foto

Micheline Dax

  • nar. 3.3.1924
    Paříž, Francie
  • zem. 27.4.2014 (90 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Jako všestranná osobnost francouzského kulturního dění několika uplynulých desetiletí je Micheline Dax dnes nositelkou dvou vysokých státních vyznamenání, ve Francii si udržuje dlouholetou popularitu díky televizi a dabingu, natočila ale také přes čtyřicet filmů a po boku největších hvězd měli možnost se s její tváří seznámit i naši diváci. Narodila se v Paříži jako Micheline Eternon a k herectví se dostala díky své matce, která byla nadšenou fanynkou operety. Micheline Dax studovala v proslulé herecké škole René Simona a s divadlem začala krátce po druhé světové válce v rámci uskupení Les Branquignols, které vedl Robert Dhéry.
 
Právě s Dhéryho souborem se poprvé objevila i před kamerou v komedii POTŘEŠTĚNEC (Branquignol, 1949), v padesátých letech pak točila i několikrát ročně, a i když v různých žánrech, převažovaly komedie. Jen výjimečně dostala příležitost v podobě hlavní role, na předních místech plakátů se její jméno objevilo například u dobově úspěšné veselohry TENTO KRÁSNÝ SVĚT (Ce joli monde, 1957), na místě je také zmínit postavu dobrodružné založené Loly ve filmu O DÉLKU HLAVY (Courte tête, 1956), kde hrál i tehdy ještě málo známý Louis de Funès. Hlavní roli ve filmu hrála naposledy v komedii PROTI SRSTI (À rebrousse poil, 1959), která ovšem měla v kinech nevalný úspěch. U nás jsme ji mohli vidět jako vdovu Marjorie v komedii SYMPATICKÝ DAREBA (Tendre voyou, 1966) s J. P. Belmondem v hlavní roli. 

Sama Micheline Dax se původně bránila pozici herečky bulvárního divadla, nakonec ale právě v nenáročných komediích a operetách našla svou parketu a v padesátých letech slavila značné úspěchy. Často účinkovala v Théâtre des Célestins nebo Théâtre Edouard VII, spolupracovala s významnými režiséry jako byli J. L. Barrault, Pierre Dux nebo Pierre Mondy. Kromě toho uplatnila i své pěvecké schopnosti a již v padesátých letech její hlas zazněl na gramofonových deskách, svá vlastní alba vydala až v letech 1973 a 1981. Kromě divadla a filmu začala na přelomu 50. a 60. let spolupracovat také s televizí, kde hrála v seriálech i adaptacích divadelních her. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let natočila tři filmy s režisérem Raoulem André, který jí v komedii VELKÝ KRÁM (Le grand bidule, 1967) poskytl poslední větší příležitost před kamerou. 

V sedmdesátých letech Micheline Dax prakticky zmizela z filmu, o to větší popularitu jí zajistila televize, kde v té době moderovala postupně několik oblíbených televizních soutěží. Tehdy začala pracovat také pro dabing, který později zastínil všechny její další aktivity. Její hlas mohli francouzští diváci slyšet v animovaných příbězích o Tintinovi a Astérixovi, proslula také jako čarodějnice Uršula v americkém filmu MALÁ MOŘSKÁ VÍLA. Mezi legendy francouzského dabingu pronikla především namluvením postavičky Miss Piggy v britském animovaném seriálu THE MUPPET SHOW. 

Přes značné vytížení televizí a dabingem nezanedbávala ani divadlo, v 70. letech se znovu spojila s Robertem Dhérym, pod jehož vedením hrála v Théâtre des Bouffes Parisiens. S filmem spolupracovala jen výjimečně, u nás jsme ji mohli vidět znovu až jako vydavatelku paní Belinovou v komedii EXMANŽELKA MÉHO ŽIVOTA (L’ex-femme de ma vie, 2004). Později se objevila v menších rolích babičky a sousedky ve filmech BANCS PUBLICS (2009) a LA FEMME INVISIBLE (2009). Ani v divadle dosud neřekla poslední slovo a v roce 2004 byla nominována na prestižní Molierovu cenu za herecký výkon v ženské hlavní roli (Řidič slečny Daisy v Théâtre Saint Georges). V roce 2005 nastudovala pro Petit Théâtre de Paris kontroverzní, ale celosvětově úspěšnou hru Monology vagíny, v níž účinkovala ještě v letech 2008-2009. 

Micheline Dax je od roku 1960 vdaná, jejím manželem je herec, skladatel a zpěvák Jacques Bodoin (*1921). Jejich dcera Véronique Bodoin je herečkou a televizní moderátorkou. V roce 1985 vydala Micheline Dax své knižní vzpomínky pod názvem Je suis gugusse, voilà ma gloire. Za celoživotní přínos francouzské kultuře obdržela v roce 2008 Řád umění a literatury udělovaný ministerstvem kultury, v roce 2012 byla dekorována nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Řádem Čestné legie.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
La Femme invisible (d'après une histoire vraie)
2007 Max & Co
2004 Exmanželka mého života
1997 Violetta la reine de la moto
1995 Chůva jako žádná jiná (TV film)
1993 Joie de vivre, La
1992 Taxi Girl (TV film)
1991 Clés du paradis, Les
1989 Interdit au public (TV film)
Pentimento
1983 En cas de guerre mondiale, je file à l'étranger
Soupière, La (TV film)
1976 Grand fanfaron, Le
L'acrobate
1975 Pied!.., Le
1974 Vos gueules les mouettes!
1973 Dernière bourrée à Paris, La
Monsieur Pompadour (TV film)
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Tout le monde peut s'appeler moi (TV film)
1972 Tintin a jezero žraloků
1970 Tito muži s prstem na spoušti
1969 Honte de la famille, La
1968 Asterix a Kleopatra
1967 Grand bidule, Le
1966 Sympatický dareba
1965 Les mordus de Paris
Paříž očima...
1962 C'est pas moi, c'est l'autre
1961 Pavé de Paris, Le
Rebrousse-poil, Á
1960 Francouzka a láska
On roule à deux (TV film)
1959 Messieurs les ronds de cuir
1958 Mimi Pinson
Sacrée jeunesse
1957 Ce joli monde
Le Septième commandement
L´Ami de la famille
Miss Catastrophe
1956 Don Juan
O délku hlavy
Si Paris nous était conté
1955 Pas de souris dans le business
Villa sans souci, La
1953 Femmes de Paris
Rue de l'estrapade
1949 Branquignol

TV seriály

2004 Vénus & Apollon (TV seriál)
Soin d'Orage (S01E17)
1999 Monos, Les (TV seriál)
1998 Louis la Brocante (TV seriál)
1992 Lucky Luke (TV seriál)
1990 Vidéo gag (TV seriál)
1988 Tel père, tel fils (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1977 Peter Voss, der Millionendieb (TV seriál)
1967 Prunelle, La (TV seriál)
1958 La clé des champs (TV seriál)

Dokumentární

1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.

Host

TV pořady

2008 Tous au théâtre! (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky