foto

André Dumas

  • nar. 3.8.1921 (97 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec André Dumas má na svém kontě stovku filmových a televizních rolí, kromě toho je i divadelním hercem, z řady vedlejších rolí jej mohou znát i naši diváci. Narodil se v Paříži a podle některých zdrojů stál před kamerou již v roce 1938, prokazatelně je jeho participace u filmu doložena ale až po druhé světové válce. Hrál menší role ve filmech různých žánrů, mihnul se například ve dvou příbězích o krásně šlechtičně Caroline (ROZMARNÁ CAROLINE – Un caprice de Caroline chérie, 1953; SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils de Caroline chérie, 1955), objevil se ale i v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947).
V padesátých letech se Dumasova filmografie začala rozrůstat o průměrné, ve své době ale úspěšné kriminálky, u nás jsme jej mohli vidět jako tajemníka Toma Smitha v komedii FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD (Fantômas contre Scotland Yard, 1967), v menší úloze prodavače vstupenek ale i ve filmu ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d’Argenteuil, 1966). Po boku velkých hvězd typu Louise de Funese a Jeana Gabina tehdy pronikl do širšího povědomí, mezitím navázal i spolupráci s televizí a účinkoval v úspěšných seriálech různých žánrů.
Během šedesátých let pronikl i na divadelní jeviště a vystupoval nejen na různých pařížských scénách, ale i na divadelních festivalech. Z jeho dalších vystoupení před filmovou kamerou připomeňme dvě role farářů (ČASNĚ ZRÁNA – Le petit matin, 1971; AKCE LADY MARLÈNE – Opération Lady Marlène, 1975), objevil se i ve dvou historických veselohrách se skupinou Les Charlots, jako majitele restaurace jsme jej u nás mohli vidět v dramatu USPĚCHANÝ MUŽ (L’homme pressé, 1977) s Alainem Delonem v hlavní roli.
Před televizní kamerou mezitím často dostával příležitosti v dobových kostýmech a hrál řadu skutečných historických osobností, krále Ludvíka XII. například ztvárnil v třídílném televizním filmu BORGIOVÉ (Les Borgia ou le sang doré, 1977). Mimoto často účinkoval v televizních seriálech s kriminalistickou tématikou, sedmkrát se například objevil v populárním cyklu VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquêtes du commissaire Maigret, 1967-1984).
Od počátku osmdesátých let se André Dumas před filmovou i televizní kamerou vyskytuje jen výjimečně, připomeňme alespoň postavu doktora Lacrampe v historickém dramatu BERNADETTA (Bernadette, 1988). Některé zdroje uvádějí, že André Dumas zemřel v roce 1996, tento chybný údaj ale patří k francouzskému filozofovi téhož jména (1918-1996). Proti této informaci mluví fakt, že herec André Dumas ještě v letech 1997-1998 hrál v televizi, od té doby nicméně žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Marie la louve (TV film)
1990 Enfants volants, Les
1988 Bernadette
1986 Der Unfried (TV film)
1985 Stradivarius (TV film)
1984 The Frog Prince
1983 La veuve rouge (TV film)
Miláček (TV film)
Tout le monde peut se tromper
1982 Déchirure, La (TV film)
Josepha
Ubožáci
Ultimatum (TV film)
1979 Světlo ženy
1977 Apprenti salaud, L'
Borgia ou le sang doré, Les (TV film)
Uspěchaný muž
1976 Svatý rok
1975 Akce Lady Marlène
1974 Amoureuse Joséphine (TV film)
Impossible... pas français
La Cité crucifiée (TV film)
Čtyři sluhové a kardinál
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
1973 Gang des otages, Le
1972 Journal d'un suicidé, Le
1971 Petit matin, Le
Sous le soleil de Satan (TV film)
1970 Roztržitý
1969 Curé de village, Le (TV film)
Huguenot récalcitrant, Le (TV film)
1968 Drôle de jeu
Sbohem příteli
1967 Fantomas kontra Scotland Yard
1966 La Prise du pouvoir par Louis XIV (TV film)
Zahradník z Argenteuil
1965 Majordome, Le
1964 Fantomas
1962 Carillons sans joie
Dénonciation, La
Que personne ne sorte
1961 De quoi tu te mêles Daniela!
Sahara brûle, Le
1960 Recours en grâce
1959 Gars d'Anvers, Le
Un témoin dans la ville
Y'en a marre
1958 Cette nuit-là
Chaque jour a son secret
Les Violents
1957 Donnez-moi ma chance
1955 Syn sladké Caroline
1953 Rozmarná Caroline
1952 Ouvert contre X
1950 Envoi de fleurs
1947 Monsieur Vincent
Six heures à perdre
1946 Le Cabaret du Grand Large
1938 Chaleur du sein, La

TV seriály

1997 Homme en colère, Un (TV seriál)
1987 Enquêtes Caméléon, Les (TV seriál)
1985 Colonnes du ciel, Les (TV seriál)
1980 La vie des autres (TV seriál)
1979 Tourbillon des jours, Le (TV seriál)
1978 Claudine (TV seriál)
Gaston Phébus (TV seriál)
Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut (TV seriál)
Voltaire (TV seriál)
1977 Les samedis de l'histoire (TV seriál)
Un juge, un flic (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
Nick Verlaine ou Comment voler la Tour Eiffel (TV seriál)
Vérité tient à un fil, La (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
À dossiers ouverts (TV seriál)
1967 Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
Seule à Paris (TV seriál)
1964 Abonent na lince U (TV seriál)
1963 Janique aimée (TV seriál)
Thierry la Fronde (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace