foto

Cécile Vassort

  • nar. 2.6.1941 (77 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Cécile Vassort se zviditelnila především díky filmům Bertranda Taverniera, u nás jsme ji ale mohli vídat i v řadě dalších snímků komerčnějšího zaměření. Herectví studovala v proslulé škole René Simona, současně se věnovala tanci a zpěvu. Jako herečka se začala uplatňovat počátkem šedesátých let nejprve v televizi, velkou příležitost dostala jako manželka známého revolucionáře Louise Dantonová v epizodě z oblíbeného historického cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (TEROR A CTNOST: DANTON – La terreur et la vertu – Premiere partie: Danton, 1964), zviditelnil ji také dobrodružný seriál ROCAMBOLE (1964).

Před filmovou kamerou se mihla mezi hosty na večírku v komedii ČETNÍK ZE ST. TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964), a i když i pak hrála jen vedlejší role, dostala příležitost spolupracovat s režiséry zvučných jmen jako byli Georges Lautner (KVĚT ŠŤOVÍKU – Fleur d’oseille, 1967) nebo Michel Deville (BENJAMIN ANEB DENÍK PANICE – Benjamin, 1968). Větší prostor jí přinesla kriminálka DVA MUŽI VE MĚSTĚ (Deux hommes dans la ville, 1973), kde hrála dceru Jeana Gabina. Tehdy se také častěji začala objevovat na divadelních prknech, hrála nejen v Paříži, ale také v Nice nebo na festivalu v Avignonu, kromě toho příležitostně vystupovala i jako zpěvačka.

V polovině sedmdesátých let ji dvakrát oslovil režisér Bertrand Tavernier, hrála v jeho filmu HODINÁŘ OD SV. PAVLA (L’horloger de Saint-Paul, 1974), poté byla v roli Louise Leseuer snoubenkou jednoho z představitelů titulních rolí Michela Galabru v dodnes vysoce ceněném dramatu SOUDCE A VRAH (Le juge et l’assassin, 1976). U nás jsme ji mohli vidět také jako služku Annie v komedii SITUACE JE VÁŽNÁ, NIKOLI VŠAK ZOUFALÁ (La situation est grave… mais pas désespérée, 1976). V další dekádě se objevila ve dvou mimořádně úspěšných snímcích, v Beckerově kriminálce VRAŽEDNÉ LÉTO (L’été meurtrier, 1983) a v komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985).

V 80. a 90. letech hrála Cécile Vassort hlavně v televizi, objevovala se v kriminálních nebo historických seriálech, ale také v adaptacích divadelních her. Před filmovou kameru ji znovu přivedli významní režiséři, s nimiž spolupracovala již dříve. Byli to již zmínění Bertrand Tavernier (KAPITÁN CONAN – Capitaine Conan, 1996) a Jean Becker (ZLOČIN V RÁJI – Un crime au paradis, 2001). Její práci pro divadlo uzavírá prozatím účast na Williamsově hře Tramvaj do stanice Touha (Théâtre des Célestins, 1999). Filmografie Cécile Vassort dnes zahrnuje třicet snímků, stejný počet titulů obnáší i její práce pro televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Zločin v ráji
1996 Kapitán Conan
Mo'
1995 Tango, mambo et cha-cha-cha (TV film)
1994 Lumière des étoiles mortes, La
1992 Mademoiselle Fifi ou Histoire de rire (TV film)
1988 Le testament d'un poète juif assassiné
1987 Adieu je t'aime
1986 L'Été 36 (TV film)
1985 Blanche a Marie
L'épi d'or (TV film)
Tři muži a nemluvně
Un aventurier nommé Godin (TV film)
1984 Le bout du lac (TV film)
1983 Vražedné léto
1981 Dáma s kaméliemi
1980 5 % de risques
1978 Barikáda úsvitu
1976 Situace je vážná, nikoli však zoufalá
Soudce a vrah
1975 Malin plaisir, Le
Una gita di piacere
1974 Hodinář od sv. Pavla
Les trois soeurs (TV film)
1973 Dva muži ve městě
Italien des roses, L'
L'Invitation
1971 Saut de l'ange, Le
1968 Benjamin aneb Deník panice
Fleur d'oseille
La grammaire (TV film)
La petite vertu
1967 Temps des cerises, Le (TV film)
1966 Hoří v Paříži?
1965 Gaspard des montagnes (TV film)
Journal d'une femme en blanc, Le
1964 Caméra explore le temps: La terreur et la vertu: Danton, La (TV film)

TV seriály

2001 Žena zákona (TV seriál)
Double vue (S06E01)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1989 Les jupons de la révolution (TV seriál)
1987 Drôles d'occupations (TV seriál)
1985 Colonnes du ciel, Les (TV seriál)
1984 Série noire (TV seriál)
1981 Podvodník z povolání (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1975 Une Suédoise à Paris (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Seule à Paris (TV seriál)
1964 Rocambole (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace