foto

David Dawson

  • nar. 7.9.1982 (36 let)
    Widnes, Cheshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Narodil se 7.9.1982 v městečku Widnes v severní Anglii, kde už jako středoškolák působil jako amatérský herec v divadelní společnosti Musketeer Theatre Company. Kromě herectví ho přitahovaly i další umělecké profese, už v sedmnácti napsal svou první divadelní hru, která se dočkala tří repríz. O rok později byl ještě úspěšnější s další hrou "The Boy in the Bed", jíž s pomocí hereček Julie Walters a Barbarou Windsor uvedl v divadle v Islingtonu. 

V roce 2002 ho přijali na studia do prestižní Londýnské RADA univerzity. Zde získal svoji první profesionální divadelní roli jako alternace Kevina Spaceyho v titulní roli Shakespearova Richarda II. Naostro si v ní sice nikdy nezahrál, ale od slavného herce se podle svých slov naučil hodně o herectví. Ve stejném ročníku s ním studovalo i mnoho dalších talentovaných herců, mimo jiné například Tom Hiddleston, s kterým si později zahrál v oceňovaném Shakespearovském cyklu THE HOLLOW CROWN.

Dawson se na televizních obrazovkách poprvé objevil v epizodní roli v populárním seriálu DOC MARTIN, po čemž následovalo množství dalších menších roliček v seriálech a televizních dramatech jako THE THICK OF IT nebo GRACIE! Jeho prvním větším televizním projektem byla role Byrona v seriálu THE SECRET DIARY OF A CALL GIRL, a hlavně drama THE ROAD TO CORONATION STREET, kde ztvárnil titulní roli Tonyho Warrena, a díky němuž si ho všimli i kritici  a média. Dawson se na obrazovkách objevuje často, zejména v produkci ITV a BBC v literárních adaptacích (vtipný Bazzard v THE MYSTERY OF EDWIN DROOD), historických seriálech jako BANISHED nebo detektivních seriálech, například jako psychicky narušený vrah Toby Kent v LUTHEROVI nebo v roli sarkastického reportéra Freda Besta v dramatu RIPPER STREET.

Kromě televizních obrazovek se Dawson často věnuje i divadlu. Dle kritiků má zvláštní cit pro Shakesperův jazyk, což kromě THE HOLLOW CROWN dokázal například i jako hlavní hrdina v adaptaci ROMEA a JULIE. Objevil se také například ve hrách THE ENTERTAINER, nebo THE VORTEX. Za roli Smika v představení Nicholas Nickleby byl nominován na prestižní Olivier Award a ceny sbírat nepřestal - o dva roky později se dočkal nominace na What's On Stage Award za svůj výkon v dramatu The Comedians. V poslední době se dočkal aplausu kritiků hlavně za roli šíleného bratra Gemmy Arterton Ferdinanda v jakobínské hře THE DUCHESS OF MALFI, nebo za svůj projev po boku Andrewa Scotta v představení THE DAZZLE.

Svou kariéru začal po boku Kevina Spaceyho, a se slavnými jmény spolupracoval i nadále. Za všechny stačí jmenovat Benedicta Cumberbatche v minisérii PARADE¨S END nebo Jeremy Ironse a seriál THE BORGIAS. Momentálně ho na obrazovkách lze vidět jako vraha Marcela Moncina v televizním dramatu MAIGRET SETS A TRAP s Rowanem Atkinsonem. Na jaře 2017 se také vrátí v jedné ze svých nejrozsáhlejších rolí, jako fyzicky křehký král Alfréd Veliký v druhé řadě seriálu THE LAST KINGDOM na motivy slavné knižní série.

escapist

Herecká filmografie

Filmy

2016 Maigret klade past (TV film)
The Complete Walk: Love's Labour's Lost
2014 Duchess of Malfi, The (divadelní záznam)
2012 V kruhu koruny: Jindřich IV. (1. díl) (TV film)
V kruhu koruny: Jindřich IV. (2. díl) (TV film)
2010 Cesta ke korunovační třídě (TV film)
Londýnský gangster
2009 Gracie (TV film)
2007 Poznamenaná (TV film)

TV seriály

2018 The Last Kingdom (TV seriál)
Episode 2 (S03E02)
Episode 1 (S03E01)
2017 The Last Kingdom (TV seriál)
Episode 8 (S02E08)
Episode 7 (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
další epizody (8)
2016 The Secret Agent (TV seriál)
Ripper Street (TV seriál)
Occurrence Reports (S05E06)
2015 The Last Kingdom (TV seriál)
Episode 8 (S01E08)
Episode 7 (S01E07)
Episode 6 (S01E06)
další epizody (7)
Vykázáni (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
2014 The Smoke (TV seriál)
Ripper Street (TV seriál)
The Peace of Edmund Reid (S03E08)
Live Free, Live True (S03E07)
Heavy Boots (S03E05)
další epizody (7)
2013 Dancing on the Edge (TV seriál)
Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 4 (S01E04)
Epizoda 3 (S01E03)
Epizoda 2 (S01E02)
Ripper Street (TV seriál)
Our Betrayal: Part 2 (S02E08)
Our Betrayal: Part 1 (S02E07)
A Stronger Loving World (S02E06)
další epizody (6)
Borgiové (TV seriál)
Sourozenci (S03E03)
2012 Konec přehlídky (TV seriál)
Ripper Street (TV seriál)
What Use Our Work? (S01E08)
A Man of My Company (S01E07)
The Good of This City (S01E04)
další epizody (5)
2011 Luther (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 3 (S02E03)
Epizoda 2 (S02E02)
2010 Tajný deník call girl (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
další epizody (7)
2005 Je to soda (TV seriál)
Doktor Martin (TV seriál)
Krev není voda (S02E03)

Dokumentární

2014 In Search of Chopin
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace