foto

Germaine Ledoyen

  • nar. 24.3.1908
    Nantes, Francie
  • zem. 5.2.1998 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Germaine Ledoyen byla francouzská herečka známá z filmu, televize a divadla, proslula také svou účastí v protifašistickém odboji za druhé světové války, později ji ve Francii znali hlavně jako manželku úspěšného televizního režiséra Bernarda Hechta. Pocházela z Nantes na západě Francie, kde také studovala herectví na konzervatoři, školu dokončila s první cenou mezi absolventy v roce 1933. Krátce nato přesídlila do Paříže a působila v různých divadlech, připomeňme alespoň její účast ve hře Krvavá svatba v Théâtre de l’Atelier (1938).

Za druhé světové války hrála například v Shakespearově hře Macbeth v Théâtre Montparnasse (1942), tehdy se ale zároveň zapojila do odboje, známý je například fakt, že ve svém domě ukrývala významnou aktivistku boje proti fašismu Suzanne Lorge, provdanou do vlivné belgické rodiny Spaak, mimo jiné švagrovou slavného scénáristy Charlese Spaaka (Suzanne byla zastřelena krátce před osvobozením Paříže v srpnu 1944). Po válce se Germaine Ledoyen – byť s podlomeným zdravím – vrátila k herectví, v letech 1945-1946 účinkovala v pařížských divadlech Théâtre Montparnasse, Théâtre de Paris nebo Théâtre de l’Atelier, tehdy ji také poprvé zachytila filmová kamera (JEJÍ POSLEDNÍ ROLE – Son dernier rôle, 1946). V témže roce vytvořila manželský pár s Jeanem Debucourtem jako paní Jaubertová ve filmu ĎÁBEL V TĚLE (Le diable au corps, 1946); jejich synem v tomto filmu nebyl nikdo jiný než slavný Gérard Philipe. O rok později byla starší sestrou vycházející hvězdy Giselle Pascal v dramatu ZA LÁSKU (Apres l’amour, 1947).

Právě za války se Germaine Ledoyen v roce 1942 setkala s Bernardem Hechtem (1917-1999), poté známým spisovatelem a televizním režisérem. Bernard a Germaine později uzavřeli manželství a adoptovali syna Guillauma Hechta (*1961), dnes úspěšného producenta. Koncem padesátých let Germaine Ledoyen navázala pracovní kontakty s televizí, zatímco ve filmu se objevovala jen sporadicky, ošetřovatelkou byla například v kriminálce NOC A ZMATEK (Le désordre et la nuit, 1958), po delší přestávce hrála ve filmu naposledy v několika titulech z počátku osmdesátých let (ŽIVOT JDE DÁL – La vie continue, 1981). V menších rolích domovnic nebo maminek hrála také v řadě televizních seriálů. Na jevišti stála naposledy na scéně Théâtre Saint-Georges ve hře Skleník od Grahama Greene (1963).

I když se Germaine Ledoyen dožila vysokého věku, posledních patnáct let života jí ztrpčovaly četné zdravotní komplikace vycházející již z druhé světové války, zemřela v Paříži 5. února 1998 v nedožitých devadesáti letech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1984 Manipulations (TV film)
1983 Krásné čtvrti (TV film)
1981 Asphalte
Viens chez moi, j'habite chez une copine
Život jde dál
1980 Cherchez l'erreur
Le Rebelle
1976 Marie-poupée
1974 Josse (TV film)
1971 Crime et châtiment (TV film)
L'exécution du Duc de Guise (TV film)
1965 Le dossier Pyrénées (TV film)
1958 Noc a zmatek
1948 Après l'amour
1947 Ďábel v těle
1946 Le Bateau à soupe
1945 Son dernier role

TV seriály

1982 Paris-Saint-Lazare (TV seriál)
1980 Dossiers éclatés, Les (TV seriál)
1979 Dames de la côte, Les (TV seriál)
Vérificateur, Le (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1973 La porteuse de pain (TV seriál)
1972 Malle de Hambourg, La (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1968 Compagnons de Baal, Les (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
Bonheur conjugal, Le (TV seriál)
Svatouškové (TV seriál)
1964 Beaux yeux d'Agatha, Les (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky