foto

Andrej Smirnov

  • nar. 12.3.1941 (78 let)
    Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Andrej Sergejevič Smirnov se narodil 12. 4. 1941 v Moskvě, do rodiny známého sovětského spisovatele, historika a rozhlasového a televizního tvůrce Sergeje Smirnova. V roce 1962 ukončil studium režie na filmové fakultě VGIK, kde studoval u Michaila Romma.

Jako režisér debutoval v roce 1964 s filmem KOUSEK ZEMĚ. Jeho první velkou samostatnou prací určenou pro kina byl film BĚLORUSKÉ NÁDRAŽÍ, který v roce 1971 obdržel Hlavní cenu na MFF v Karlových Varech. Tento film po více než čtyřicet let zůstává jedním z nejlepších filmů pojednávajících o tématu Velké vlastenecké války a píseň z tohoto filmu, 'Nám je potřeba jedno vítězství' ('Zde není ptačí zpěv, nevoní stromů květ...') Bulata Okudžavy je písní, bez které nemůže proběhnout žádná oslava Dne vítězství.

V roce 1974 natočil na základě vlastního scénáře psychologický film PODZIM, pojednávající o třicetiletých intelektuálech a jejich nevydařených manželstvích. Ve filmu VÍRA A PRAVDA (1979) jeho hrdinové, architekti, řeší otázku, zda budou budovat paláce a stavby, které vydrží na věky, nebo budou stavět „králíkárny pro lidi“, k vyřešení problému palčivé otázky bytové krize. Po natočení tohoto snímku se věnoval herectví; pracoval také jako scénárista a dramaturg. Jeho hra 'Můj nejdražší' byla uvedena v roce 1985 v moskevském Divadle satiry. Je také autorem řady reportáží ve filmovém týdeníku „Knot“.

Jako herec debutoval v roce 1961 ve filmu DEVĚT DNÍ JEDNOHO ROKU v režii svého učitele Michaila Romma. Za ztvárnění role Michaila Bunina ve filmu DENÍK JEHO ŽENY (2000) získal řadu filmových ocenění; cenu poroty za nejlepší mužskou roli na VI. Mezinárodním festivalu ochrany práv "Stalker", cenu za nejlepší mužskou roli na Mezinárodním filmovém festivalu 'Listopad' v Minsku, cenu za nejlepší mužskou roli – Národní cenu Ruské akademie filmových umění „Nika“, cenu za nejlepší mužskou roli na 7. Gatčinském festivalu filmu a literatury. V roce 2005 byl zvolen předsedou XV. Mezinárodního filmového festivalu Poslání k člověku.

Po třicetileté přestávce se vrátil k režisérské práci a podle vlastního scénáře natočil film ŽILA-BYLA JEDNA BABA, který byl promítán na ukončení XIX. filmového festivalu ve Vyborgu „Okno do Evropy“ v roce 2011, kde snímek získal cenu prezidenta festivalu. Film byl mimo jiné promítnut v rámci soutěžního programu na 35. ročníku Festivalu světového filmu v Montrealu v roce 2011. Režisérky Irina Bessarabová natočila dokument 'Za hlasy opilých rolníků', pojmenovaný podle básně M. J. Lermontova, o životě Andreje Smirnova a natáčení filmu Žila-byla jedna baba.

V červnu 2011 Při zahájení 22. ročníku Otevřeného ruského filmového festivalu 'Kinotavr' získal cenu za 'čest a důstojnost'. Na XXV. jubilejním filmovém festivalu Nika získal cenu za film Žila-byla jedna baba za nejlepší scénář a cenu za nejlepší hraný film.

Od roku 2003 je národním umělcem Ruska, je také nositelem řádu za zásluhy IV. Stupně a členem organizace filmových tvůrců KinoSojuz.

Andrej Smirnov je ženatý s herečkou Jelenou Smirnovou (roz. Prudnikovou), známou např. z filmu DVA KAPITÁNI nebo ze seriálu VARIANT OMEGA. Má čtyři děti, dceru Avdoťju z manželství s Nataljou Rudinou, a dcery Alexandru a Aglaju a syna Alexeje z manželství s Jelenou Smirnovou.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Herecká filmografie

Filmy

2018 Istorija odnogo naznačenija
2011 Dva dňa
Jelena
2005 Persona non grata
2000 Deník jeho ženy
1996 Musique de l'amour: Un amour inachevé, La (TV film)
1995 Manija Žizeli
1994 Chagi-Tragger
Zámek
1993 Mečty idiota
Plašč Kazanovy
1990 Černov
1986 Krasnaja strela
1984 Iduščij sledom
1970 Bílé slunce pouště
1961 Devět dní jednoho roku

TV seriály

2017 Dinozavr (TV seriál)
Ikra (TV seriál)
Kontakt (TV seriál)
Optimisty (TV seriál)
Sadovoje kolco (TV seriál)
Častica vselennoj (TV seriál)
2013 Ottěpel (TV seriál)
Čjornyje koški (TV seriál)
2008 Apoštol (TV seriál)
Otcy i děti (TV seriál)
Ťažjolyj pesok (TV seriál)
2006 Iz plamja i sveta (TV seriál)
V kruge pervom (TV seriál)
2004 Moskovskaja saga (TV seriál)
2003 Idiot (TV seriál)
1983 Otcy i děti (TV seriál)
1967 Begegnungen (TV seriál)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2019 Francuz

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky