foto

Carole Lombard

  • nar. 6.10.1908
    Fort Wayne, Indiana, USA
  • zem. 16.1.1942 (33 let)
    pohoří Table Rock, Nevada, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Carole Lombard se narodila jako Jane Alice Peters 6. října 1908 ve Fort Wayne (Indiana) jako nejmladší ze tří dětí rodičům Elizabeth Knight a Frederick C. Peters. Měla dva starší bratry, Fredericka a Stuarta. Po rozpadu manželství rodičů v roce 1914 opustila s matkou a bratry rodné město a novým domovem se stala Kalifornie (Los Angeles), kde chodila do střední školy Virgil a potom na vysokou školu Fairfax. Graduovala v roce 1927 i když školu kvůli herectví často přerušovala.

K filmu se dostala náhodou, když si jí "vyhlédl" režisér Allan Dwan mezi dětmi na ulici při hraní baseballu. Mladá Carol ho velice zaujala a tak se stalo, že jí obsadil do svého filmu A PERFECT CRIME. Psal se rok 1921 a Carole debutovala na filmovém plátně v pouhých dvanácti letech ještě jako Jane Peters. Až později si zvolila pseudonym Carole Lombard. I když jí herectví učarovalo, vrátila se k normálnímu životu, chodila do školy, hodně sportovala, velkým koníčkem jí byla atletika. Ale nakonec zvítězilo herectví, v patnácti letech opustila školu a vstoupila do divadelní společnosti se kterou odehrála několik představení.

V roce 1925 se přihlásila na kamerové zkoušky společnosti Fox Films a následně získala smlouvu, čímž odstartovala svou hereckou kariéru. Ještě téhož roku se objevila hned v několika filmech. Prvním byl western HEARTS AND SPURS, následoval další western DURAND OF THE BADLANDS. Po dalších filmech zakončila velice náročný rok komedií MARRIAGE IN TRANSIT. V roce 1926 měla automobilovou nehodu, po které jí zůstala na levé tváři jizva. Během léčení s ní společnost Fox Films ukončila smlouvu. Další dva roky působila u Macka Sennetta, přezdívaného "Král komedie". Narozdíl od mnoha jiných, u kterých příchod zvuku znamenal konec kariéry, pro Carole to byl odrazový můstek k zajímavějším rolím. Odešla od Macka Sennetta a pod křídly společnosti Pathé v roce 1929 natočila svůj první zvukový film HIGH VOLTAGE. Od roku 1930 pracovala pod společností Paramount Pictures a v dalších deseti letech se propracovala na vrchol komediálních hereček Hollywoodu.

V roce 1930 se seznámila při natáčení filmu MAN OF THE WORLD s hercem Williamem Powellem a rok později se vzali. Manželství ale skončilo v roce 1933 rozvodem. V roce 1932 hrála ve snímku NO MAN OF HER OWN, kde se poprvé setkala s Clarkem Gablem, ale tehdy ještě jiskra "nepřeskočila". V roce 1936 hrála ve snímku MY MAN GODFREY, kde ztvárnila roli Irene Bullock. Tato role jí vynesla nominaci na Oscara (sošku nakonec získala Luise Rainer za film THE GREAT ZIEGFELD). Rok 1936 byl pro ní zásadní i v osobním životě, když se sblížila na jedné hollywoodské párty s Clarkem Gablem, což vyústilo v to, že se v roce 1939 za Clarka provdala a tím vznikl hvězdný hollywoodský pár číslo jedna.

Začátkem 40 let ještě natočila film MR. & MRS. SMITH a TO BE OR NOT TO BE, což bylo jejím posledním účinkováním na filmovém plátně. Byl pátek, 16. ledna 1942 když Carole se svou matkou a dalšími dvaceti cestujícími letěli do Kalifornie. Poblíž Las Vegas (pohoří Table Rock, Nevada) se letadlo zřítilo, nehodu nikdo s cestujících na palubě nepřežil. Carole zastihla smrt ve věku pouhých 33 let, když prožívala šťastné období v osobním životě a byla na vrcholu slávy. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1983 Zelig - a.z.
1953 Yesterday and Today - a.z.
1942 Být, či nebýt
1941 Pan Smith s manželkou
1940 They Knew What They Wanted
Vigil in the Night
1939 In Name Only
Made for Each Other
1938 Fools for Scandal
1937 Nothing Sacred
Swing High, Swing Low
True Confession
1936 Její komorník
Love Before Breakfast
The Princess Comes Across
1935 Hands Across the Table
Rumba
1934 Bolero
Dvacáté století
Lady by Choice
Now and Forever
The Gay Bride
We're Not Dressing
1933 Brief Moment
From Hell to Heaven
Supernatural
The Eagle and the Hawk
White Woman
1932 No Man of Her Own
No More Orchids
No One Man
Sinners in the Sun
Virtue
1931 I Take This Woman
It Pays to Advertise
Ladies' Man
Man of the World
Up Pops the Devil
1930 Fast and Loose
Hrdina Arizony
Safety in Numbers
1929 Big News
Don't Get Jealous
Dynamite
High Voltage
Matchmaking Mamas
Matchmaking Mamma
The Racketeer
1928 Campus Vamp, The
His Unlucky Night
Hubby's Weekend Trip
Me, Gangster
Motorboat Mamas
Ned McCobb's Daughter
Power
Run, Girl, Run
Show Folks
Smith's Army Life
Smith's Restaurant
The Beach Club
The Best Man
The Bicycle Flirt
The Campus Carmen
The Divine Sinner
The Girl from Nowhere
The Swim Princess
1927 Gold Digger of Weepah
Má nejlepší dívenka
Smith's Pony
The Fighting Eagle
The Girl from Everywhere
1926 The Road to Glory
1925 Dick Turpin
Durand of the Badlands
Gold and the Girl
Hearts and Spurs
Marriage in Transit
Pretty Ladies
The Plastic Age
1924 Gold Heels
1921 A Perfect Crime

Dokumentární

2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
2003 Seabiscuit: Racing Through History - a.z.
1996 Velké lásky slavných (TV seriál) - a.z.
1994 The Our Gang Story - a.z.
1988 Entertaining the Troops - a.z.
The Making of a Legend: Gone with the Wind (TV film)
1984 Going Hollywood: The '30s
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1955 Screen Snapshots: Ramblin' Round Hollywood - a.z.
1943 Show Business at War
1942 Picture People No. 10: Hollywood at Home
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 9
1938 Breakdowns of 1938
Hollywood Goes to Town
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 3
1935 Fashion Side of Hollywood, The
1933 Hollywood on Parade No. A-12
Hollywood on Parade No. A-13
Hollywood on Parade No. 11

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace