foto

Massimo Girotti

  • nar. 18.5.1918
    Mogliano, Itálie
  • zem. 5.1.2003 (84 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Díky své pohledné vizáži zazářil italský herec Massimo Girotti jako filmová hvězda za druhé světové války, o úspěšném pokračování jeho kariéry i v pozdějších letech vypovídá několik prestižních ocenění. Pocházel z malého městečka Mogliano ve střední Itálii, po maturitě studoval práva, ale souběžně se od dětství věnoval různým sportovním aktivitám, jezdil na koni, vesloval, vynikal především v plavání a vodním pólu. Zajímal se ale i o divadlo a soukromě studoval herectví. Při plaveckém tréninku si v bazénu jeho atletickou postavu vyhlédl režisér Mario Soldati, který mu nabídl vedlejší roli ve filmu SKANDÁL S DOROU (Dora Nelson, 1939).

Práce u filmu Girottiho zaujala a pokračoval ve studiu herectví, mezitím hrál v dalších filmech režisérů zvučných jmen, skutečnou popularitu mu přinesl pohádkově laděný historický příběh Alessandra Blasettiho ŽELEZNÁ KORUNA (La corona di ferro, 1940). Jestliže se v následujících letech pohyboval v průměrných titulech různých žánrů, vyšší ambice měly snímky Roberta Rosselliniho (PILOT SE VRACÍ - Un pilota ritorna, 1942) nebo TOUHA (Desiderio, 1946). Do historie světového filmu vstoupil s rolí tuláka Gina ve Viscontiho mistrovském díle z počátků neorealismu POSEDLOST (Ossessione, 1943).

Kromě filmu se po válce začal objevovat i na divadelních jevištích, často spolupracoval s Luchinem Viscontim (Zločin a trest, Višňový sad, Troilus a Cressida), ale i s dalšími režiséry, s nimiž točil i filmy, například s Alessandrem Blasettim. Byť ve vedlejších rolích, opět jej diváci mohli vidět v dalších zásadních počinech italského neorealismu (TRAGICKÝ HON - Caccia tragica, 1947; TĚŽKÁ LÉTA - Anni difficili, 1948; ŘÍM V 11 HODIN - Roma, ore undici, 1951). Naopak, ve filmech komerčnějšího zaměření dostával nadále hlavní role, za postavu mladého soudce bojujícího proti mafii ve filmu JMÉNEM ZÁKONA (In nome della legge, 1949), získal Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon od Italského syndikátu filmových novinářů.

Koncem čtyřicátých let začaly v Girottiho filmografii dominovat výpravné historické snímky, prvním z nich byl francouzsko-italský velkofilm FABIOLA (1949), titulní roli hrál ve SPARTAKOVI (Spartaco, 1953). Filmy s mytologickou tématikou měly v dalších letech klesající tendenci co se kvality týče, dnes jsou řazeny do béčkového žánru tzv. sandálu a meče a jen výjimečně přesáhly průměr dobové produkce (ROMULUS A REMUS - Romolo e Remo, 1961). Girotti mezitím hrál i postavy z novější historie, cara Alexandra II. hrál ve filmu KOZÁCI (I cosacchi, 1960), ve francouzsko-italském filmu CÍSAŘSKÁ VENUŠE (Venere imperiale, 1962) ztvárnil Napoleonova švagra generála Leclerca. Z hvězdně obsazených mezinárodních projektů připomeňme například titul PODIVUHODNÉ DOBRODRUŽSTVÍ MARCA POLA (La fabuleuse aventure di Marco Polo, 1965), v němž hrál Marcova otce.

Vracel se i ke spolupráci s nejslavnějšími režiséry, s Luchinem Viscontim natočil film VÁŠEŇ (Senso, 1954), v režii Giuseppe de Santise hrál velkou roli v příběhu o solidaritě chudých obyvatel horské vesnice CESTA DLOUHÁ JEDEN ROK (La strada lunga un anno, 1958); tento film byl nominován na Oscara jako nejlepší neanglicky mluvený film a sám Massimo Girotti získal cenu za herecký výkon na festivalu v San Franciscu. V šedesátých letech jeho aktivity před kamerou polevily, dvakrát ale točil s Pasolinim (TEORÉMA - Teorema, 1968; MÉDEA - Medea, 1970), mezitím navázal spolupráci s televizí, kde se objevoval v dobově oblíbených historických seriálech (SNOUBENCI - I promessi sposi, 1967; KRYŠTOF KOLUMBUS - Christopher Columbus, 1985).

Druhou Stříbrnou stuhu získal za vedlejší postavu plukovníka ve filmu VÁŠEŇ LÁSKY (Passione d'amore, 1981) režiséra Ettora Scoly. Z pohledu našeho diváka je zajímavostí, že v německo-slovenském historickém seriálu VOJNA VOLOV (Der Ochsenkrieg, 1987) vytvořil manželský pár s Milenou Dvorskou. I když se v následujících letech objevoval před kamerou již jen málo, podařilo se mu uzavřít kariéru důstojně; v koprodukčním filmu OKNO NAPROTI (La finestra di fronte, 2003) vytvořil jednu z hlavních rolí starce se ztrátou paměti, který vstoupí do života mladé ženy. Tato postava mu vynesla prestižní Cenu Davida di Donatello za nejlepší herecký výkon, tu si však již nepřevzal, protože zemřel ještě před premiérou 5. ledna 2003 ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2003 Okno naproti
2000 Der Kardinal - Der Preis der Liebe (TV film)
Senso di colpa (TV film)
1998 Sunset in Venice
1997 Bel di' vedremo, Un
1995 Gioco da vecchi
1994 Monstrum
1993 Amore dopo, L'
Estasi
1992 Dall'altra parte del mondo
1991 Z noci do svítání (TV film)
1990 Mademoiselle Ardel (TV film)
1989 Francouzská revoluce (TV film)
Rebus
1988 Bohème, La
Cuore di mamma, Il
1987 Ingranaggio, L'
1985 Berlin Affair, The
Quo vadis (TV film)
1983 Umění milovat
1981 Vášeň lásky
1980 Un reietto delle isole (TV film)
1979 Une fugue à Venise (TV film)
1976 Agnese va a morire, L'
Nevinný
Pan Klein
1975 Cagliostro
L'ultima chance
Mark il poliziotto spara per primo
Morte sospetta di una minorenne
1974 Il bacio
1973 Coppia, La
Voraces, Les
1972 Krvavý Baron
Mio corpo con rabbia, Il
Poslední tango v Paříži
1969 Médea
Promiňte, pomilujeme se?
Sorelle, Le
Červený stan
1968 Teoréma
1967 Čarodějky
1966 Misterioso señor Van Eyck, El
1965 Idoli controluce
La Fabuleuse aventure de Marco Polo
1963 Císařská Venuše
Mafia alla sbarra
Nejkratší den
Oro per i Cesari
1961 Romulus a Remus
1960 Cavalcata selvaggia
I giganti della Tessaglia
La novice
Les Cosaques
1959 Erode il grande
Giuditta e Oloferne
La cento chilometri
Lupi nell'abisso
Notti dei Teddy Boys, Le
1958 Asphalte
Cesta dlouhá jeden rok
Venere di Cheronea, La
1957 Bestia humana, La
Dimentica il mio passato
Saranno uomini
Trovatella di Pompei, La
Vzpomínka na Itálii
1956 Río Guadalquivir
Vagabondi delle stelle, I
1955 Disperato addio
Marguerite de la nuit
Quattro del getto tonante, I
Vena d'oro, La
1954 Tua donna, La
Vortice
Vášeň
1953 L'amour d'une femme
Spartaco
Sul ponte dei sospiri
Ženich pro Annu Zaccheovou
1952 Ai margini della metropoli
Il tenente Giorgio
Segreto delle tre punte, Il
Řím v 11 hodin
1951 Clandestino a Trieste
Kožená maska
Persiane chiuse
1950 Benvenuto, reverendo!
Kronika jedné lásky
1949 Altura
Duello senza onore
Fabiola
In nome della legge
1948 L'amore
Mnoho snů na cestách
Těžká léta
1947 Fatalità
Gioventù perduta
Natale al campo 119
Tragický hon
1946 Desiderio
Giorno nella vita, Un
Preludio d'amore
1945 Carne e l'anima, La
Dieci comandamenti, I
Porta del cielo, La
1943 Apparizione
Appassionata
Harlem
Posedlost
1942 Un Pilota ritorna
1941 Due tigri, Le
La Corona di ferro
La famiglia Brambilla in vacanza
Pirati della Malesia, I
Tosca
1940 Valčík jedné noci
1939 Skandál s Dorou

TV seriály

1987 Válka volů (TV seriál)
Pomsta (E05)
Trestní výprava (E03)
Zrada (E02)
další epizody (4)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1982 Inverno al mare (TV seriál)
1977 Ultimo aereo per Venezia, L' (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1971 Segno del comando, Il (TV seriál)
1969 Jekyll (TV seriál)
1967 I promessi sposi (TV seriál)
1963 Paura per Janet (TV seriál)
1956 Cime tempestose (TV seriál)

Dokumentární

1999 Luchino Visconti
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace