foto

Peter Lorre

  • nar. 26.6.1904
    Ružomberok, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 23.3.1964 (59 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Byl původem slovenské národnosti. Narodil se ještě v době Rakousko-Uherské monarchie dne 26.6.1904 v Ružomberku.

Peter se jako izraelita narodil v poměrně slušně situované židovské obchodnické rodině. Rodina mu tak umožnila studia, nejdříve v Bratislavě, poté v Rakousku (ve Vídni), Švýcarsku, a později přesídlil do Německa, kde se seznámil s pověstným spisovatelem a dramatikem Bertholdem Brechtem. Ještě v období němého filmu v roce 1931 mu byla nabídnuta role vraha ve filmu režiséra Fritze Langa. Za počínajícího nástupu fašismu se rozhodl v roce 1933 odstěhovat do Francie. Žil nějaký čas v Paříži, a později v Anglii v Londýně. Tam získal přístup do filmového studia, a svou zajímavou, podivnou, tajemnou, až téměř zločineckou vizáží – je už vlastně předurčen především do rolí tajemných a nebezpečných mužů.

Když natáčel pod režijním vedením Alfréda Hitchcocka, neměl slavný režisér vůbec tušení, že Peter neovládá angličtinu tak dobře, jak by bylo potřeba. Do té doby uměl maďarsky, slovensky a německy. Převážnou část textu se prý tehdy učil foneticky. Byl to film „Muž, který věděl příliš mnoho“. Byla to vrátka k jeho nástupu do Ameriky a filmových studií, především do společnosti Warner Brothers, pro kterou natáčel filmy, které ho poměrně dost proslavily. Třeba sérii oblíbených příběhů Mr. Motto nebo Charlie Chan, které byly u diváků velmi žádané. Z těch opravdu známých filmů to byl v letech 1941 a 42 „Maltézský sokol“ po boku H. Bogarta, „Casablanca“ – opět s Humpreyem Bogartem a Ingrid Bergman. Občanem USA se stal v roce 1941.

Po druhé světové válce se občas vrací do Evropy, především do Německa a Anglie, kde byl zván k filmování. Nenechává vše jenom na filmování, a pracuje pro rozhlas i televizi. V roce 1954 hraje prvního padoucha v prvním zpracování James Bond. Ne vždy se cítil v pohodě a jeho život byl provázen depresemi a užíváním drog, především kokainu a morfia.

Peter byl třikrát ženatý. Ze třetího manželství se narodila dcera Catherine v roce 1953. Zemřel v USA, Kalifornii 23.3.1964 v necelých 60-ti letech, je pohřben na slavném hřbitově uměleckých osobností v Hollywoodu. Jeho filmografie obnáší do roku 1964 83 filmových titulů.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

2003 Satin and Silk
1964 Komedie plná hrůz
Patsy
Plážová párty 2
1963 Havran
1962 Five Weeks in a Balloon
Historky hrůzy
1961 Voyage to the Bottom of the Sea
1960 Scent of Mystery
1959 The Big Circus
1958 Collector's Item (TV film)
1957 Hedvábné punčochy
Hell Ship Mutiny
The Buster Keaton Story
The Sad Sack
The Story of Mankind
1956 Cesta kolem světa za 80 dní
Congo Crossing
Meet Me in Las Vegas
Operation Cicero (TV film)
1954 20 000 mil pod mořem
1953 Poraž ďábla
1951 Der Verlorene
1950 Double Confession
Quicksand
1949 Rope of Sand
1948 Casbah
1947 Má oblíbená brunetka
1946 Black Angel
The Beast with Five Fingers
The Chase
The Verdict
Three Strangers
1945 Confidential Agent
Hotel Berlin
1944 Hollywood Canteen
Jezinky a bezinky
Passage to Marseille
The Conspirators
The Mask of Dimitrios
1943 Background to Danger
The Constant Nymph
The Cross of Lorraine
1942 Casablanca
Invisible Agent
The Boogie Man Will Get You
1941 All Through the Night
Maltézský sokol
Mr. District Attorney
The Face Behind the Mask
They Met in Bombay
1940 I Was an Adventuress
Island of Doomed Men
Strange Cargo
Stranger on the Third Floor
You'll Find Out
1939 Mr. Moto Takes a Vacation
Mr. Moto in Danger Island
Mr. Moto's Last Warning
1938 I'll Give a Million
Mr. Moto Takes a Chance
Mr. Moto's Gamble
Mysterious Mr. Moto
1937 Lancer Spy
Nancy Steele Is Missing!
Thank You, Mr. Moto
Think Fast, Mr. Moto
1936 Crack-Up
Secret Agent
1935 Crime and Punishment
Mad Love
1934 Muž, který věděl příliš mnoho
1933 Du haut en bas
O čem ženy sní
Requins du pétrole, Les
Unsichtbare Gegner
1932 Der weiße Dämon
Fünf von der Jazzband
L. P. 1 neodpovídá
Schuß im Morgengrauen
Stupéfiants
1931 Bomby nad Monte Carlem
Jeho Veličenstvo Krise
Mann ist Mann
Vrah mezi námi
1930 Der weiße Teufel
1929 Verschwundene Frau, Die

TV seriály

1960 The Best of the Post (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
The Best of Broadway (TV seriál)

Dokumentární

2011 German Grusel - Die Edgar Wallace-Serie (TV film) - a.z.
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2003 The Making of '20000 Leagues Under the Sea' - a.z.
2002 Das Jahrhundert des Theaters (TV seriál) - a.z.
Prisoner of Paradise - a.z.
2001 Heroes of Horror (TV film)
1984 Peter Lorre - Das doppelte Gesicht
1977 Hitlerova kariéra
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1943 How to Operate Behind Enemy Lines - a.z.
1940 Věčný žid - a.z.

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1951 Der Verlorene

Spisovatelská filmografie

Filmy

1951 Der Verlorene - povídka

Scenáristická filmografie

Filmy

1951 Der Verlorene

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace