foto

Georgette Anys

  • nar. 15.7.1909
    Bagneux, Francie
  • zem. 4.3.1993 (83 let)
    Les Mureaux, Francie

Biografie

Francouzská herečka Georgette Anys od mládí sice hrála divadlo, ale ve filmu se řadou vedlejších rolí prosadila až v padesátých letech 20. století. Narodila se v Bagneux, které je dnes součástí Paříže, po střední škole studovala herectví pod vedením významného člena prestižního divadla Comédie Française Eugena Silvaina. Začínala v operetách, ve třicátých letech se uplatňovala hlavně v kabaretech, na řadě výstupů měla i autorský podíl.

K práci ve filmu se Georgette Anys dostala až po druhé světové válce, se svou korpulentní postavou pak odehrála bezmála osmdesát nepřehlédnutelných vedlejších rolí. Připomeňme například úlohu domovnice v dramatu ADRESÁT NEZNÁMÝ (Sans laisser d’addresse, 1951), mihla se také v Bourvilově filmu MUŽ, KTERÝ PROCHÁZÍ ZDÍ (Le passe-muraille, 1951). S Bourvilem a Jeanem Gabinem se později setkala jako majitelka kavárny Lucienne Couronne ve filmu NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La traversée de Paris, 1956). Hrála také často v historických filmech, připomeňme alespoň slavného FANFÁNA TULIPÁNA (Fanfan la Tulipe, 1952), kde jako paní Tranche-Montagne vytvořila manželský pár s Olivierem Hussenotem.

Často hrála také v zahraničních produkcích, mimo jiné točila v Itálii, objevila se i v Hitchcockově filmu CHYŤTE ZLODĚJE (To Catch a Thief, 1955). Padesátá léta byla pro Georgette Anys obdobím největšího vytížení před kamerou, točila několikrát ročně a často se objevovala v rolích domovnic, prodavaček nebo tetiček. Příležitostně se vracela i k práci na jevišti a na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pařížských divadlech Théâtre des Arts nebo Théâtre des Capucines. Tehdy také začala spolupracovat s televizí a objevila se například ve čtyřech epizodách oblíbeného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernieres minutes, 1960-1975), v řadě dalších seriálů pak opakovala typy rolí, které jí nabízel i film.

Během šedesátých a sedmdesátých let hrála Georgette Anys ve filmu již jen výjimečně, dvakrát ji menší role nabídl původem maďarský režisér Lászlo Szabó ve svých kriminálkách ĎÁBLOVY BÍLÉ RUKAVICE (Les gants blanc du diable, 1973) a CIK-CIK (Zig zig, 1975), její filmografii uzavírá nepříliš zdařilá komedie KORSIČTÍ BRATŘI (Cheech & Chong's The Corsican Brothers, 1984).

V polovině osmdesátých let se Georgette Anys usadila na venkově v městečku Menucourt severně od Paříže. Poslední léta života ji ztrpčovala postupující rakovina, zemřela v nemocnici v Mureaux 4. března 1993 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1984 Korsičtí bratři
1981 Eole Epifanio (TV film)
1980 Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Grossesse de Madame Bracht, La (TV film)
1978 Als Hitler das rosa Kaninchen stahl (TV film)
1977 Impressions d'Afrique (TV film)
1976 L'évasion de Hassan Terro
À l'ombre d'un été
1975 Zig zig
1974 Le Seuil du vide
1973 Gants blancs du diable, Les
Inferno (TV film)
1965 Gaspard des montagnes (TV film)
Le chant du monde
Moment to Moment
1963 Love Is a Ball
1962 Bon Voyage!
Jessica
1961 Fanny
Mystères de Paris, Les (TV film)
1960 Pain des Jules, Les
1959 Drôles de phénomènes
Nuit des traqués, La
Nuits de Pigalle
Quai des illusions
1958 Désir mène les hommes, Le
Jeux dangereux, Les
Miroir à deux faces, Le
V jediném dnu
1957 Adorables démons
Ah, quelle équipe!
Mademoiselle et son gang
Sylviane de mes nuits
Vintage, The
Špioni
1956 Aventura de Gil Blas, Una
Homme aux clefs d'or, L'
L'Homme et l'enfant
Les mains liées
Mannequins de Paris
Marie-Antoinette reine de France
Napříč Paříží
Paris Canaille
Sang à la tête, Le
Treize à table
À la manière de Sherlock Holmes
1955 Chyťte zloděje
Frou-Frou
Impossible Monsieur Pipelet, L'
Milord l'Arsouille
Pas de coup dur pour Johnny
Uprchlíci
1954 Chair et le diable, La
Feu dans la peau, Le
Madame du Barry
1953 A Day to Remember
L'Etrange Désir de monsieur Bard
Les Femmes s'en balancent
Little Boy Lost
Minuit... Quai de Bercy
Scampolo 53
Volání osudu
1952 Fanfán Tulipán
Fugue de Monsieur Perle, La
Ils étaient cinq
La Danseuse nue
La Fête à Henriette
Mon mari est merveilleux
Pan Taxi
Seuls au monde
1951 Adresát neznámý
Deux gamines, Les
Moumou
Muž, který prochází zdí
Seul dans Paris
Sous le ciel de Paris
Un grand patron
Vie chantée, La
Žádná dovolená pro pana starostu
1950 La rue sans loi
Mystère à Shanghai
Méfiez-vous des blondes
1945 Postrach biletářů

TV seriály

1981 Sans famille (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
1979 400 coups de Virginie, Les (TV seriál)
1974 Gil Blas de Santillane (TV seriál)
1973 La porteuse de pain (TV seriál)
1972 Pot-Bouille (TV seriál)
1971 Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1970 Service des affaires classées, Le (TV seriál)
1968 Záznamy agentury O (TV seriál)
1967 Malican père et fils (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky