foto

Brad Dexter

  • nar. 9.4.1917
    Goldfield, Nevada, USA
  • zem. 12.12.2002 (85 let)
    Rancho Mirage, California, USA

Biografie

Narodil se jako Boris Milanovich, coby potomek Srbských přistěhovalců, 9. dubna 1917. V mládí se věnoval boxu a vedl si v něm celkem dobře. Během Druhé světové války byl u Air Corps, kde byl přidělen k armádnímu hereckému sboru a vystupoval zde pod pseudonymem Barry Mitchell.

Po válce se dále věnoval činohře a zkoušel uplatňovat svůj talent i v malých filmových roličkách. Až jej v roce 1950 obsadil režisér John Huston do svého filmu ASFALTOVÁ DŽUNGLE. Zde již hrál jako Brad Dexter. Díky tomuto filmu si jej všimli i ostatní režiséři a obsazoval jej i do svých snímků. Kvůli své vysoké a urostlé postavě (188 cm) hrál menší role ostrý hochů, padouchů a dobrodruhů (např. PLUJ TIŠE, PLUJ HLUBOKO, VON RYANŮV EXPRES či POSLEDNÍ VLAK Z GUN HILLU).

V roce 1960 jej John Sturges obsadil do své westernové legendy SEDM STATEČNÝCH. Brad si zde zahrál jednoho ze "sedmi", zlatokopa Harryho. Díky této roli se stal známým, i když ve stínu ostatních hvězd tohoto filmu. Bohužel jej žádnou svou rolí nepřekonal a ani žádnou větší roli nedostal. Herectví se věnoval do konce 70. let, poté se živil jako producent. Brad Dexter zemřel 12. prosince 2002.

Jaroslav "sud" Martínek

Producentská filmografie

Filmy

1980 Skag (TV film)
1972 Billie zpívá blues
1969 Obhájce
1967 The Naked Runner

TV seriály

1980 Skag (TV seriál)

Host

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)