foto

Myrna Loy

  • nar. 2.8.1905
    Raidersburg, Montana, USA
  • zem. 14.12.1993 (88 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Myrna Loy možná nepatřila k charakterním herečkám typu Katharine Hepburnové či Bette Davisové, ale co do popularity se s nimi měřit rozhodně mohla a na vrcholu své kariéry by patrně byla i vyhrála. Dnes jsou její filmy bohužel, až na pár vyjímek, pozapomenuty – smutný osud většiny filmů předválečného Hollywoodu. I přesto se najdou fajnšmekři, kteří těmto dnes tak opomíjeným filmům holdují. K nim se řadím i já, tudíž si dovolím seznámit vás v krátkosti s životem a prací této velké herečky.

Narodila se jako Myrna Adele Williamsová 2. srpna 1905 v Radesburgu v americkém státě Montana. Ke svému zvláštnímu křestnímu jménu, které později přispělo k její popularitě, přišla kuriózním způsobem: zpočátku onoho roku 1905 cestoval její otec po Montaně vlakem. Jméno jedné zastávky, Myrna, jej natolik zaujalo, že když se později Williamsovi nemohli dohodnout na jménu své dcery, řekl otec: „A co takhle Myrna?“ A tak započala legenda Rodina ještě nějakou dobu bydlela v Radesburgu a později se přestěhovala do Heleny, hlavního města Montany.

V roce 1918 Myrnin otec naneštěstí zemřel během epidemii chřipky a Myrna se se svou matkou a bratrem přestěhovala do Los Angeles. Za studií ve škole se začala zajímat o herectví, a roku 1920 se začala objevovat v divadle, aby pomohla zajistit rodinu. A odsud se příběh odvíjí jako podle hollywoodského scénáře: v divadle se jednou náhodou byla podívat žena producenta Rudolpha Valentina a Myrna ji natolik zaujala, že pro ni získala šanci v Hollywoodu. Šlo sice pouze o kamerovou zkoušku na (pochopitelně němý) film KOBRA (1923) – Myrna byla mimochodem se svým výkonem hrubě nespokojená – a nakonec byla vybrána jiná kandidátka, ale zdálo se, že v mladé dívce se skrývá netušený talent.

Jejím prvním filmem byl WHAT PRICE BEAUTY v roce 1925. Po něm se snažila – už se změněným příjmením – uchytit se jako exotická kráska á la Theda Bara – naštěstí však byla spasena nástupem zvukového filmu. Po několika nepříliš zajímavých rolích ve studiu Warner přešla pod MGM, kde na ni čekalo pár naopak velmi zajímavých rolí: nejprve se objevila po boku boxerské hvězdy Maxe Baera ve filmu THE PRIZEFIGHTER AND THE LADY (1933), potom po boku Clarka Gablea a Williama Powella v MANHATTANSKÉM MELODRAMATU (1934) a role, která ji katapultovala do nebeských výšin – Nora Charlesová v detektivní komedii HUBEŇOUR (1934).

Tento film, stejně jako oba předchozí, režíroval W.S van Dyke, známý pro extrémně rychlá natáčení a velice zábavné filmy. Jejím partnerem byl již podruhé její velký kamarád William Powell – už v Manhattanském melodramatu to mezi nimi velice dobře fungovalo, takže když studio hledalo představitele bývalého soukromého očka a jeho bohaté milované ženy pro adaptaci románu Dashiella Hametta, bylo v podstatě jasno. Film oslavil velký úspěch, a později (1936, 1939, 1941, 1945 a 1947) se dočkal pěti pokračování s úspěšnou dvojicí v hlavní roli. Zároveň však Myrně přidělil – jakkoliv lichotivou – nálepku, jíž se už nikdy nedokázala zbavit: „dokonalá žena.“

Vzhledem k úspěchu jejích filmů s Powellem bylo logické, že právě s ním se bude objevovat nejvíce – mezi jejich četnými spolupracemi byl životopisný film THE GREAT ZIEGFELD (1936), výtečná komedie URAŽENÁ DÁMA (1936), kde dvojici nahrával Spencer Tracy s Jean Harlowovou, a další komediální kousek LOVE CRAZY (1941). Na tomto místě se patří zmínit, že aktivně vystupovala proti Adolfu Hitlerovi a objevila se na jeho seznamu nepřátel – a politicky činná byla i jinak. V průběhu let třicátých bojovala proti studiové politice ve věci černošských herců a v letech padesátých byla první herečkou, která pracovala pro UNESCO.

Kromě Powella si zahrála také s Clarkem Gablem a Jean Harlowovou v dramtu WIFE VS. SECRETARY (1936), s Fredericem Marchem ve slavném Wylerově filmu NEJLEPŠÍ LÉTA NAŠEHO ŽIVOTA (1946) – z tohoto filmu ji patrně budou čeští diváci znát nejspíše – a také s Carym Grantem. Jejich spolupráce na snímcích THE BACHELOR AND THE BOBBY-SOXER (1947) a MR BLANDINGS BUILDS HIS DREAMHOUSE se ukázala jako nadmíru úspěšná. Od té doby se však Myrna začala objevovat ve filmech čím dál tím méně, ovšem když už se objevila, tak zpravidla zastínila všechny ostatní – jako třeba ústřední pár Doris Dayovou a Rexe Harrisona ve filmu MIDNIGHT LACE (1960). V tomto filmu podala vynikající výkon a navíc vypadala stále báječně (málokdo by jí byl tipoval 55 let), takže je velká škoda, že tou dobou už hrála v podstatě sporadicky. Ke skvělým výstupům patřil i její výkon v jedné epizodě COLUMBA (1973).

Když Neil Simon připravoval roku 1976 svou mistrovskou parodii VRAŽDA K VEČEŘI, oslovil Myrnu, jestli by si nechtěla zahrát Doru Charlestonovou, postavu pochopitelně vymodelovanou po Myrnině nejslavnější postavě. Myrna odmítla s tím, že „by bylo nemožné nechat Myrnu Loy parodovat Myrnu Loy“ – postavy se zhostila Maggie Smithová. Neil Simon, když už nemohl mít Myrnu ve filmu, jí alespoň složil hold – pes Charlestonových se jmenuje Myron.

Myrniným posledním filmem byl SUMMER SOLSTICE (1981) s Henrym Fondou (pro nějž to byl shodou náhod také poslední film). Je neuvěřitelné, že v průběhu své rozsáhlé kariéry nebyla ani nominována na hereckého Oskara – roku 1991 jí byla tato nespravedlnost vynahrazena Oscarem za celoživotní přínos. Když potom 14.12. 1993 zemřela během chirurgického zákroku, zanechala nám 129 filmů. Rozhodně je tedy co objevovat, a tato velká hvězda si zaslouží, abychom jí trochu času věnovali.

M. "Blofeld" Z.

Herecká filmografie

Filmy

1981 Letní slunovrat (TV film)
1980 Tak mi řekni, co chceš
1978 Konec
1977 Mravenci (TV film)
1974 Elevator, The (TV film)
Indict and Convict (TV film)
Letiště 1975
1972 Columbo: Etuda v černém (TV film)
Couple Takes a Wife, The (TV film)
1971 Death Takes a Holiday (TV film)
Do Not Fold, Spindle, or Mutilate (TV film)
1969 Den zamilovaných bláznů
1960 Midnight Lace
Z terasy
1959 Meet Me in St. Louis (TV film)
1958 Lonelyhearts
1956 Some of the Greatest
Velvyslancova dcera
1952 Belles on Their Toes
1950 Cheaper by the Dozen
1949 That Dangerous Age
The Red Pony
1948 Vysněný dům pana Blandingse
1947 Song of the Thin Man
The Bachelor and the Bobby-Soxer
The Senator Was Indiscreet
1946 Nejlepší léta našeho života
So Goes My Love
1945 The Thin Man Goes Home
1944 Twenty Years After - a.z.
1941 Love Crazy
Shadow of the Thin Man
1940 I Love You Again
Third Finger, Left Hand
1939 Another Thin Man
Když nastaly deště...
Lucky Night
Verdensberømtheder i København
1938 Man-Proof
Pilot č. 7
Začalo to v Šanghaji
1937 Double Wedding
Nad Irskem hřmí
The Romance of Celluloid - a.z.
1936 After the Thin Man
Děvče se špatnou pověstí
Petticoat Fever
Velký Ziegfeld
Wife vs. Secretary
Žena v rozvodu
1935 Whipsaw
Wings in the Dark
1934 Detektiv Nick v New Yorku
Dostihy smrti
Evelyn Prentice
Manhattan Melodrama
Men in White
Stamboul Quest
1933 Noční let
Penthouse
Scarlet River
The Barbarian
The Prizefighter and the Lady
Topaze
When Ladies Meet
1932 Emma
Miluj mne dnes v noci
New Morals for Old
The Animal Kingdom
The Mask of Fu Manchu
The Wet Parade
The Woman in Room 13
Thirteen Women
Vanity Fair
1931 A Connecticut Yankee
Arrowsmith
Body and Soul
Consolation Marriage
Hush Money
Rebound
Skyline
The Naughty Flirt
Transatlantic
1930 Bride of the Regiment
Cameo Kirby
Cock o' the Walk
Isle of Escape
Kavalíři smrti
Rogue of the Rio Grande
The Bad Man
The Devil to Pay!
The Jazz Cinderella
The Last of the Duanes
The Truth About Youth
Under a Texas Moon
1929 Evidence
Fancy Baggage
Hardboiled Rose
The Black Watch
The Desert Song
The Great Divide
The Show of Shows
The Squall
1928 Archa Noemova
Beware of Married Men
Pay as You Enter
State Street Sadie
The Crimson City
The Midnight Taxi
Turn Back the Hours
Všude jiné děvče
1927 A Sailor's Sweetheart
Bitter Apples
Finger Prints
Ham and Eggs at the Front
If I Were Single
Jazzový zpěvák
Simple Sis
The Climbers
The Girl from Chicago
The Heart of Maryland
When a Man Loves
1926 Across the Pacific
Caveman, The
Don Juan
Exquisite Sinner
Tak žije Paříž
The Gilded Highway
The Love Toy
The Third Degree
Why Girls Go Back Home
1925 Ben Hur
Pretty Ladies
Sporting Life
What Price Beauty?
Zkáza Ninive

Dokumentární

2015 Leslie Howard: The Man Who Gave a Damn - a.z.
2008 Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
2007 Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
1991 Hollywood Remembers: Myrna Loy - So Nice to Come Home to (TV film)
1976 It's Showtime
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1961 The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1955 Screen Snapshots: Ramblin' Round Hollywood - a.z.
1943 Show Business at War
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
Northward, Ho!
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
1938 Another Romance of Celluloid
1937 Screen Snapshots Series 17, No. 1 - a.z.
1936 20th Century Fox Promotional Film

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1988 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace