foto

Alan Ladd

  • nar. 3.9.1913
    Hot Springs, Arkansas, USA
  • zem. 29.1.1964 (50 let)
    Palm Springs, California, USA

Biografie

Alan Ladd se narodil 3. září 1913 v Arkansasu jako Alan Wallbridge Ladd a jeho dětství poznamenala smrt otce – ztratil ho jako čtyřletý. Spolu s matkou se poté přestěhovali do Oklahomy a Alan tam zanedlouho získal otčíma. Alan byl jako dítě velice drobný a podvyživený – získal tak přezdívku ,,Tiny“ (v překladu ,,maličký“) což mu ale nijak nevadilo. Když si totiž později otevřel obchod s hamburgery, pojmenoval ho ,,Tiny shop“.

Na škole Alan vynikal v plavání a potápění a navštěvoval i hodiny herectví. Krátce potom pracoval jako tesař u studia Universal (místo mu obstaral otčím, který zde dělal totéž) a pokoušel se prorazit i na plátně. Kvůli menší postavě a příliš blonďatým vlasům se mu to ale nedařilo, takže si našel místo v rádiu. Ve filmech se sice objevoval, ale byly to jen ,,štěky“. Roku 1939 si ho pod svá ochranná křídla vzala bývalá herečka Sue Carol, která nyní pracovala jako herecká agentka. V té době už byl Alan ženatý – v říjnu roku 1936 se oženil s bývalou spolužačkou a měl s ní syna. Manželství však vydrželo jen pět let. Ladd tehdy prožíval nelehké období – poté, co náhle zemřel jeho otčím, spáchala jeho matka sebevraždu.

Ve své manažerce Sue Carol našel nejen budoucí druhou ženu, ale i schopnou budovatelku jeho kariéry. Převratným se pro něho stal rok 1942 a film REVOLVER NA PRODEJ. Jednalo se o typický film noir, novátorské ale bylo Laddovo pojetí role zabijáka jménem Raven. Zatímco do té doby byli gangsteři a vrazi zobrazováni jako lidé ošklivých tváří s nablýskanými auty, Ladd se prezentoval jako chladný krutý ,,anděl“. Hvězdou filmu byla také představitelka hlavní role Veronica Lake – těm dvěma to spolu natolik sedlo, že v dalších letech společně natočili další tři snímky.

V roce 1943 byl Ladd odveden do armády, ale ještě téhož roku propuštěn ze zdravotních důvodů. Druhá polovina 40. let zastihla Ladda na vrcholu slávy. Divadelní představení, ve kterých hrál, plnila sály a byl jeden z mála mužských herců, kteří se objevovali na obálkách časopisů. Filmově byl pro něj úspěšný rok 1946, kdy si zahrál hned ve třech dodnes ceněných snímcích: filmu noir THE BLUE DAHLIA, válečném dramatu O.S.S. a dobrodružném filmu TWO YEARS BEFORE THE MAST. Stal se také představitelem titulní role v přepisu románu F. S. Fitzgeralda VELKÝ GATSBY z roku 1949. Nejslavnější role ho ale čekala o čtyři roky později ve westernu SHANE. Příběh pistolníka, který se postaví bezpráví, byl nominován na šest Oscarů, přičemž získal toho za kameru (Ladd ale nominován nebyl).

Léta, která následovala, už tak úspěšná nebyla. Série průměrných filmů společně se stále častějším pitím alkoholu si vybíraly svou daň. Na sklonku svého života se velmi usilovně snažil získat roli v Leanově LAWRENCI Z ARÁBIE, ale režisér upřednostnil Petera O´Toolea. V roce 1962 byl herec nalezen v bezvědomí v kaluži krve a s kulkou poblíž srdce. Tenhle sebevražedný pokus sice přežil, ale o dva roky později zemřel Ladd na předávkování alkoholem a třemi jinými drogami ve věku 50 let.

Markéta "Cherish" H

Herecká filmografie

Filmy

1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1964 Zbohatlíci
1962 13 West Street
1961 Orazi e curiazi
1960 All the Young Men
Guns of the Timberland
One Foot in Hell
1959 The Man in the Net
1958 Hlubiny
Pyšný rebel
The Badlanders
1957 Boy on a Dolphin
The Big Land
1956 Cry in the Night, A
Santiago
1955 Hell on Frisco Bay
The McConnell Story
1954 Drum Beat
Hell Below Zero
Saskatchewan
The Black Knight
1953 Botany Bay
Desert Legion
Shane
The Red Beret
1952 The Iron Mistress
Thunder in the East
1951 Appointment with Danger
Red Mountain
1950 Branded
Captain Carey, U.S.A.
1949 Chicago Deadline
Eyes of Hollywood
The Great Gatsby
1948 Beyond Glory
Saigon
Whispering Smith
1947 Calcutta
Má oblíbená brunetka
Variety Girl
Wild Harvest
1946 Modrá Dahlia
O.S.S.
Two Years Before the Mast
1945 Duffy's Tavern
Salty O'Rourke
1944 And Now Tomorrow
Skirmish on the Home Front
1943 China
Letter from a Friend
1942 Joan of Paris
Lucky Jordan
Revolver na prodej
Skleněný klíč
Star Spangled Rhythm
1941 Cadet Girl
I Look at You
Kanóni
Military Training
Nerozhodný drak
Občan Kane
Paper Bullets
Petticoat Politics
The Black Cat
They Met in Bombay
1940 American Portrait
Blame It on Love
Brother Rat and a Baby
Captain Caution
Cross-Country Romance
Gangs of Chicago
Her First Romance
In Old Missouri
Meat and Romance
Meet the Missus
The Green Hornet
The Howards of Virginia
The Light of Western Stars
Those Were the Days!
Unfinished Rainbows
Victory
Wildcat Bus
1939 Hitler - Beast of Berlin
Rulers of the Sea
The Mysterious Miss X
1938 Come On, Leathernecks!
Freshman Year
The Goldwyn Follies
1937 All Over Town
Hold 'Em Navy
Loď ztracených duší
Poslední vlak od Madridu
1936 Pigskin Parade
1934 Murder at the Vanities
1933 Saturday's Millions
1932 Island of Lost Souls
Once in a Lifetime
Tom Brown of Culver

Dokumentární

2014 The First Motion Picture Unit: When Hollywood Went to War - a.z.
1999 Alan Ladd: The True Quiet Man (TV film) - a.z.
1954 Screen Snapshots: Memories in Uniform
1953 Better Living TV Theatre (TV seriál)
1946 Screen Snapshots: The Skolsky Party
1945 Hollywood Victory Caravan
1943 Hollywood in Uniform
Photographic Intelligence for Bombardment Aviation

Producentská filmografie

Host

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace