Reklama

Reklama

David Borek

David Borek

nar. 14.04.1977 (47 let)
Plzeň, Československo

Biografie

PhDr. David Borek je český televizní reportér a moderátor. Mezi jeho hlavní záliby patří architektura, urbanistika, dějiny a filozofie. Vystudoval Gymnázium v Rokycanech, kde v roce 1995 složil maturitní zkoušku. Poté na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vystudoval obor historie-politologie, kde v roce 2002 promoval.

Již v době svého studia na vysoké škole pracoval jako reportér pro již zaniklou zpravodajskou televizi TV3 (od roku 2000 do roku 2002). V minulosti moderoval pořad Události, komentáře, nicméně v roce 2006 z něj byl stažen poté, co údajně nekorektně vedl rozhovor s tehdejším premiérem Jiřím Paroubkem. Dle slov ředitele zpravodajství ČT politikovi neustále vstupoval do řeči a celkově nebyl na interview adekvátně připravený. Od dubna 2014 se ovšem k moderování pořadu Události, komentáře vrátil a společně s kolegy Lukášem Dolanským a Danielem Takáčem jej dlouhou dobu moderoval.

Téměř legendární se stala paradoxní scéna v přímém přenosu ve studiu ČT, kdy jej dvě maskérky v živém vysílání před kamerou začali upravovat. David Borek ovšem s kamennou tváří pokračoval ve vysílání s profesionalitou sobě vlastní dál.

V létě roku 2018 nastoupil na pozici zahraničního zpravodaje ČT na Blízkém východě, kde vystřídal Jakuba Szántó, jemuž skončil pětiletý mandát. O Izrael a Blízký východ se od mládí aktivně zajímal.

Svojí velmi zajímavou a poutavou rétorikou přinášel téměř každý den velmi zajímavé a atraktivní reportáže pro české diváky. Velmi známou se stala reportáž z května 2021, kdy vysílal živě z Izraele a v průběhu reportáže se rozezněly sirény ohlašující raketový útok. Kameramanovi se podařilo v záběru zachytit útočné rakety na obloze a zároveň protiraketovou obranu Izrele.

Macek8

Host

Reklama

Reklama