foto

Daniele Amfitheatrof

  • nar. 29.10.1901
    Petrohrad, Ruské impérium
  • zem. 7.6.1983 (81 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hudebník ruského původu Daniele Amfitheatrof stejně jako řada jiných uměleců z Ruska našel po nástupu komunismu v Rusku uplatnění v zahraničí, stal se celosvětově uznávaným skladatelem a dirigentem a za svou filmovou hudbu získal dvakrát nominaci na Oscara. Narodil se jako Daniil Alexandrovič Amfiteatrov v Petrohradě do rodiny s bohatými kulturními tradicemi, otec Alexandr Amfiteatrov (1862-1938) byl spisovatelem a historikem, matka Iliaria Amfiteatrova byla zdatnou operní pěvkyní.

Již ve dvou letech absolvoval Daniele první z mnoha životních zvratů, když byl jeho otec za články proti carskému režimu poslán s celou rodinou do vyhnanství na Sibiř, po umožnění návratu do Petrohradu pak emigrovali do Itálie, v Paříži pak do rodiny přibyl druhý syn Maxim (1907-1990), později proslulý violoncellista. V Itálii se začal Daniele hudebně vzdělávat pod vedením své matky, v letech 1916-1918 rodina pobývala znovu v Rusku, když se otec stal politickým poradcem premiéra Kerenského, po velké říjnové revoluci však definitivně Amfiteatrovovi odešli. Na opětovné cestě z Ruska do Itálie pobýval Daniele v roce 1921 nějaký čas v Praze, kde studoval u Jaroslava Křičky, nakonec získal italské občanství a vzdělání dokončil na Královské konzervatoři v Římě v roce 1924.

Ve dvacátých letech se Amfitheatrof prosadil jako hudební skladatel, především byl ale dirigentem, zastával post uměleckého šéfa rozhlasu v Janově a Turíně a pořádal koncertní turné po celé Evropě. V Miláně se v roce 1930 oženil a se svou manželkou May Semenza měl dvě děti, syna Erika (*1931) a dceru Stellu (*1934). První vlaštovkou předznamenávající jeho pozdější bohatou spolupráci s filmem bylo italské drama ŽENA PRO VŠECHNY (La signora di tutti, 1934) německého režiséra Maxe Ophülse. Na koncertní sezónu 1937-1938 byl Amfitheatrof pozván do Spojených států. Mezitím v Evropě začala druhá světová válka a Amfitheatrof se rozhodl v Americe zůstat.

Po přesídlení do Kalifornie získal exkluzívní čtyřletou smlouvu se společností MGM a začal se věnovat komponování pro film. Svou první filmovou hudbu pro Hollywood představil v romantické komedii SVATEBNÍ KOMNATA (Bridal Suite, 1939), poté skládal pro řadu celovečerních filmů, v první fázi svého amerického pobytu ale pořídil hudební podklad i k desítkám dokumentů a krátkých snímků. Během války několikrát spolupracoval se skladatelem polského původu Bronislauem Kaperem, s nímž napsal například hudbu k filmu STRÁŽCE OHNĚ (The Keeper of the Flame, 1943) s Katharine Hepburn v hlavní roli. Z dalších známějších filmů té doby připomeňme horor DR. JEKYLL A PAN HYDE (Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1941) nebo slavný dobrodružný příběh LASSIE SE VRACÍ (Lassie Come Home, 1943). Připomenout můžeme i válečný film DNY SLÁVY (Days of Glory, 1944), v němž se objevil Hugo Haas se svou manželkou.

Po válce byl nominován dvakrát na Oscara za svůj hudební doprovod ke komedii PŮJČENÁ ŽENA (Guest Wife, 1945) a muzikálu PÍSEŇ JIHU (Song of the South, 1946). Přestože mu právě odlehčené žánry přinesly úspěch, v jeho filmografii následujících let převažují noir-filmy a westerny. Daniele Amfitheatrof si později posteskl, že jeho kariéra skladatele filmové hudby byla sice úspěšná, zpronevěřil se ale svým uměleckým ideálům, neměl čas na koncertování a stal se jen profesionálním hudebníkem, který pracoval na zakázku. Přesto v padesátých letech nadále skládal k několika filmům ročně, přestávku si udělal až v roce 1959, kdy opět načas přesídlil do Itálie. Na cestách mezi Amerikou a Evropou pořídil poslední filmovou hudbu k westernu MAJOR DUNDEE (1966).

Poslední léta života strávil Daniele Amfitheatrof v Benátkách, zemřel nakonec v Římě 7. června 1983 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1965 Major Dundee
1960 Ďáblice v růžovém trikotu
1959 Edge of Eternity
That Kind of Woman
1958 Fräulein
Spanish Affair
Z pekla do Texasu
1957 The Unholy Wife
1956 Hora pokušení
The Last Hunt
1955 Hodiny zoufalství
Trial
1954 Day of Triumph
Lidská bestie
The Naked Jungle
1953 Devil's Canyon
Scandal at Scourie
1951 Angels in the Outfield
Bird of Paradise
Liška pouště
Storm Warning
Tomorrow Is Another Day
1950 Backfire
Copper Canyon
Devil's Doorway
Prokletí nepláčou
The Capture
Under My Skin
1949 House of Strangers
Sand
The Fan
1948 An Act of Murder
Another Part of the Forest
Dopis neznámé
Rogues' Regiment
You Gotta Stay Happy
1947 Ivy
Singapore
Smash-Up: The Story of a Woman
The Beginning or the End
The Lost Moment
The Senator Was Indiscreet
Time Out of Mind
1946 Miss Susie Slagle's
O.S.S.
Song of the South
Suspense
Temptation
Virginian, The
1945 Propustka do nebe
Půjčená žena
1944 Bathing Beauty
Dny slávy
I'll Be Seeing You
1943 A Stranger in Town
Bataan
Cry 'Havoc'
Dr. Gillespie's Criminal Case
Du Barry Was a Lady
Harrigan's Kid
I Dood It
Lassie se vrací
Lost Angel
Palubní střelec
1942 Andy Hardy's Double Life
Calling Dr. Gillespie
Dr. Gillespie's New Assistant
Eyes in the Night
Fingers at the Window
Jackass Mail
Joe Smith, American
Keeper of the Flame
Kid Glove Killer
Mr. and Mrs. North
Nazi Agent
Northwest Rangers
Sunday Punch
The Bugle Sounds
The Vanishing Virginian
Tish
Vendetta
White Cargo
Yank on the Burma Road, A
1941 Down in San Diego
Dr. Jekyll a pan Hyde
H. M. Pulham, Esq.
Married Bachelor
Obchodní dům
The Get-Away
1940 And One Was Beautiful
Happiest Man on Earth, The
Keeping Company
Phantom Raiders
The Great Meddler
The Man from Dakota
Third Finger, Left Hand
We Who Are Young
1939 Bridal Suite
Fast and Furious
1936 Esclave blanc, L'
1934 Luci sommerse
Žena pro všechny

TV seriály

1966 The Time Tunnel (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)

Dokumentární

1942 Paramount Victory Short No. T2-1: A Letter From Bataan
1941 This Is the Bowery
1940 The Miracle of Sound

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace