foto

Michel Vitold

  • nar. 15.9.1915
    Charkov, Ukrajina, Ruské impérium
  • zem. 14.6.1994 (78 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Na svém kontě má poměrně početnou filmografii, celý život byl významnou osobností divadla, přesto je francouzský herec Michel Vitold u nás prakticky neznámý. Pocházel z Ukrajiny, ale ve věku deseti let spolu s rodiči odešel do Francie. Původně v církevní škole studoval francouzštinu, ale velmi brzy školu opustil a vystřídal různá zaměstnání. Dvakrát se neúspěšně pokusil o studium na konzervatoři, nakonec se dostal do hereckých kurzů René Simona, uměleckou průpravu mu poskytli také známí herci jako Charles Dullin nebo Raymond Rouleau.

Koncem třicátých let se Michel Vitold stal profesionálním hercem, poprvé hrál v Théâtre de l’Oeuvre v Cocteauově hře Rytíři kulatého stolu v autorově vlastní režii, později nacházel uplatnění v repertoáru dalších moderních francouzských dramatiků jako byli Jean Anouilh nebo J. P. Sartre. Menšími rolemi studentů mezitím vstoupil i do světa kinematografie (VCHOD PRO UMĚLCE – Entrée des artistes, 1938; POSLEDNÍ DOHODA – Accord final, 1938). Větši roli – opět studenta – dostal v L’Herbierově filmu FANTASTICKÁ NOC (La nuit fantastique, 1942), v adaptaci méně známého Dumasova románu LUPIČ GENTLEMAN (Le brigand gentilhomme, 1943) hrál španělského krále Dona Carlose.

Po válce se Michel Vitold pokusil i o divadelní režii a v různých divadlech uvedl Sartrovy hry Mrtví bez pohřbu a Za zavřenými dveřmi. Jako herec začal spolupracovat také s významným režisérem Jeanem Vilarem a pod jeho vedením hrál v Shakespearových hrách na festivalu v Avignonu. V různých žánrech nadále hrál i vedlejší role ve filmech, v životopisných snímcích i fiktivních historických příbězích se několikrát objevil v historickém kostýmu, arcivévodu Jana Salvatora hrál v Delannoyově filmu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1949). V padesátých letech se stále častěji věnoval divadelní režii.

K počátkům Vitoldovy spolupráce s televizí uveďme Renoirův snímek ZÁVĚŤ DOKTORA CORDELIERA (Le testament du Docteur Cordelier, 1959), který se nakonec dostal i do kin (Vitold tu hrál jednu z hlavních rolí psychoanalytika doktora Séverina). Svou filmografii v této době Vitold rozšiřoval o kriminální žánr, v Gabinově filmu PŘÍPAD KOMISAŘE MAIGRETA (Maigret et l’affaire Saint-Fiacre, 1959) hrál abbé Jodeta, zápornou postavu barona von Krantze ztvárnil v detektivce ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN (Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1962), další podobně laděnou úlohu zkorumpovaného bankéře Favrauxe odehrál ve filmu JUDEX (1963).

Středně velké role dostal i v dalších, ovšem již zapomenutých filmech z přelomu 50. a 60. let. Později byl ale kromě divadla především zaměstnaným televizním hercem. Začínal v dobrodružných seriálech (KORZÁŘI – Corsaire et flibustiers, 1966; LAGARDÈRE, 1967), hlavní role mu přinesly televizní adaptace divadelních her ruské klasiky (STRÝČEK VÁŇA – Oncle Vania, 1962; RACEK – La mouette, 1966; VIŠŇOVÝ SAD – Le cerisarie, 1972). Dějově důležitou roli krále Ludvíka XI. hrál v historickém seriálu QUENTIN DURWARD (1971) režiséra Gillese Grangiera. Z další spolupráce s filmem připomeňme vyšetřovatele Smolu, jehož hrál po boku Yvese Montanda ve zpracování úseku československých dějin z padesátých let DOZNÁNÍ (L’aveu, 1970).

Jako divadelní herec pohostinsky vystupoval často mimo Paříž, znovu hrál také v Avignonu, v letech 1983-1985 byl členem prestižního divadla Comédie Française, kde hrál například v Corneillově hře Cinna, na jevišti stál naposledy v roce 1988. Po účasti na polsko-francouzském snímku LISTOPAD (1992) hrál naposledy ve filmu ZAŽÍT RADOST (La joie de vivre, 1993).

Michel Vitold zemřel v Paříži 14. června 1994 ve věku 79 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Le songe d'Isaac
1993 Joie de vivre, La
1992 Listopad
1990 Les chevaliers de la table ronde
Matins chagrins, Les
1989 Compagnie de Sarah, La (TV film)
Haute tension - Eaux troubles (TV film)
1986 Claire (TV film)
1984 Il quartetto Basileus
1982 Noc ve Varennes
Steppe, La (TV film)
1981 Sept hommes en enfer (TV film)
1980 Tarendol (TV film)
Vie de Pierre de Coubertin, La (TV film)
1979 Le Loup-Cervier (TV film)
1977 Genre masculin
1975 Azev: Le tsar de minuit (TV film)
1974 France société anonyme
Vrtohlavá ovce
1972 Celle qu'on laisse passer (TV film)
Cerisaie, La (TV film)
Sagouin, Le (TV film)
1970 Doznání
1969 Le soleil des eaux (TV film)
1968 Bande à Bonnot, La
Franciscain de Bourges, Le
1965 Le chant du monde
Tomáš lhář
1964 La Confrontation (TV film)
Pas perdus, Les
1963 Ballade pour un voyou
Judex
Rififi à Tokyo
1962 Adorable menteuse
Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Ennemis, Les
Oncle Vania (TV film)
1961 Gamberge, La
Vacances en enfer
1960 Ennemi dans l'ombre, L'
1959 Případ komisaře Maigreta
Závěť doktora Cordeliera
1956 Ivanov (TV film)
1953 Révoltés de Lomanach, Les
1952 Jouons le jeu
1951 Messalina
1948 Secret de Mayerling, Le
1946 Rouletabille joue et gagne
Visiteur, Le
1945 François Villon
Jugement dernier, Le
Rouletabille contre la dame de pique
1944 Na rohu vás čeká dobrodružství
Île d'amour, L'
1943 Brigand gentilhomme, Le
Ceux du rivage
Madame et le mort
Malaria
1942 La Nuit Fantastique
La symphonie fantastique
Mariage d'amour
1938 Accord final
Adrienne Lecouvreur
Brána k umění
Orage

TV seriály

1991 Florentine, La (TV seriál)
1990 V comme vengeance (TV seriál)
1987 Traquenards (TV seriál)
1982 On sort ce soir (TV seriál)
1981 Fiancées de l'empire, Les (TV seriál)
Martine Verdier (TV seriál)
1980 Dames de coeur, Les (TV seriál)
1979 Tourbillon des jours, Le (TV seriál)
1978 Ces merveilleuses pierres (TV seriál)
Madame le juge (TV seriál)
1977 Dossiers: Danger immédiat (TV seriál)
Recherche dans l'intérêt des familles (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
1974 Les brigades du Tigre (TV seriál)
Malaventure (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
1972 L'homme qui revient de loin (TV seriál)
Slavné útěky (TV seriál)
1971 Quentin Durward (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1967 Lagardère (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Korzáři (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

1947 Goémons - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky