografie

Filmy

2007 Herečky

Host

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce