foto

Henri Crémieux

  • nar. 19.7.1896
    Marseille, Francie
  • zem. 10.5.1980 (83 let)
    Cassis, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Henri Crémieux hrál divadlo, na svém kontě má i bezmála stovku vedlejších rolí ve filmu. Narodil se v Marseille a pocházel z umělecky založené rodiny, otec Edouard Crémieux (1856-1944) byl malířem. S divadlem začínal Henri krátce po první světové válce v pařížském Théâtre Sarah Bernhardt, později často hrál v Théâtre Michel nebo Théâtre Antoine, účinkoval hlavně v moderním francouzském repertoáru, od počátku dvacátých let spolupracoval také s Marcelem Pagnolem, který v Paříži do svých vlastních her angažoval rodáky z jižní Francie.

První zkušenost s filmovou kamerou získal Crémieux v roce 1931, častěji ale začal točit až o několik let později, těsně před válkou hrál již v několika filmech ročně, první větší roli dostal jako advokát hlavního hrdiny (André Luguet) v Allégretově filmu HROZNÍ MILENCI (Les amants terribles, 1936). V roli Oronta se tehdy také výjimečně představil v klasické Molièrově hře Misantrop v Théâtre des Ambassadeurs (1938). Po dobu druhé světové války se ale musel zcela odmlčet, a to sice vzhledem ke svému židovskému původu. Jeho otec ostatně zemřel v koncentračním táboře, internací v Buchenwaldu a Osvětimi prošel i Henriho starší bratr Albert Crémieux (1895-1963), proslulý psychiatr a po válce uznávaný profesor neurologie na univerzitě v Marseille.

Po nucené přestávce se Crémieux vrátil k divadlu i filmu hned v roce 1945, střídal různá pařížská divadla (Théâtre des Célestins, Théâtre de l’Atelier), vrátil se i do svého prvního působiště Théâtre Sarah Bernhardt, kde v roce 1954 hrál v Millerových Čarodějkách ze Salemu. Se svou vizáží byl Crémieux předurčen k rolím důstojných a vážených mužů, v jeho filmografii proto nejčastěji můžeme vidět úlohy soudců, profesorů nebo lékařů. Takové role hrál v dramatickém a kriminálním žánru, nevyhýbal se ale ani komediím, objevoval se i v historických filmech, jako starosta například v komedii z doby francouzské revoluce KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954).

Co se týče režisérů, častěji točil s André Cayattem (JSME VŠICHNI VRAHOVÉ – Nous sommes tous des assassins, 1952; MEČ A VÁHY – Le glaive et le balance, 1963), sluší se také připomenout početnější spolupráci s Jeanem Gabinem a jeho dvorním režisérem Gillesem Grangierem (BENZÍN A OLEJ – Gas-oil, 1955; KREV V HLAVĚ – Le sang à la tête, 1956). Po boku Jeana Gabina se objevil také v roli ministra financí ve Verneuilově politickém dramatu PREZIDENT ( Le président, 1960). Příležitostně jej ke spolupráci zvali i další významní režiséři a například Jean Cocteau jej obsadil do úlohy profesora ve filmu ORFEOVA ZÁVĚŤ (Le testament d’Orphée, 1960). Z mezinárodních produkcí uveďme historický film MATHIAS SANDORF (1962), kde hrál předsedu soudu.

Z typologie Crémieuxových nejčastějších rolí vybočují postavy prodavače (PODIVNÁ TOUHA PANA BARDA – L’étrange désir de Monsieur Bard, 1953) nebo listonoše (ROZMARNÁ MARIE – Les caprices de Marie, 1970). Zajímavou příležitost dostal jako pan Dutrouz ve slavném muzikálu SLEČINKY Z ROCHEFORTU (Les demoiselles de Rochefort, 1967), s režisérem tohoto filmu Jacquesem Demym později natočil ještě film OSLÍ KŮŽE (Peau d’âne, 1972), kde hrál lékaře.

Značnou popularitu získal Crémieux také díky televizi, kde se začal objevovat koncem padesátých let. Nejčastěji hrál v seriálech, objevil se například v devíti epizodách kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1958-1975), účinkoval také v televizních adaptacích divadelních her nebo historických inscenacích. Nejvíce jej proslavila titulní postava v detektivním seriálu PŘÍPADY PROFESORA MORGANA (Les dossier du professeur Morgan, 1970-1974). Více než padesát čtvrthodinových epizod bylo koncipováno tak, že Crémieux v roli profesora Morgana vždy v závěru položil divákům otázku a řešení bylo odvysíláno vždy až na začátku následujícího dílu.

Před kamerou stál naposledy jako dědeček ve filmu ZPOVĚĎ JEN PRO SEBE (Confidences pour confidences, 1979). Krátce předtím završil i svou práci v televizi skutečnou postavou kardinála Fleuryho v životopisném seriálu VOLTAIRE (Ce diable d’homme, 1978). Zemřel v Aubagne na jihu Francie 10. května 1980 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Au bout du bout du banc
Paris-Vichy (TV film)
Rien ne va plus
Zpověď jen pro sebe
1978 Barikáda úsvitu
1976 Pays bleu, Le
Siècle des lumières, Le (TV film)
Šmoulové a kouzelná flétna
1975 Salut les frangines
1973 Na!
1972 Albert Einstein (TV film)
1971 Un beau monstre
1970 Ils
Oslí kůže
Rozmarná Marie
Sa majesté Alexandre (TV film)
Čas vlků
1967 Slečinky z Rochefortu
1966 Carré de dames pour un as
1964 Francoise aneb Život v manželství
Monsieur
1963 Cyrano a D'Artagnan
Jean-Marc aneb Život v manželství
Meč a váhy
1962 L'Assassin est dans l'annuaire
Le Septième juré
Matyáš Sandorf
Mesdemoiselles Armande (TV film)
Oncle Vania (TV film)
1961 Président, Le
1960 Corde raide, La
Orfeova závěť
1959 Ulice Montmartre č.125
1958 La moucharde
Le Naïf aux 40 enfants
Toi... le venin
Zdraví vás Gorila
Zákon je zákon
1957 Donnez-moi ma chance
Le Chômeur de Clochemerle
Suspects, Les
1956 Eugénie Grandet (TV film)
Honoré de Marseille
La Bande à Papa
Sang à la tête, Le
1955 Benzin a olej
Dossier noir, Le
1954 Cadet Rousselle
Le Fil à la patte
Les Lettres de mon moulin
Quai des blondes
1953 Dame aux camélias, La
Interdit de séjour
L'Etrange Désir de monsieur Bard
1952 La Fête à Henriette
Ouvert contre X
Radovánky
Všichni jsme vrahové
1951 Deux sous de violettes
Muž, který prochází zdí
Plus belle fille du monde, La
1950 La Petite chocolatière
Lady Paname
Méfiez-vous des blondes
Orfeus
Trois télégrammes
1949 Au p'tit zouave
Bal Cupidon
Homme qui revient de loin, L'
Tous les deux
1948 Bal des pompiers, Le
Droit de l'enfant, Le
Přehlídka ztraceného času
1947 Amours, délices et orgues
Capitaine Blomet
Miroir
Requins de Gibraltar, Les
1946 Au petit bonheur
La tentation de Barbizon
1945 François Villon
Jeux de femmes
L'extravagante mission
1940 Narcisse
Sixième étage
1939 Ils étaient neuf célibataires
Nord-Atlantique
Pièges
SOS
1938 Gibraltar
Hercule
1937 Déjeuner de soleil, Un
Homme du jour, L'
Les Perles de la couronne
Nuits de feu
À Venise, une nuit
1936 Kurýr na jih
Les amants terribles
1931 On opère sans douleur

TV seriály

1979 Roi qui vient du sud, Le (TV seriál)
1978 Preuves à l'appui (TV seriál)
Voltaire (TV seriál)
1976 Comme du bon pain (TV seriál)
Vie de Marianne, La (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
Maurin des maures (TV seriál)
1967 Vidocq (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
Train bleu s'arrête 13 fois, Le (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace