foto

Lev Nikolajevič Tolstoj

  • nar. 9.9.1828
    Jasnaja Poljana, Ruské impérium
  • zem. 20.11.1910 (82 let)
    Astapovo, Ruské impérium
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ruský spisovatel, filozof a představitel realismu Lev Nikolajevič Tolstoj se narodil 9. září 1828 ve vesnici Jasnaja Pojlana. Narodil se jako čtvrtý potomek Nikolaje Iljiče Tolstého. Měl starší bratry Nikolaje, Sergeje a Dimitrije. Roku 1830 se narodila ještě mladší sestra Marie. Když byly Tolstému pouhé dva roky, zemřela mu matka. V roce 1837 se rodina přestěhovala do Moskvy, aby se starší syn mohl připravit na přijímací zkoušky na univerzitu. Po smrti otce pak spisovatel žil se svými sourozenci v rodné vesnici u otcovy tety, kde zůstali až do roku 1840, kdy teta zemřela a děti se přesunuly k otcově sestře do Kazaně. V roce 1844 začal studovat na Kazaňské univerzitě práva a filosofii. Doprovázel v roce 1851 svého staršího bratra na Kavkaz a vstoupil do ruské armády. V tomto čase začal Tolstoj psát črty. Po roce 1855 cestoval po Evropě, kde se mimo jiné potkal i s později prvním československým prezidentem Tomášem G. Masarykem. Otevřel školu pro mužiky a jejich děti, v níž sám se svou rodinou vyučoval. Car ho pokládal za revolucionáře a byl vyloučen z církve jako kacíř. Po neshodách s rodinou ji opouští a bez rozloučení odjíždí vlakem pryč. Na cestě se nachladil, dojel do Astapova, kde zemřel 20. listopadu 1910. Význam Tolstého je, z hlediska nejen ruské literatury, obrovský, protože se jako jeden z prvních autorů pokusil ruskou literaturu přiblížit západní civilizaci, což se mu svým způsobem podařilo. Mezi jeho nejslavnější díla patří Vojna a mír, Anna Karenina, Vzkříšení, Smrt Ivana Iljiče či Kreutzerova sonáta.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Spisovatelská filmografie

Filmy

2019 Ivan the Fool - kniha
2017 Anna Karenina. Istorija Vronskogo - kniha
2016 Anna Karenina. Intimnyj dněvnik - kniha
Kreutzerova sonáta (divadelní záznam) - kniha
Ta, která odešla - povídka
Winter Thaw - povídka
2013 Anna Karénina (TV film) - kniha
2012 Anna Karenina - kniha
Boxing Day - povídka
Two Jacks - povídka
2008 The Kreutzer Sonata - kniha
2005 Zamrzlá země - kniha
2001 Vzkříšení (TV film) - kniha
2000 Exitus - kniha
1997 Anna Kareninová - kniha
1996 Kavkazský zajatec - kniha
1995 Za co? - kniha
1989 Khadzhi murat - kniha
1987 Krejcerova sonata - kniha
Staraja azbuka - kniha
Živoj trup - kniha
1985 Albert (TV film) - kniha
Anna Karenina (TV film) - kniha
Prostá smrt - kniha
1984 Tri medveďa - kniha
1983 Peníze - kniha
1981 Lebende Leichnam, Der (TV film) - kniha
1978 Bestia - kniha
Kreutzer-sonaatti (TV film) - povídka
Otec Sergej - kniha
1975 Kavkazskij plennik - kniha
Passion d'Anna Karénine, La (TV film) - kniha
1974 Anna Karenina (TV film) - kniha
Anna Kareninová - kniha
1972 Levende lijk, Het (TV film) - kniha
Svatý Michal měl kohouta - kniha
1969 Kreitserova sonata (TV film) - kniha
Scarabea - wieviel Erde braucht der Mensch? - kniha
1968 Živá mrtvola - kniha
1967 Anna Kareninová - kniha
Der Tod des Iwan Iljitsch (TV film) - kniha
Vojna a mír - kniha
Vojna a mír III: Rok 1812 - kniha
Vojna a mír IV: Pierre Bezuchov - kniha
1966 Vojna a mír II: Nataša Rostovová - kniha
1965 Iván Iljics halála (TV film) - kniha
Vojna a mír I: Andrej Bolkonskij - kniha
1963 Das Glück der Ehe (TV film) - kniha
1961 Anna Karenina (TV film) - kniha
Kazaki - kniha
1960 Vzkříšení - kniha
1959 Agi Murad il diavolo bianco - kniha
1958 Amor prohibido - kniha
Auferstehung - kniha
Tri medveďa - kniha
1956 Locura pasional - kniha
Sonate à Kreutzer, La - kniha
Vojna a mír - kniha
1955 Wo die Liebe ist, da ist auch Gott (TV film) - kniha
1953 Anna Karenina (TV film) - kniha
1952 Živá mrtvola (divadelní záznam) - kniha
1951 Guest, The - kniha
1948 Anna Karenina - kniha
1947 Amanti senza amore - kniha
1946 Celos - kniha
1945 Père Serge, Le - kniha
1944 Resurrezione - kniha
1943 Resurrección - kniha
1939 What Men Live by - kniha
1937 Aienkjó - kniha
Kreutzerova sonata - kniha
Nuits blanches de Saint Pétersbourg, Les - kniha
Nuits de feu - kniha
1935 Anna Karenina - kniha
1934 Mujer del puerto, La - kniha
Nový život - kniha
1931 Když struny lkají (německá verze) - kniha
Resurrección - kniha
Resurrection - kniha
1930 Der weiße Teufel - kniha
Když struny lkají - kniha
Redemption - kniha
1929 Živá mrtvola - kniha
1928 Kozáci - kniha
1927 Anna Kareninová - kniha
Resurrection - kniha
1926 Kreutzerova sonáta - kniha
1923 Résurrection - kniha
Člověk na cestě - kniha
1922 Bigamie - kniha
Polikuška - kniha
1919 Atonement - kniha
1918 Vlast tmy - kniha
Živoj trup - kniha
1917 Otec Sergej - kniha
1915 A Woman's Resurrection - kniha
Kreutzer Sonata - kniha
Nataša Rostova - kniha
Vlast tmy - kniha
Vojna i mir - kniha
1914 Kreitserova sonata - kniha
1913 Vojna i mir - kniha
1911 Kreitzerova sonata - kniha
Oborona Sevastopolja - kniha
1909 Resurrection - kniha

TV seriály

2017 Anna Karenina (TV seriál) - kniha
Epizoda 8 (E08) - kniha
Epizoda 7 (E07) - kniha
Epizoda 6 (E06) - kniha
další epizody (8)
2016 Vojna a mír (TV seriál) - kniha
Epizoda 6 (E06) - kniha
Epizoda 5 (E05) - kniha
Epizoda 4 (E04) - kniha
další epizody (6)
2010 Nesmrtelní (TV seriál) - povídka
Ďábel (E05) - povídka
2009 Anna Karenina (TV seriál) - kniha
2007 Vojna a mír (TV seriál) - kniha
2000 Anna Karenina (TV seriál) - kniha
1977 Anna Karenina (TV seriál) - kniha
1972 War and Peace (TV seriál) - kniha
1955 ITV Play of the Week (TV seriál) - kniha
1953 General Electric Theater (TV seriál) - kniha
Your Favorite Story (TV seriál) - kniha
1948 Studio One (TV seriál) - kniha
1946 For the Children (TV seriál) - povídka

Dokumentární

2017 Karenina & I - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Végállomás (divadelní záznam) - divadelní hra
1969 Elävä ruumis (TV film) - divadelní hra
1924 Macht der Finsternis, Die - divadelní hra

Herecká filmografie

Dokumentární

1984 Vegetarian World, The - a.z.
1957 The Twentieth Century (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace