foto

Pierre Frag

  • nar. 7.4.1929
    Paříž, Francie
  • zem. 26.6.1986 (57 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Pierre Frag odehrál bezmála čtyřicet vedlejších rolí ve filmu, často účinkoval také v televizi, hrál i divadlo. Narodil se v Paříži jako Pierre Louis Graf, pozdější umělecké jméno vzniklo jednoduchou přesmyčkou. Studoval zpěv a herectví, první profesionální zkušenosti získal v Théâtre des Célestins v Lyonu počátkem padesátých let, později se dostal do Paříže. Již v roce 1953 natočil krátký film s později významným režisérem Louisem Malle, který jej pak později přizval i do svých stěžejních počinů francouzské nové vlny, například ve filmu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) se Frag mihnul jako zákazník v pivnici.

V následujících letech Pierre Frag s filmem spolupracoval jen nárazově, v menších rolích se ale objevil v některých dobře známých filmech režisérů zvučných jmen (POSLEDNÍ ADRESA – Dernier domicile connu, 1970; PAN KLEIN – Mr. Klein, 1975). Od šedesátých let začal spolupracovat také s televizí, hrál například v několika dílech oblíbeného seriálu VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquêtes du commissaire Maigret, 1977-1983), poté dostal větší prostor v dalším kriminálním seriálu POLICEJNÍ KOMISAŘSTVÍ (Hôtel de police, 1985). Kromě toho se nadále věnoval divadlu, ve hře Bláznivá ze Chaillot se například představil v Théâtre de l’Athénée (1975), v Shakespearově komedii Jak se vám líbí vystoupil i na legendárním festivalu v Avignonu (1976).

Co se týče filmu, opět se sešel s režisérem José Giovannim v dobrodružném snímku DRSNÝ CHLAPÍK (Le ruffian, 1983), kde v roli Johna ztvárnil věrného zaměstnance titulního hrdiny (Lino Ventura). Vyzkoušel si i spolupráci s tehdy oblíbenou skupinou Le Splendid a ve filmu PINOT, PROSTĚ POLDA (Pinot simple flic, 1984) hrál majitele sexshopu, objevil se i v dobře známé kriminální komedii PROHNILÍ (Les ripoux, 1984). Jeho filmografii uzavírá komedie SVATBA STOLETÍ (Le mariage du siecle, 1985), což byla opět spolupráce s bývalými členy uskupení Le Splendid.

Pierre Frag zemřel na rakovinu jícnu v Paříži 26. června 1986 ve věku 57 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1986 Nebezpečná vášeň (TV film)
1985 Mariage du siècle, Le
1984 Pinot simple flic
Prohnilí
Ulička barbarů
Vysoká pojistka
1983 Drsný chlapík
1982 Marseillaise, La (TV film)
1981 Les fiançailles de feu (TV film)
1980 La Petite sirène
Vie de Pierre de Coubertin, La (TV film)
Voulez-vous un bébé Nobel?
1979 Je te tiens, tu me tiens par la barbichette
Studený bufet
1978 Judith Therpauve
À l'ombre d'un soupçon (TV film)
Úhoři
1977 Hrozba
Nuit de Saint-Germain-des-Prés, La
1976 Attention les yeux
Folle de Chaillot, La (TV film)
Jamais plus toujours
Osudové ženy
Pan Klein
1975 Le Futur aux trousses
Les Onze mille verges
1974 France société anonyme
1972 Caïds, Les
Quelque part quelqu'un
1971 Macédoine
1970 Poslední adresa
1966 La Prise du pouvoir par Louis XIV (TV film)
1965 Les Grandes gueules
1963 Krásný život
1962 Adieu Philippine
1961 Monsieur Antoine
1960 Boulevard
1958 Milenci
Výtah na popraviště

TV seriály

1987 L'heure Simenon (TV seriál)
1985 Bargeot, Les (TV seriál)
Policejní komisařství (TV seriál)
1984 Péchés originaux (TV seriál)
1982 Paris-Saint-Lazare (TV seriál)
1980 Petit déjeuner compris (TV seriál)
Susi (TV seriál)
1979 400 coups de Virginie, Les (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1976 Vérité tient à un fil, La (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1969 Laure (TV seriál)
Que ferait donc Faber? (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Chevalier d'Harmental, Le (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace