Reklama

Reklama

Karyn Balm

Karyn Balm

nar. 29.04.1939
Saumur, Francie

zem. 12.11.1980 (41 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Karyn Balm se narodila jako Carine Balmain ve městě Saumur západně od Paříže. Své půvaby nejprve uplatnila v modelingu, díky tomu se také dostala k filmu. Poprvé se mihla v Mockyho kontroverzním dramatu DVOJICE (Un couple, 1960), objevila se také v Godardově filmu ŽENA JE ŽENA (Une femme est une femme, 1961).

Počátky Karyn Balm u filmu však nenaplnily její očekávání, o další uplatnění se marně snažila posíláním vlastních fotografií do filmového časopisu Cinémonde, znovu se před kamerou objevila až po několika letech, po boku oblíbené komické dvojice Francise Blanche a Darryho Cowla hrála v komedii VELKÝ KRÁM (Le grand bidule, 1967), mihla se také v britském filmu DVA NA CESTĚ (Two For the Road, 1967) natočeném ve Francii. Největší hereckou příležitost jí v roli půvabné Mélanie poskytl znovu J. P. Mocky v komedii VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968).

Poté odehrála několik vedlejších rolí v televizi, její poslední výstup před kamerou je spojen se satirickou komedií KAŽDÝ JE HEZKÝ, KAŽDÝ JE UŠLECHTILÝ (Tout le monde il est beau, tout le monde il est, 1972). Jen výjimečně hrála také divadlo, v polovině šedesátých let ji diváci mohli vidět na pařížské scéně Théâtre Tristan-Bernard. Zájem o ni poté ale zcela opadl a od počátku sedmdesátých let žila Karyn Balm v soukromí. Zemřela na rakovinu v listopadu 1980 ve věku 41 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama