foto

Karol Spišák

  • nar. 17.8.1941
    Bratislava, Slovenský stát
  • zem. 13.3.2007 (65 let)
    Nitra, Slovensko

Biografie

Slovenský režisér a herec Karol Spišák sa narodil 17.8.1941 v Bratislave, no rodičia sa presťahovali do Nitry. Pochádzal z robotníckej rodiny a bol odchovaný železnicou. Keď mal 16 rokov prišiel o rodičov, staral sa o neho starší brat a rodina na Morave. Mladý chlapec sa túžil stať režisérom, no nedostal sa na VŠMU, a tak začal študovať Pedagogickú fakultu, kde strávil rok. Po roku bol prijatý na VŠMU, kde študoval pod vedením J. Budského.

Po skončení vysokej školy sa vrátil do Nitry, do divadla Andreja Bagara. Postupne sa vypracoval a stal sa nielen výborným režisérom, ale aj riaditeľom divadla. Tu režíroval divadelné hry, no nielen v Nitre, ale aj v SND v Bratislave, na Novej scéne v Bratislave, v Štátnom divadle v Košiciach, Národnom divadle v Prahe, v Brne a dokonca aj v zahraničí (ZSSR, Poľsko, Bulharsko). Veľkú stopu zanechal aj ako režisér v televízii, vo filmoch ČAJ U PÁNA SENÁTORA, V TIENI VLKOV, ADAM ŠANGALA, DEMETEROVCI, VÝMYSLY UJA ELEKTRÓNA či VZBÚRENÉ MESTO.

Určite si spomeniete, že Karol Spišák bol aj herec. Svoje herecké umenie ukázal v mnohých televíznych inscenáciách, ale aj vo filmoch SÁM VOJAK V POLI, MŔTVI NESPIEVAJÚ, BALADA O SIEDMICH OBESENÝCH, TAJOMNÝ OSTROV, SLADKÉ STAROSTI, ŠTEK alebo NA KRÁSNOM MODROM DUNAJI.

Bohužiaľ Karol Spišák zomrel po dlhej chorobe 13.3.2007 v Nitre. Jeho štafetu prebrali jeho dvaja synovia.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

2007 Muzika
2004 Kocúr v čižmách (TV film)
2003 Bloodlines
1998 Opojenie z premeny (TV film)
1996 Matúš (TV film)
1995 Advent (TV film)
Tajomstvo šťastia (TV film)
1994 Na krásnom modrom Dunaji
1993 Hodina majstrov (TV film)
Majstrovský kurz (TV film)
Slepý Geronimo a jeho brat (TV film)
Zlý žart (TV film)
1992 O troch točkách (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
1990 Jacobowski a plukovník (TV film)
1989 Hovoriť na Silvestra pravdu (TV film)
V meste plnom dáždnikov
1988 Medzi nebom a zemou (TV film)
Štek
1987 Tristotridsaťtri strieborných prepelíc (TV film)
Úsmev diabla
1986 Guľaté tajomstvo (TV film)
Keby to naši vedeli (TV film)
Príživník (TV film)
Zakázané uvoľnenie
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Hĺbkový rekord (TV film)
Ján Literát (TV film)
Ozveny (TV film)
Praženica (TV film)
Slané cukríky
1984 Hra o Maruške (TV film)
Loktibrada (TV film)
Neobzeraj sa a bež (TV film)
Sladké starosti
1983 Deravé vrecko (TV film)
Kľúče od mesta (TV film)
Miesto pre dvoch osamelých cyklistov (TV film)
Pozadí (TV film)
Tam je hviezda Sírius (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
1982 Kočka
Pavilón šeliem
Tušenie
Zimný semester (TV film)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
1981 Crainquebille (TV film)
Kosenie jastrabej lúky
Malé zlaté slnko (TV film)
Pomocník
Služobná cesta (TV film)
1980 Citová výchova jednej Dáše
More v kvapke vody (TV film)
1978 Deti z tehlového dvora (TV film)
Hranica zodpovednosti (TV film)
Vydierač z poblúznenia (TV film)
1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
Dvere dokorán
1975 Život na úteku
1974 Kronika (TV film)
1973 Cena života (TV film)
1969 Malá anketa (TV film)
Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Stopy na Sitne
1965 Kým sa skončí táto noc
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Neprebudený (TV film)
Nylonový mesiac
Šerif za mrežami
1964 Každý týždeň sedem dní
Prípad pre obhajcu
Slnečný kúpeľ (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1963 Kto si bez viny
1962 Kolegovia (TV film)

TV seriály

1987 Stará cihelna (TV seriál)
1985 Môj medvedík Móric (TV seriál)
To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Tajomný ostrov (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Vrah si ty (E03)
Ukradnutý list (E02)
Vražda v ulici Morgue (E01)

Režijní filmografie

Filmy

1990 Lompinove šibalstvá (TV film)
1989 Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
V službách zákona: Kleptomanka (TV film)
Zlatňanka (TV film)
1988 Omyl doktora Moresiniho (TV film)
1984 Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Kľúče od mesta (TV film)
Zlatá rybka (TV film)
1982 Hra na kocúra (TV film)
Labula (TV film)
Najstarší škorec Svätopluk (TV film)
1981 Nie je všedný deň (TV film)
1980 Sojka (TV film)
V území nikoho (TV film)
1979 Prvá vina odpustená (TV film)
Zlodej známok (TV film)
1978 Bendžo kvintet (TV film)
Sladké bezvládie (TV film)
Surovô drevo (divadelní záznam)
Vraj cholera (TV film)
1976 Demeterovci (TV film)
Lakmus (TV film)
Panda (TV film)
Postup (TV film)
1975 Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Náušnice (TV film)
Ľudia z kanálovej štvrte (TV film)
1974 Luigiho srdce (divadelní záznam)
Posledná šanca (TV film)
Pätnásť životov (TV film)
Sezam,otvor sa! (TV film)
Vír (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
1969 Kapitán John Peoplefox (TV film)
Nevesta (TV film)
Pišta Makara (TV film)
Smrť Ďurka Langsfelda (divadelní záznam)
Čudný pár (divadelní záznam)
1968 Eskulapov prístav (TV film)
Huk a Fuk (TV film)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Čakajte Ceinok (TV film)
1967 Leto a dym (TV film)
Matka (TV film)
Zlatá koza muzikantka (TV film)
Zmŕtvychvstanie G. F. Händla (TV film)
Čaj u pána senátora (TV film)
1966 Husári (TV film)
Isté povinnosti (TV film)
1964 Žoržík (TV film)

TV seriály

1996 Silvánovci (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1979 Cena priateľstva (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

1996 Víno kráľov, kráľ vín (TV film)
1994 Rok rodiny (TV seriál)
1992 Kúpele Vyšné Ružbachy (TV film)
Profesor Švejcar (TV seriál)
Slovenské liečebné kúpele (TV film)
1976 Kmotra kmotru víta (TV film)

TV pořady

1998 Anderov rebriňák (TV pořad)
1980 Zlatý mamut (TV pořad)

Host

TV pořady

1980 Neprišli sme sa zabávať (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace