foto

Charles Laughton

  • nar. 1.7.1899
    Scarborough, Hrabství York, Anglie, Velká Británie
  • zem. 15.12.1962 (63 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

Charles Laughton se narodil 1. července 1899 jako prvorozený syn do majetné rodiny . Rodiče Robert a Elizabeth byli majitelé rodinného hotelu ve Scarborough (Yorkshire), kde se Charles a později jeho dva bratři Robert Thomas a Francis narodili. Od ranného dětství toužil stát se hercem a první zkušenosti získal při školním představení na prestižní jezuitské škole Stonyhurst v Lancashiru. Po ukončení studií, krátce po svých 18 narozeninách v roce 1917 narukoval k regimentu Huntingdonshire Cyclist a později působil v Northamptonshirském regimentu. Po válečné službě začal pracovat v rodinném podniku a ve volných chvílích se věnoval herectví v místním divadelním spolku. Nakonec rodiče ustoupili jeho hereckým ambicím a v roce 1925 se stal studentem Královské akademie dramatických umění (RADA).

V roce 1926 zahájil svou profesionální hereckou kariéru, když debutoval v Barnes Theatre ve hře The Government Inspector. Z dalšího účinkování na divadelních scénách je zajímavá hra Alibi, v které se stal vůbec prvním hereckým představitelem detektiva Hercule Poirota. (Prvním filmovým Poirotem se stal v roce 1931 Austin Trevor). S hrou Payment Deferred se dostal i za oceán, kde debutoval v roce 1931 na scéně newyorského divadla Lyceum Theatre. Po návratu v letech 1933 - 1934 působil v londýnském Old Vic, kde se představil v několika shakespearovských rolích.V roce 1936 odjel do Francie, kde se představil na scémě divadla Comédie-Française jako první anglický herec hrající ve francouzštině, za což sklidil ovace publika. Koncem 40 a začátkem 50 let se představil za oceánem ne jevištích v Los Angeles i na Brodwayi jako herec i režisér. Jeho posledním divadelním představením byl v roce 1959 Král Lear v Royal Shakespeare Theatre.

Filmovou kariéru zahájil ještě v němé éře v roce 1928, kdy se objevil v několika menších rolích. Hned v prvních dvou filmech, DAYDREAS a BLUE BOTTLES se před kamerou objevil vedle herečky Elsy Lanchester s kterou se i přes svou sexuální orientaci v roce 1929 oženil. Toto bezdětné manželství i přes Charlesovu homosexualitu vydrželo až do jeho smrti. Do roku 1931 se ještě objevil v několika britských filmech a rok později v roce 1932 již debutoval ve filmu hollywoodská produkce THE OLD DARK HOUSE. V dalších letech se objevoval střídavě na obou stranách Atlantiku. V roce 1933 za roli ve filmu Alexandra Kordy THE PRIVATE LIFE OF HENRY VIII. získal Oscara v kategorii nejlepší herec v hlavní roli. Další výrazná role přišla v roce 1935, ztvárnění postavy kapitána Williama Bligha ve snímku VZPOURA NA LODI BOUNTY mu vynesla nominaci na Oscara a cenu newyorských recenzentů New York Film Critics Circle Awards . Cenu newyorských recenzentů získal tohoto roku ještě za snímek RUGGLES OF RED GAP. Následovala další spolupráce s A. Kordou ve snímku REMBRANDT (1936), kde hrála i jeho žena Elsa Lanchester. Společně se objevili ještě ve snímku THE BIG CLOCK v roce 1948. V roce 1950 se oba stali americkými občany. Další nominaci na Oscara A Zlatý Glóbus obdržel za snímek SVĚDEK OBŽALOBY (1957). Posledním velkofilmem ve kterém hrál byl Kubrickův SPARTAKUS v roce 1960. Svou hereckou kariéru završil v roce 1962 snímkem ADVISE AND CONSENT.

V roce 1950 se představil také jako filmový režisér ve snímku THE MAN ON THE EIFFEL TOWER, kde se s ním o režisérské křeslo podělil herec Burgess Meredith. Jako samostatný režisér se představil v roce 1955 v dnes již legendárním filmu LOVCOVA NOC, který je současnými kritiky označován jako jeden z nejlepších filmů 50 let. Ovšem ve své době film komerčně propadl, což bylo pro Charlese velkým zklamáním. K další filmové režii se již nedostal. Zemřel 15. prosince 1962 v Hollywood ve věku 62 let na rakovinu. Je pochován ve Forest Lawn, Hollywood Hills Cemetery v Los Angeles.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1962 Rada a souhlas
1960 Sotto dieci bandiere
Spartakus
1959 A Midsummer Night's Dream (TV film)
1957 Svědek obžaloby
1954 Buď, anebo
1953 Salome
Young Bess
1952 Abbott and Costello Meet Captain Kidd
O. Henry's Full House
1951 The Blue Veil
The Strange Door
1949 Man on the Eiffel Tower, The
The Bribe
1948 Arch of Triumph
The Girl from Manhattan
Velké hodiny
1947 Galileo Galilei
Případ Paradineová
1946 Because of Him
1945 Captain Kidd
1944 Passport to Destiny
Scotland Yard zasahuje
The Canterville Ghost
1943 Forever and a Day
Porobená země
The Man from Down Under
1942 Historky z metropole
Stand by for Action
The Tuttles of Tahiti
1941 Věčná Eva
1940 They Knew What They Wanted
1939 Jamaica Inn
Zvoník od Matky Boží
1938 Sidewalks of London
Vessel of Wrath
1937 I, Claudius
1936 Rembrandt
1935 Bídníci
Ruggles of Red Gap
Vzpoura na lodi Bounty
1934 The Barretts of Wimpole Street
1933 White Woman
Šest žen Jindřicha VIII.
1932 Devil and the Deep
If I Had a Million
Island of Lost Souls
Payment Deferred
The Old Dark House
Ve znamení kříže
1931 Down River
1930 Comets
Wolves
1929 Noční život
1928 Blue Bottles
Daydreams
Tonic, The

TV seriály

1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

1999 Nestvůra při měsíci! Nesmrtelný příběh vlčího muže - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1994 Abbott and Costello Meet Jerry Seinfeld (TV film) - a.z.
The Our Gang Story - a.z.
1990 Moving Pictures (TV seriál) - a.z.
1979 The Horror Show - a.z.
1977 That's Action
The Hollywood Greats (TV seriál)
1967 Nedokončený epos (TV film)
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1952 News of the Day
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 11

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce