foto

Richard Roundtree

  • nar. 9.7.1942 (76 let)
    New Rochelle, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec a model Richard Roundtree se narodil 9. července 1942 v New Yorku, USA, v části New Rochelle. Je synem řidiče a služky. Po dvou letech opustil studia na Southern Illinois University, kde měl fotbalové stipendium. Vystřídal několik zaměstnání (mj. prodavač a noční hlídač), až se uplatnil jako mužský model časopisu Ebony Magazine Fashion Fair. Přitahován herectvím nastoupil rokem 1967 do uznávaného newyorského souboru Negro Ensemble Company. Uznání mu přinesla hlavní role boxera těžké váhy Jacka Jeffersona, kterou ztvárnil v dramatu Howarda Sacklera -Velká naděje bílých, inscenovaném zájezdovým divadelním souborem z Filadelfie.

Na začátku 70. let se stal populární hvězdou díky titulní postavě černého soukromého detektiva Johna Shafta, kterou vytvořil ve třech tzv.„blaxploitation“ filmech SHAFT (nominace na Zlatý glóbus za první z nich) a v TV seriálu SHAFT (1973-74). Jako většině představitelů jedné slavné role, i jemu hrozil díky nálepkování strmý pád kariéry. V 70. letech ještě hrál hlavní úlohy v několika dalších dobrodružných a kriminálních snímcích, z nichž vyniká ostrovní domorodec Pátek, chytrý protivník arogantního Brita (Peter O'Toole), v ekranizaci satirické hry Adriana Mitchella podle známého Defoeova románu Robinson Crusoe - ČLOVĚK PÁTEK (1975). K zajímavým patří také ČAS SUPŮ (1979) nebo V ŽÁRU VELKOMĚSTA (1984). Postupně však přecházel k vedlejším rolím a od poč. 80. let účinkoval převážně v nízkorozpočtových akčních filmech. Znovu dostal příležitost opět proniknout do mezinárodního povědomí díky úloze státního návladního Talbota v kontroverzním kriminálním thrilleru SEDM (1995) a postavě zkušeného pralesního průvodce Kwamea v bláznivé rodinné komedii na tarzanovské téma KRÁL DŽUNGLE (1997). V roce 2000 se objevil v remaku Shafta po boku S. L. Jacksona s názvem DRSNEJ SHAFT.

Objevil se v jedné z hlavních úloh TV seriálu OUTLAWS (1986-87) a jako host vystoupil v řadě dalších, mj. THE LOVE BOAT, MAGNUM P. I., MURDER, SHE WROTE, A DIFFERENT WORLD, AMEN, BONANZA, 413. HOPE STR., DESPERATE HOUSEWIVES, THE CLOSER, HRDINOVÉ, KNIGHT RIDER,THE MENTALIST.

S manželkou Karen, s níž byl ženatý od 1980, jsou nyní rozvedeni, mají spolu dvě dcery a syna. Herec má údajně celkem šest dětí. Richardovi byla diagnostikována vzácná forma rakoviny prsu a prošel úspěšnou léčbou. Aktivně se angažuje v otázce včasné detekce této choroby. Jeho výkon v Shaftovi byl zařazen časopisem Premiere mezi stovku nejlepších filmových postav všech dob. Ve volném čase se věnuje dětem, fotografování a golfu. Pro svůj univerzální umělecký a pracovní apetit nosí titul „The Working Actor“.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2019 Shaft
2018 Duke
2017 Collar
2016 Retreat!
2012 This Bitter Earth
2010 Confidant, The
2009 Set Apart
2008 Speed Racer
Ženy v akci (TV film)
2007 All the Days Before Tomorrow
Nebezpečný let (TV film)
Stupnice strachu (TV film)
Vegas Vampires
2006 Wild Seven
2005 Painkiller Jane (TV film)
Zmizení
2004 Max Havoc: Dračí kletba
2003 Men Cry in the Dark
2002 Plnou parou vzad!
Souboj o vše (TV film)
Ve službách gangstera
2001 Corky Romano - Noční můra mafie
Elita
Hawaiian Gardens
Shoot!
2000 Drsnej Shaft
Surperfly: Ron O'Neal Story: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Having Our Say: The Delany Sisters' First 100 Years (TV film)
1997 Král džungle
Supertajná zbraň
Únos (TV film)
1996 Original Gangstas
1995 Bonanza: Vystaveni útoku (TV film)
Cop Files (TV film)
Once Upon a Time... When We Were Colored
Sedm
Theodore Rex
1994 Mind Twister
Shadows of Desire (TV film)
1993 Amityville: Image zla
Body of Influence
Bonanza: Návrat (TV film)
Hříchy noci
Moscacieca (TV film)
Pěst spravedlnosti
1992 Krvavá pěst III
Na život a na smrt
Vánoce v Connecticutu (TV film)
1991 Bojovat nebo zemřít
Nero come il cuore (TV film)
1990 Sapore di morte
Zlý Jim
1989 Crack House
Konečné zúčtování
Night Visitor
Policajti z Miami
Prachy a krev
1988 Anděl pátrá
Maniac Cop
Smrt po telefonu
1986 Jocks
Outlaws (TV film)
The Fifth Missile (TV film)
Zajati v pekle
1984 Baron a ostrý Bill (TV film)
Killpoint
V žáru velkoměsta
1983 Just an Overnight Guest (TV film)
Masquerade (TV film)
The Big Score
Young Warriors
1982 One Down, Two to Go
Q
1981 Inchon
Oko za oko
1980 Gypsy Angels
1979 Day of the Assassin
Portrét opravdového muže
Útěk do Atén
Čas supů
1975 Diamanty
Člověk Pátek
1974 Zemětřesení
1973 Charley One-Eye
Embassy
Firehouse (TV film)
Shaft v Africe
1972 Shaft skóruje
1971 Detektiv Shaft

TV seriály

2018 Smrtonosná zbraň (TV seriál)
A Whole Lotto Trouble (S03E03)
2017 Star (TV seriál)
May The Best Manager Win (S02E05)
2015 Hráč (TV seriál)
A House Is Not a Home (E07)
The Norseman (E06)
Chicago Fire (TV seriál)
Three Bells (S03E13)
Ambush Predator (S03E12)
Let Him Die (S03E11)
2012 Private Practice (TV seriál)
The Next Episode (S06E05)
2009 Diary of a Single Mom (TV seriál)
Knight Rider - Legenda se vrací (TV seriál)
Day Turns Into Knight (E11)
2007 Hrdinové (TV seriál)
Příběhy s poučením (S02E09)
Jak zastavit vybuchujícího muže (S01E23)
Drtivé vítězství (S01E22)
2006 Hrdinové (TV seriál)
Není co skrývat (S01E07)
Chirurgové (TV seriál)
Jsem strom (S03E02)
2005 Closer (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Neděle v parku s Georgem (S01E21)
Strach (S01E20)
2004 Zoufalé manželky (TV seriál)
Vinni (S01E08)
Za každou cenu (S01E07)
Kdo je ta žena? (S01E04)
Alias (TV seriál)
Pokrevní svazky (S03E20)
2003 Alias (TV seriál)
Bod zlomu (S03E08)
2000 Soul Food (TV seriál)
1999 Rescue 77 (TV seriál)
1997 413 Hope St. (TV seriál)
1996 Buddies (TV seriál)
1990 MacGyver (TV seriál)
Drsní hoši (S06E01)
1989 Generations (TV seriál)
1987 A Different World (TV seriál)
1986 Outlaws (TV seriál)
1985 Léta Páně (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1973 Shaft (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2002 Rise and Fall of Jim Crow, The (TV film)
2000 I Love 1970's (TV seriál)
1999 Intimate Portrait: Pam Grier (TV film)
Y2K: A World in Crisis (TV seriál)
1971 Soul in Cinema: Filming Shaft on Location
1970 What Do You Say to a Naked Lady?

TV pořady

2004 Ultimate Film Fanatic (TV pořad)
2002 Roots: Celebrating 25 Years (TV pořad)
1977 Circus of the Stars #2 (TV pořad)
1974 Celebrity Tennis (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace