foto

André Numès Fils

  • nar. 9.11.1896
    Paříž, Francie
  • zem. 7.1.1972 (75 let)
    Asnières sur Seine, Francie

Biografie

Francouzský herec André Numès Fils do světa filmu vstoupil s počátkem zvukové éry, načež odehrál bezmála osmdesát vedlejších rolí, naši diváci se s ním ale mohli setkat jen výjimečně. Narodil se v Paříži jako André Nunès a pocházel z divadelnické rodiny, proto také celý život užíval pseudonym Numès Fils (Numès syn), i když jeho otec stejného jména je dnes prakticky neznámý.
Začínal na bulvárních scénách zaměřených na produkci operet a muzikálů, vystupoval v divadlech Théâtre des Nouveautés a Théâtre des Bouffes Parisiens, později hrál také v díle významného soudobého dramatika Tristana Bernarda. Před kamerou stál poprvé jako pobočník Perot v komedii z vojenského prostředí LÁSKA A KÁZEŇ (Amour et discipline, 1931). Poté hrál v řadě filmů různých žánrů a podružných kvalit, zmínku si zaslouží Guitryho romantická komedie HODNĚ ŠTĚSTÍ! (Bonne chance!, 1935), kde hrál velkou roli snoubence hlavní hrdinky (Jacqueline Delubac).
Ve druhé polovině třicátých let točil i několikrát ročně, z jeho pozdější filmografie se sluší připomenout titul DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945) nebo vedlejší postava inspektora ve filmu NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des Orfèvres, 1947). V následujících letech se míhal v podružných rolích ve filmech slavných (FRANCOUZSKÝ KANKÁN – French Cancan, 1954; ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM – Le pays, d’où je viens, 1956) i dávno zapomenutých, vícekrát točil například s již zmíněným Sachou Guitrym. Častěji se objevoval v historických kostýmech, hrál například hostinského v komedii z doby francouzské revoluce KADET ROUSSELLE (Cadet Rousselle, 1954) nebo písaře v justiční kauze z éry Ludvíka XIV. AFÉRA S JEDY (L’affaire des poisons, 1955).
V divadle stál na jevišti naposledy v roce 1960, později příležitostně spolupracoval také s televizí, v širším měřítku jej v závěru herecké dráhy zviditelnily filmy natočené s režisérem J. P. Mockym. V komedii PŘÁTELÉ KOPRETINY (Les compagnons de marguerite, 1967) hrál generálního prokurátora, jeho filmografii uzavírá další Mockyho film VELKÉ PRÁDLO (La grande lessive, 1968), kde mu připadla úloha ředitele školy.
André Numès Fils zemřel na pařížském předměstí Asnières-sur-Seine 7. ledna 1972 ve věku 75 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1968 Velké prádlo
1967 Přátelé kopretiny
1964 Aimez-vous les femmes?
1960 L'homme à l'oreille cassée (TV film)
Les Héritiers
1959 Le Grand Chef
1958 Les Motards
1957 Suspects, Les
Trois font la paire, Les
1956 Si Paris nous était conté
Země, odkud přicházím
1955 Francouzský kankán
Gueule d'ange
L'affaire des poisons
Les Fruits de l’été
1954 Adam est... Ève
Cadet Rousselle
Madame du Barry
1953 Au diable la vertu
Innocents in Paris
Le chasseur de chez Maxim's
Témoin de minuit, Le
1952 Plus heureux des hommes, Le
Rideau rouge, Le
1951 Boniface Somnambule
Le clochard milliardaire
Tu m'as sauvé la vie
Žádná dovolená pro pana starostu
1950 84 prend des vacances, Le
Justice est faite
Kazimír
Miquette a její matka
Ztracené vzpomínky
1949 Les nouveaux maîtres
1948 Assassin est à l'écoute, L´
Aventures des Pieds-Nickéles, Les
1947 Destin s'amuse, Le
Nábřeží zlatníků
1946 J3, Les
1945 Děti ráje
Postrach biletářů
Vingt-quatre heures de perm'
1941 Ceux du ciel
1940 Face au destin
Homme qui cherche la vérité, L'
Le président Haudecoeur
Narcisse
Sixième étage
1939 Duel, Le
Paradis des voleurs, Le
Pièges
1938 Belle étoile
Cantinier de la coloniale, Le
Deux de la réserve
J'étais une aventurière
Kaťa, modrý démon cara Alexandra
Monsieur Coccinelle
Petit chose, Le
Trois valses, Les
1937 Femme sans importance, Une
Messieurs les ronds de cuir
1936 Grand refrain, Le
Hommes nouveaux, Les
Toi, c'est moi
1935 Bonne chance!
Mademoiselle Mozart
Retour au paradis
1934 Voyage de Monsieur Perrichon, Le
1933 Deux Monsieur de Madame, Les
1932 Chouchou poids plume
Direct au coeur
1931 Amour et discipline
1922 Sans fortune

TV seriály

1965 Svatouškové (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky