foto

Phil Collins

  • nar. 30.1.1951 (68 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Philip David Charles Collins, jak zní celé jméno hudebníka, producenta a herce, se narodil 30.ledna 1951 v Londýně. Když bylo malému Philovi pět let, dostal jako vánoční dárek bubny. Zpočátku ho učil hrát jeho strýc. Postupně se stal lepší než on. Nejčastěji hrál vedle televize a rádia, kde písně napodoboval. Nikdy se nenaučil noty. Vymyslel vlastní systém bubnování, který používá.

Ve 14 letech začal působit v Barbara Speake Stage School jako dětský herec a model. Hrál role Olivera Twista nebo Romea. Philova herecká kariéra se začala slibně vyvíjet, ale stále více ho to táhlo k muzice. Během studií na střední škole založil skupinu The Real Ring a později The Freehold. První nahrávací smlouvu obdržel během působení ve skupině Flaming Youth, se kterou v roce 1969 vydal album nazvané ARK 2. Skupina neměla velké úspěchy a všechny písničky, které vydali, propadly. Po roce se rozpadli.

V Melody Makeru našel inzerát, kde hledali bubeníka s citem pro akustiku. Inzerát si podala hudební skupina GENESIS, která tehdy už hledala třetího bubeníka. Zkoušku absolvoval v domě Petera Gabriela a tak se Phil Collins v roce 1970 stal členem legendární skupiny. Phil chodil pravidelně na každou zkoušku a songy se naučil zpaměti. Po roce vydal se skupinou album Nursery Cryme. Příležitostně pomáhal Peteru Gabrielovi s vokály. V roce 1975 vydali album s názvem The Lamb Lies Down on Broadway. V tomto roce Gabriel opustil skupinu kvůli sólové dráze. Hledali za něho náhradu, ale nikdo neuspěl, proto se rozhodli, že hlavním zpěvákem bude právě Phil. První album nazpívané Collinsem vydali v roce 1976 a jmenovalo se A Trick of the Tail. Album vedlo americké hitparády. V Británii dosáhlo 3. příčky. V 80.letech zažívala skupina největší úspěchy a nejúspěsnější období. Genesis obdrželi nominaci hudební TV MTV za nejlepší videoklip roku 1987.V roce 1996 Collins Genesis definitivně opustil. Jako sólověmu zpěvákovi se mu daří velmi dobře.

V roce 1988 vznikl film BUSTER, kde Phil dostal titulní roli a vytvořil soundtrack k filmu. V roce 1999 se podílí na tvorbě animovaného filmu z dílny společnosti Disney nazvaného TARZAN. Jako tvůrce soundtracku se Phil na jaře roku 2000 dočkal svého největšího životního úspěchu. Získal cenu Americké filmové akademie - OSCARA - za původní filmovou hudbu.

Spolupracoval s bývalou členkou legendární švédské skupiny ABBA Anni-Frid Lyngstad. V roce 1982 produkoval její sólové album. Lidé byli nadšeni jeho emotivními texty. Vydal s Anni-frid i úspěšný duet, který se stal obrovským hitem. Účastnil se na nahrávkách Roberta Planta, Petra Gabriela či Erica Claptona. Za píseň Another Day in Paradise (1990, 1. v americké hitparádě) získal cenu GRAMMY.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2012 Phil Collins: Live at Montreux 2004 (koncert)
2003 Kniha džunglí 2
1998 Phil Collins: Live By Request (koncert)
1995 Balto
1993 A kapela hrála dál (TV film)
Calliope
Podvodníci
1991 Hook
1988 Buster
1987 The Return of Bruno (TV film)
1984 The Secret Policeman's Private Parts (divadelní záznam)
1982 The Secret Policeman's Other Ball (divadelní záznam)
1967 Calamity the Cow
1964 Perný den

TV seriály

1985 Miami Vice (TV seriál)
Phil the Shill (S02E11)

Dokumentární

2017 Brian Pern: A Tribute (TV film)
Mr. Pori Jazz - a.z.
2015 808
2014 Genesis (TV film)
Nathan East: For the Record
2009 Prog Rock Britannia (TV film)
2008 Genesis - koncert v Římě (koncert)
2007 Sedm epoch rocku (TV seriál)
2005 Live Aid Remembered (TV film)
Tommy and Quadrophenia Live: The Who (koncert)
2004 The Phil Collins: Finally... First Farewell Tour (koncert)
2002 Life less ordinary
Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
The Jubilee Girl (TV film)
2001 Genesis: The Way We Walk - Live in Concert (koncert)
The Genesis Songbook
2000 The Beatles Revolution (TV film)
1999 Bagpipe: Instrument of War - Part 2 (TV film)
Classic Albums: Phil Collins - Face Value
1998 In My Life (TV film)
Phil Collins & His Big Band (koncert)
Phil Collins: Paris Live (koncert)
Top Ten (TV seriál)
1997 All-Star Concert for Montserrat (koncert)
1996 VH1 Storytellers (TV seriál)
1995 The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
You Can't Do That! The Making of 'A Hard Day's Night'
1994 Phil Collins: A Closer Look
1993 Who's Tommy, the Amazing Journey, The
1992 Jedno dítě, jeden hlas (TV film)
1991 Eric Clapton: 24 Nights (koncert)
Queen: The Days of Our Lives (TV film)
Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1990 Live at Knebworth
1989 Who Live, Featuring the Rock Opera Tommy, The (koncert)
1988 Genesis: Live at Wembley Stadium (koncert)
Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
Prince's Trust Rock Gala, The (koncert)
1987 Magic Years, Vol. 1, The
Magic Years, Vol. 2, The
Magic Years, Vol. 3, The
1986 Eric Clapton and Friends (koncert)
The Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
1984 Album Flash (TV seriál)
1982 Prince's Trust Rock Gala, The (koncert)
1976 Genesis: A Band in Concert (koncert)
1955 This Is Your Life (TV seriál)

Hudební videoklipy

2002 Phil Collins - Can't Stop Loving You (hudební videoklip)
1992 Genesis - Hold On My Heart (hudební videoklip)
1989 Phil Collins - Another Day In Paradise (hudební videoklip)
1988 Phil Collins - Groovy Kind Of Love (hudební videoklip)
1986 Genesis - Land of Confusion (hudební videoklip)
1985 Phil Collins - Sussudio (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Dokumentární

2010 Marxism Today (Prologue)

Host

TV pořady

2010 Daybreak (TV pořad)
2006 Les Années bonheur (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
2003 The Best Hit USA (TV pořad)
2002 Durch die Nacht mit... (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1985 Känguru (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace