foto

Bernard Lavalette

  • nar. 20.1.1926 (92 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Bernard Lavalette působil především v divadle, odehrál ale také sedmdesát vedlejších rolí v televizi a filmu. Jeho vlastní jméno je Bernard de Fleury, pocházel ze známé rodiny, z předků připomeňme jeho dědečka, lékaře a spisovatele Maurice de Fleury (1860-1931). Bernard de Fleury od mládí hrál v pařížských divadlech a kabaretech, před filmovou kameru jej přivedl jeho spolužák ze střední školy, režisér a herec Pierre Tchernia, který ostatně vymyslel i jeho umělecké jméno Lavalette.

Před filmovou kamerou se objevil poprvé jako četník v dramatu BEZ RODINY (Sans famille, 1957), jako režisér jej poté oslovil již zmíněný Pierre Tchernia do komedie VÝHODNÁ KOUPĚ (La belle Américaine, 1961), kde hrál ministra obchodu. Film zaznamenal obrovský ohlas a jen ve francouzských kinech jej vidělo přes čtyři milióny diváků, Bernard Lavalette sám později vzpomínal, že po premiéře na něj lidé na ulici volali „pane ministře“. V rolích mužů ve vyšším postavení jej ostatně diváci mohli vídat i později, hrál například policejního prefekta (VESELÝ FARNÍK – Un drole de paroissien, 1963) nebo policejního komisaře (JAK SE PROVDAT ZA MINISTERSKÉHO PŘEDSEDU – Comment épouser un premier-ministre, 1964), u nás jsme jej mohli vidět jako učitele v taneční škole (ČETNÍK SE ŽENÍ – Le gendarme se marie, 1968) nebo starostu v Saint-Tropez (DOŽIVOTNÍ DŮCHOD – Le viager, 1972), což byla opět práce jeho přítele Pierra Tchernii.

Mimoto nadále vystupoval v různých pařížských divadlech (Théâtre de la Madeleine, Théâtre Hébertot), ale i na legendárním festivalu v Avignonu. Za svůj největší úspěch považuje účast ve hře Čtyřicet karátů (Quarante carats), která se na scéně Théâtre de la Madeleine dočkala 700 repríz. Stereotyp jeho filmových postav můžeme doložit rolemi generálního ředitele (ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ – Le permis de conduire, 1974) nebo ředitele gymnázia (POZDRAV TU PANÍ! – Dis bonjour à la dame, 1976). Podobné příležitosti mu nabízela i televize, kde se objevil v několika životopisných seriálech, například jako vévoda d’Épernon (RICHELIEU, 1977) nebo markýz du Châtelet (VOLTAIRE – Ce diable d’homme, 1978). Televize ostatně tehdy začala v jeho aktivitách převažovat, před filmovou kamerou se objevil naposledy po dlouhé přestávce jako majitel hotelu v dramatu z druhé světové války PĚT DNÍ V ČERVNU (Cinq jours en juin, 1989).

Kromě divadla, filmu a televize se Bernard Lavalette uplatnil také v dabingu, například v animovaných příbězích o Astérixovi. Na divadelním jevišti stál naposledy v roce 2002, od té doby žije v soukromí se svou manželkou Janon Lavalette.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 La menteuse (TV film)
1989 Cinq jours en juin
1983 Mort d'un piéton (TV film)
1981 Surdoués de la première compagnie, Les
1980 Enterrement de Monsieur Bouvet, L' (TV film)
Phallocrates, Les
1979 Huba toho druhého
Ville des silences, La
1977 Apprenti salaud, L'
La grande frime
Pourquoi?
1976 12 úkolů pro Asterixe
1975 Maître Pygmalion
1974 Impossible... pas français
Krysy z temnot
Murs ont des oreilles, Les
Řidičský průkaz
1973 La jument du roi (TV film)
1972 Doživotní důchod
Flash Love
1971 Le dessous des cartes d'une partie de whist (TV film)
Velká mafie
1968 Asterix a Kleopatra
Sbohem, Berto!
Četník se žení
1967 Asterix a Galové
Deux romains en Gaule (TV film)
1966 Malabars sont au parfum, Les
1965 Tomáš lhář
1964 Comment épouser un premier ministre
1963 Un drôle de paroissien
1962 L'Assassin est dans l'annuaire
Pařížanky
Un clair de lune a Maubeuge
1961 Výhodná koupě
1959 Messieurs les ronds de cuir
1958 Sans famille

TV seriály

1999 Chère Marianne (TV seriál)
1984 Amours des années 50, Les (TV seriál)
1983 Amours romantiques, Les (TV seriál)
1982 Adieu aux as, L' (TV seriál)
L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Histoire contemporaine (TV seriál)
1979 Roi qui vient du sud, Le (TV seriál)
1978 Voltaire (TV seriál)
1977 Richelieu (TV seriál)
1974 Les brigades du Tigre (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1965 Bonheur conjugal, Le (TV seriál)
Svatouškové (TV seriál)

TV pořady

1956 En direct de... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace