foto

Burt Lancaster

  • nar. 2.11.1913
    New York City, New York, USA
  • zem. 20.10.1994 (80 let)
    Century City, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slávny americký herec, ktorý sa vďaka svojej mohutnej postave s výškou 191 cm a ostrými rysmi tváre stal známy hlavne ako predstaviteľ drsných mužov, pričom vedel ukázať aj ich nežnejšiu stránku. Narodil sa roku 1913 v New Yorku ako Burton Stephen Lancaster do rodiny, ktorá mala írske protestantské korene. Jeho otec James Henry pracoval ako poštár a spolu s manželkou Elizabeth Robertsovou mali ešte ďalšie štyri deti. Už od mladosti sa Burt Lancaster zaujímal o gymnastiku, navštevoval De Witt Clinton High Scholl kde svoj talent ďalej rozvíjal a neskôr dostal prácu ako artista v cirkuse. Tej potom zanechal, keď počas 2. svetovej vojny vstúpil do armády.

Jeho filmové začiatky začínajú hneď po vojne, keď v roku 1946 vytvoril hneď hlavnú postavu v noirovom filme ZABIJACI v réžii známeho nemeckého režiséra Roberta Siodmaka, za ktorú dostal vtedy honorár 20 000 $. Z ich vzájomnej spolupráce potom o niekoľko rokov neskôr vzišli aj ďalšie filmy CRISS CROSS (1949) a v roku 1952 dobrodružná pirátska komédia PIRÁT VALLO ťažiaca z vtedajšej obľúbenosti podobných filmov. Aj napriek tomu, že sa o úlohy vo filmoch nemusel strachovať, jednalo sa však predovšetkým o skôr obyčajné a nijak výraznejšie snímky. Zmena však nastala v roku 1953 s filmom ODTIAĽTO AŽ NA VEČNOSŤ. Vo filme s prostredia amerického námorníctva vytvoril Lancaster hlavnú postavu seržanta Wiltona Wardena a triumf bol obrovský. Film sa stal obrovským hitom a prvou snímkou v histórii, ktorá dostala 8 Oscarov (vtedy dokonca druhý najväčší počet ocenení po Odviate vetrom), okrem toho nominácia na toto prestížne ocenenie sa ušla aj Lancasterovi ako hercovi v hlavnej úlohe.

Bránu do Hollywoodu mal tak Lancaster úplne otvorenú. V ďalších rokoch sa objavil vo filmoch ako OBCHODNÍK S DAŽĎOM (1956), začo bol nominovaní na Zlatý glóbus a v ten istý rok mohol predviesť svoje akrobatické znalosti vo filme TRAPÉZA, kde si po jeho boku zahrali Tony Curtis a Gina Lollobrigida. Veľkým úspechom sa pre neho stal film ELMER GANTRY, kde vytvoril postavu potulného kazateľa a obchodníka holdujúcemu alkoholu. Za jeho herecký prejav si potom okrem svojho jediného Oscara odniesol aj Zlatý glóbus, Cenu newyorských filmových kritikov a nomináciu na cenu BAFTA. Nasledovali filmy ako NORIMBERSKÝ PROCES (1961), historická dráma Luchina Viscontiho GEPARD (1963), pričom o niekoľko rokov neskôr si zahral aj v jeho ďalšom filme RODINNÝ PORTRÉT (1974) a svoju športovú postavu predviedol aj v dráme PLAVEC (1968).

V roku 1962 si zahral väzňa, zanieteného ornitológa odpykávajúceho si celoživotný trest v dráme VTÁČNIK Z ALKATRAZU. Táto úloha mu vyniesla prestížnu cenu BAFTA a okrem toho bol znova nominovaní na Oscara a Zlatý glóbus. Okrem toho hrával aj vo vojnových filmoch ako PLÁVAJ TICHO, PLÁVAJ HLBOKO (1958), VLAK (1964) alebo HÁJILI SME HRAD (1969) v réžii Sydneyho Pollacka. Jeho meno je tiež späté s westernami, kde vytvoril úlohy v dvoch desiatkach filmov. Za všetky je možné aspoň spomenúť PRESTRELKA U OHRADY O.K. (1957) s Kirkom Douglasom s ktorým hral ešte v ďalších šiestich filmoch, NEZNIČITEĽNÍ (1960) alebo PROFESIONÁLI (1966), ktorý bol nominovaní na troch Oscarov. V roku 1970 si zahral v slávnom oscarovom katastrofickom filme LETISKO, ktorý položil základy žánru, ktorý sa v 70-tych rokoch veľmi rozmohol o čom svedčí fakt, že o 6 rokov neskôr si zahral v podobnom filme PREJAZD KASSANDRA.

Okrem hrania si Lancaster vyskúšal aj réžiu. Jednalo sa o western THE KENTUCKIAN (1955) a mysteriózny film POLNOČNÝ MUŽ, pričom v obidvoch filmoch stvárnil aj hlavné postavy. Postupom času sa začal objavovať aj v televíznych filmoch či seriáloch. S tejto oblasti si asi najviac pozornosti zaslúžia seriáli s talianskej produkcie MOJŽIŠ ZÁKONODARCA (1975), kde si zahral hlavnú úlohu a veľkovýpravný seriál MARCO POLO (1982), kde sa vo hviezdnom obsadení (Anne Bancroft, John Gielgud ...) nestratil a stvárnil tu vo vedľajšej úlohe pápeža Gregora X. V tomto období sa mu už začína dostávať menej atraktívnych úloh. Tu stačí už spomenúť iba ATLANTIC CITY (1980 - jeho štvrtá, posledná nominácia na Oscara) a jeho posledný veľký film IHRISKO SNOV (1989) s novou nastupujúcou hviezdou Kevinom Costnerom.

Burt Lancaster bol celkovo trikrát ženatý, je otcom piatich detí (najznámejší je jeho syn Bill, ktorý je herec a spisovateľ) a s jeho poslednou manželkou Susan Martinovou sa oženil len 4 roky pred svojou smrťou. V roku 1995 bol magazínom Empire vybratý za 100. najsexi hviezdu histórie a ďalším magazínom Entertainment Weekly za 39. najväčšieho herca všetkých čias. Jeho filmografie je veľmi bohatá, celkovo si zahral v 86 filmoch. S pribúdajúcim vekom sa u neho začali objavovať rôzne zdravotné ťažkosti, ktoré sa stále zhoršovali. V roku 1980 sa podrobil operácii žlčníka, prekonal dva infarkty a v roku 1990 dostal mŕtvicu, kvôli ktorej mal aj problémy s rečou. Nezabudnuteľný herec zomrel 20. októbra 1994 dva týždne pred svojimi 81. narodeninami.

S. "curunir" B.

Herecká filmografie

Filmy

1991 Separate But Equal (TV film)
1990 Fantóm opery (TV film)
Únos lodi Achille Lauro (TV film)
1989 Hřiště snů
1988 Klenotníkův obchod
Rocket Gibraltar
1987 Giorno prima, Il
1986 Barnum (TV film)
Drsní chlapi
1985 Bulvární plátek (TV film)
Little Treasure
1983 Místní hrdina
Vražedný víkend
1981 Divoké kočky
Dvě tváře války
1980 Atlantic City
1979 Svítání Zuluů
1978 Jdi, řekni Spartským
1977 Ostrov doktora Moreaua
Ultimátum
1976 Buffalo Bill a Indiáni
Přejezd Kassandra
Victory at Entebbe (TV film)
XX. století
1975 Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Mojžíš (TV film)
Půlnoční muž
Rodinný portrét
1973 Executive Action
Štír
1972 Ulzanův nájezd
1971 Fight of the Century (TV film)
Strážce zákona
Valdez přichází
1970 Letiště
1969 Hájili jsme hrad
The Gypsy Moths
1968 Lovci skalpů
Plavec
1966 Profesionálové
1965 Cesta spásy
1964 Sedm květnových dní
Vlak
1963 A Child Is Waiting
Gepard
Seznam Adriana Messengera
1962 Ptáčník z Alcatrazu
1961 Norimberský proces
The Young Savages
1960 Co se nepromíjí
Elmer Gantry
1959 Pekelník
1958 Oddělené stoly
Pluj tiše, pluj hluboko
1957 Přestřelka u ohrady O.K.
Sladká vůně úspěchu
1956 Obchodník s deštěm
Trapéza
1955 Muž z Kentucky
The Rose Tattoo
1954 Apač
His Majesty O'Keefe
Vera Cruz
1953 Odtud až na věčnost
South Sea Woman
Three Sailors and a Girl
1952 Pirát Vallo
Vrať se, Sábinko
1951 Jim Thorpe -- All-American
Ten Tall Men
Vengeance Valley
1950 Mister 880
The Flame and the Arrow
1949 Křížem krážem
Rope of Sand
1948 All My Sons
I Walk Alone
Kiss the Blood Off My Hands
Promiňte, omyl
1947 Brute Force
Desert Fury
Variety Girl
1946 Zabijáci

TV seriály

1989 Promessi sposi, I (TV seriál)
1986 Na křídlech orla (TV seriál)
Väter und Söhne - Eine deutsche Tragödie (TV seriál)
1982 Marco Polo (TV seriál)
Verdi (TV seriál)

Dokumentární

2013 The March (TV film) - a.z.
2010 Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project - a.z.
2005 Filmaři proti magnátům
2001 Pulp Cinema
2000 Ali-Frazier I: One Nation... Divisible (TV film)
1999 Luchino Visconti
1992 Oscar's Greatest Moments
1991 Hollywood Collection, The (TV seriál)
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
Legacy of the Hollywood Blacklist (TV film) - vyp.
1984 Olympic Gala (koncert)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)
1979 Arthur Miller on Home Ground (TV film)
1978 Neznámá válka (TV seriál)
1977 Exploring the Unknown
1975 Bertolucci secondo il cinema
1971 Ali, the Fighter
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
1969 Jenny Is a Good Thing
1968 Teotihuacan - La ciudad de los dioses - vyp.
1967 All About People
1965 Handle with Care
Hollywood My Home Town - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1957 Heart of Show Business, The
1956 Screen Snapshots: Playtime in Hollywood
1951 The Screen Director

TV pořady

1989 Cops (TV pořad)
1985 Circus of the Stars #10 (TV pořad)
1983 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(31)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace