foto

Hedy Lamarr

  • nar. 9.11.1913
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 19.1.2000 (86 let)
    Altamonte Springs, Orlando, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodilá Vídeňačka Hedy Lamarr se narodila 9. listopadu 1913 jako Hedwig Eva Maria Kiesler. Pocházela z velmi bohaté rodiny ředitele banky, takže vyrostla v přepychu a jakékoliv přání bylo předem splněno. Jedno z jejich přání bylo také stát se hvězdou stříbrného plátna a tak svoje první herecké zkušenosti sbírala na prknech renomované berlínské divadelní společnosti. Prvním krokem pro zahájení úspěšné kariéry byla změna jména a tak vzniká pseudonym Hedy Lamarr podle filmové hvězdy němé éry Barbary LaMarr.

Nejslavnější role přichází hned na začátku její kariéry a mladá tehdy osmnáctiletá herečka ani netušila co bude znamenat pro její další život role v legendárním snímku Gustava Machatého EXTÁZE. Ve filmu vystupovala zcela nahá a tím pádem se stala průkopnicí a prvním vzorem pro další následovnice v oblasti žánru, který se později neobyčejně rozšířil. Nicméně film vzbudil v té době obrovskou vlnu nevole, papež i Hitler film okamžitě zakázali , ale Hedy se v podstatě přes noc stala hvězdou.

Hedy využila nebývalé popularity, opustila Evropu a byla rozhodnutá dobýt Hollywood, kde se stala něčím jako "sex-bombou", která sice pohoršovala prudérní americké publikum, ale přitahovala producenty, protože její filmy přitahovaly diváky. V Hollywoodu debutovala rolí Gaby v romantickém dramatu Johna Cromwella ALGIERS (1938). V průběhu 40 a 50 let hrála v celé řadě filmů spíše horší kvality. S těch povedenějších snímků, například TEKUTÉ ZLATO Jacka Conwaye a hlavně biblický snímek Cecilla De Milla SAMSON A DALILA. Film byl velmi úspěšný a dokonce získal Oskara, ale pro Hedu to byl v podstatě poslední úspěch. Rychlý vzestup slávy a labilní nervová soustava poznamenaly negativně psychiku přitažlivé herečky a tak, když byla přistižena v obchodním domě při krádeži a navíc se objevila oční choroba psychický stres nabyl vrcholu. Začala se stranit společnosti a její hvězda pohasla.

O její vnitřní nevyváženosti také svědčí časté střídání partnerů. Byla celkem šestkrát vdaná a její manželství většinou nepřežila déle než pár let. Stala se matkou tří dětí, ale v podstatě se o ně nikdy nestarala. Zemřela v zapomnění a osamělosti 19. ledna 2000 na Floridě. Její syn Anthony Loder převezl její ostatky do Vídně a nechal je rozprášit ve Vídeňském lese (Wienerwald), jak si přála.

Hedy Lamarr patří ještě jedno prvenství. Jako jediná herečka v historii dostala v USA čestné uznání za zásluhy o rozvoj elektrotechniky. V podstatě stála u zrodu mobilního telefonu, kdy ve spolupráci s hudebníkem Georgem Antheilem dosáhli pomocí děrné pásky přenosu radiových vln, které měly podle jejich představ sloužit k navádění torpéd. Tento systém přenosu dat v podstatě funguje u dnešních GPS, u satelitních televizí a mobilních sítí.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1958 The Female Animal
1957 The Story of Mankind
1954 Eternal Feminas
1951 My Favorite Spy
1950 A Lady Without Passport
Copper Canyon
1949 Samson & Dalila
1948 Let's Live a Little
1947 Dishonored Lady
1946 The Strange Woman
1945 Her Highness and the Bellboy
1944 Experiment Perilous
The Conspirators
The Heavenly Body
1942 Crossroads
Pláň Tortilla
White Cargo
1941 Come Live with Me
H. M. Pulham, Esq.
Ziegfeld Girl
1940 Comrade X
I Take This Woman
Tekuté zlato
1939 Lady of the Tropics
1938 Alžír
1932 Extase
Extase (francouzská verze)
Extase (rakouská verze)
Man braucht kein Geld
1931 Die Blumenfrau von Lindenau
Jeho Veličenstvo Krise
1930 Geld auf der Straße

TV seriály

2010 Svět vynálezů Wallace a Gromita (TV seriál) - a.z.
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)

Dokumentární

2011 Neobyčejné ženy (TV seriál)
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film) - a.z.
2006 Hedy Lamarr: Secrets of a Hollywood Star
2004 Calling Hedy Lamarr
2001 War Stories with Oliver North (TV seriál)
1991 Espectador que o Cinema Esqueceu, O
1988 Entertaining the Troops - a.z.
Going Hollywood: The War Years - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1977 That's Action
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1973 Svět ve válce (TV seriál)
1965 The Love Goddesses
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1948 Screen Snapshots: Hollywood Party - a.z.
1943 Show Business at War
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
The Miracle of Sound
1938 Hollywood Goes to Town

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1954 Shower of Stars (TV pořad)
1950 Four Star Revue (TV pořad)
What's My Line? (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace