foto

Jaromír Roštínský

  • nar. 23.7.1942
    Lovčice, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 23.9.2012 (70 let)
    Zlín, Česko

Biografie

Jaromír Roštínský pochází z Lovčic na Hodonínsku, herectví vystudoval v Brně na JAMU (1963). Prvních šest sezón svého divadelního života strávil v Městském divadle pracujících v Mostě (1963-1969). Dalších jedenáct let pak působil v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín; 1969-1980). Mezitím na JAMU navíc absolvoval dálkové studium režie (1977) a v roce 1980 se stal šéfem činohry Státního divadla v Brně. V této funkci a zároveň jako režisér zde působil pět let (1980-1985), přičemž jeho éra byla ve znamení uvolňování normalizačních tlaků. V roce 1985 se pak vrátil do Gottwaldova a v letech 1986-1989 byl ředitelem zdejšího Divadla pracujících. Režisérsky se uplatňoval jen sporadicky, vynikl ale mimo jiné jako výborný recitátor. Přestože byl jen umírněným nositelem normalizační ideologie, stávka herců v listopadu 1989 mu znemožnila další činnost (de facto mu byl zakázán přístup do budovy). Následkem toho pak Roštínský na další působení v kultuře zcela rezignoval.

Do filmu vstoupil Roštínský v podstatě jen nevelkými rolemi v rámci dětského filmového studia v Gottwaldově. Hrál například ve filmech TEREZU BYCH KVŮLI ŽÁDNÉ HOLCE NEOPUSTIL (1976), DĚTI ZÍTŘKŮ (1980) nebo HURÁ ZA NÍM (1988). Ze spolupráce s režiséry gottwaldovského studia (Radim Cvrček, Josef Pinkava) vyplynula také Roštínského účast v několika slovenských seriálech. Jedinou větší roli otce dvou hlavních hrdinek si zahrál ve slovenském filmu SLANÉ CUKRÍKY (1985).

Jaromír Roštínský dnes žije nadále ve Zlíně, v 90. letech vydal knihu Jezdecký slabikář (1995).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1988 Hurá za ním
Rátanie havranov (TV film)
1986 Modrá zelená zóna (TV film)
1985 Slané cukríky
1984 Nasredin (TV film)
1983 Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Archimédův bod (TV film)
Kabát na mladíka (TV film)
Motiv (TV film)
Odchod bez řádů (TV film)
Za humny je drak
1981 Trojúhelníková podobnost (TV film)
1980 Děti zítřků
Záhrada plná plienok (TV film)
1979 Čtyři na sněhu (TV film)
1976 Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
1973 Javorová fujarka (TV film)
1972 Boj se stínem (divadelní záznam)

TV seriály

1978 Jedno malé sídlisko (TV seriál)
Ihrisko (E03)
Spadla z nebe (TV seriál)
Záhadný cudzinec (E08)
Tajomník (E07)
1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Klan (E02)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
Svadba (E07)
Kúzelník (E05)
Nápoj lásky (E04)
další epizody (4)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Hody (S01E04)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
1968 Rudí horolezci (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky