foto

Robert Arnoux

  • nar. 23.10.1899
    Lille, Francie
  • zem. 13.3.1964 (64 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Robert Arnoux se v meziválečném období stal oblíbeným představitelem vedlejších postav, nakonec natočil přes osmdesát filmů, známý je dnes ale spíše jen v rodné Francii. Pocházel z Lille v severní Francii a herectví studoval na pařížské konzervatoři, mezi jeho spolužáky byli například mnohem významnější herci jako Charles Boyer nebo Pierre Blanchar. V letech 1917-1922 získal Arnoux první profesionální zkušenosti v pařížském divadle Théâtre de l’Odéon, kde hrál v díle moderních francouzských autorů.

Před filmovou kamerou stál poprvé již v roce 1921, menší příležitost dostal jako člen Konventu v Ganceho slavném velkofilmu NAPOLEON (Napoléon, 1927). Častěji začal hrát ve filmu až po příchodu zvuku, pracoval pro německou společnost UFA (TANČÍCÍ KONGRES – Le congrès s’amuse, 1931), větší roli hrál v kriminálce NEPOKOJE (Tumultes, 1932) po boku svého spolužáka z konzervatoře Charlese Boyera. S ním se setkal také ve filmu LILIOM (1934) významného režiséra Fritze Langa. Mezitím odehrál Robert Arnoux řadu rolí ve filmech natáčených počátkem třicátých let souběžně ve více jazykových verzích. V tehdejší době byl u nás uveden snímek SLEČNA U VOLANTU (Une femme au volant, 1933).

Ve třicátých letech jej několikrát ke spolupráci přizval významný filmař Edmond T. Gréville, pod jehož vedením dostal například větší příležitost po boku slavné zpěvačky Josephine Baker ve filmu PRINCEZNA TAM-TAM (Princesse Tam Tam, 1935), jednu z hlavních rolí dostal také v komedii SLEČNA MÁ MATKA (Mademoiselle ma mère, 1937) ve společnosti začínající Danielle Darrieux. Za války pak odehrál několik středně velkých rolí v režii komerčně zaměřeného Jeana Boyera. Mezitím se nadále věnoval divadlu, od progresívního repertoáru ale přešel k osvědčenému bulvárnímu repertoáru, před kamerou se znovu objevoval po boku dobových hvězd.

Po válce odehrál Robert Arnoux několik zajímavých vedlejších postav ve filmech s Jeanem Gabinem (ZRCADLO – Le miroir, 1947; NOC JE MÝM KRÁLOVSTVÍM – La nuit est mon royaume, 1951; NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ – La traversée de Paris, 1956; ČAS VRAHŮ – Voici le temps des assassins, 1956), k další ojedinělé hlavní roli se dostal v komedii AMÉDÉE (1950). V úspěšných veselohrách opět dostával středně velké úlohy různorodého charakteru, koncem padesátých let se častěji věnoval i divadlu (Théâtre des Célestins, Théâtre Michel). Jen výjimečně spolupracoval s televizí a počátkem šedesátých let se objevil ve dvou epizodách populárního kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1961-1962).

Před filmovou kamerou stál naposledy v rámci koprodukčního povídkového projektu ČERNÝ HUMOR (Umorismo in nero, 1965), který měl premiéru až po jeho smrti. Robert Arnoux zemřel v Paříži 13. března 1964 ve věku 64 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1965 Les mordus de Paris
Umorismo in nero
1963 Seul... à corps perdu
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
1961 Rebrousse-poil, Á
1960 Caïd, Le
Il suffit d'aimer
1959 Oh! Qué mambo
1957 Garçonne, La
Triporteur, Le
Une nuit aux Baléares
1956 Lumières du soir, Les
Mon curé chez les pauvres
Napříč Paříží
Voici le temps des assassins
1954 Orient Express
Trois jours de bringue à Paris
1952 Manina, la fille sans voile
Mon curé chez les riches
1951 Andalousie
Barbe-Bleue
Chacun son tour
Mademoiselle Josette ma femme
Noc je mým královstvím
1950 Amédée
Atomique Monsieur Placido, L'
Les femmes sont folles
Méfiez-vous des blondes
1949 Au grand balcon
Entre onze heures et minuit
Fantômas contre Fantômas
1948 Bal des pompiers, Le
1947 Histoire de chanter
Miroir
Revanche de Baccarat, La
Rocambole
1946 Femme fatale, La
Nous ne sommes pas mariés
1945 Dorothée cherche l'amour
1942 Croisières sidérales
Frédérica
Lettres d'amour
Prince charmant, Le
1941 Chèque au porteur
1940 Pour le maillot jaune
Sérénade
1939 Circonstances atténuantes
1938 Balthazar
Balthazar
Bourrachon
Visages de femmes
1937 Appel de la vie, L'
Boulot aviateur
Josette
Souris bleue, La
Une nuit de noces
1936 Enfants de Paris
La terre qui meurt
Mademoiselle ma mère
Sept hommes, une femme
1935 Fille de Madame Angot, La
Le contrôleur des wagons-lits
Marchand d'amour
Princesse Tam Tam
Stradivarius
1934 Antonia, romance hongroise
Jeunesse
Liliom
1933 Je te confie ma femme
Madame ne veut pas d'enfants
Remous
Une femme au volant
1932 Côte d'Azur
Perle, La
Pouponnière, La
Truc du Brésilien, Le
Tumultes
1931 Congrès s'amuse, Le
Rive gauche
1927 Napoleon

TV seriály

1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace