Reklama

Reklama

Robert Bassac

Robert Bassac

nar. 29.01.1910
Nice, Francie

zem. 08.06.1940 (30 let)
Erquinvillers, Francie

Biografie

Herec Robert Bassac toho za svůj krátký život příliš mnoho nestihl, v rodné Francii je ale dodnes známý díky vedlejším rolím v hodnotných filmech režiséra Marcela Pagnola. Pocházel z dělnické rodiny a narodil se v Nice na jihu Francie. Začínal jako novinář, souběžně ale studoval na pařížské konzervatoři. Již za studií, ale i později v různých veřejných prezentacích vynikl jako recitátor, uplatnění našel i v divadle. V Marseille hrál v Pagnolově hře Topaze, Pagnol sám jej později vyhledal i k práci před kamerou, protože si zakládal na angažování přirozených osobnostních typů z jižní Francie.

Bassacovým debutem před kamerou byla vedlejší role pařížského přítele Césariota Panisse v závěrečné části Pagnolovy marseillské trilogie CÉSAR (1936). Opět v Pagnolově režii pak hrál dvakrát po boku slavného Fernandela (REGAIN, 1937; LE SCHPOUNTZ, 1938). Postavou učitele obohatil umělecky hodnotný Pagnolův počin PEKAŘOVA ŽENA (La femme du boulanger, 1938). Ze spolupráce s jinými režiséry uveďme drama PAN BROTONNEAU (Monsieur Brotonneau, 1938), i na tomto filmu měl ale podíl také Marcel Pagnol jako spoluautor předlohy.

Po vypuknutí druhé světové války narukoval Robert Bassac do armády a krátce nato se zúčastnil bojů u vesnice Erquinvillers v severní Francii. Tady zahynul 9. června 1940, a i když jeho nadřízení důstojníci tehdy tvrdili, že není mezi padlými, oficiálně byl prohlášen za mrtvého. Definitivní jistotu získala rodina až o dva roky později, kdy byly jeho ostatky vyzvednuty z hromadného hrobu a identifikovány, následně byl pohřben v rodinném hrobě ve Vallauris nedaleko Nice.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Reklama

Reklama