foto

Laura Betti

  • nar. 1.5.1927
    Casalecchio di Reno, Itálie
  • zem. 31.7.2004 (77 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italská herečka Laura Betti se narodila 1. května 1927 v Casalecchio di Reno, v provincii Bologna, jako Laura Trombetti. Až do své smrti, byla sama Laura přesvědčena o svém datumu narození 1. května 1934. Rovněž veškeré její nekrology jsou datovány rokem 1934.

Za svůj život vytvořila více než osmdesát rolí na plátnech kin a televizní obrazovce. Svoji kariéru začala jako jazzová zpěvačka, ještě před svým hereckým debutem ve Felliniho snímku LA DOLCE VITA (SLADKÝ ŽIVOT) 1960. Jako zpěvačka jazzu se objevila již roku 1955 v kabaretu, který je spjat s osobou Waltera Chiariho. Ještě v roce 1955 debutovala na divadelních prknech ve hře Arthura Millera IL CROGIUOLO, v režii Luchina Viscontiho. V jejím repertoáru byla i hra CID, kde jí byl po boku Enrico Maria Salerno.

Laura byla charakteristická svým chraptivým tónem hlasu a veřejnosti byla známa, především pro partnerství s básníkem, spisovatelem a režisérem Pierem Paolem Pasolinim. Seznámili se roku 1963 a partnerství trvalo dvanáct let, až do smrti Pasoliniho. Roku 1968 vydala Laura svou LP desku "Potentissima signora", právě s texty Pasoliniho. V té době, již ale měla na „svém kontě“ dlouhohrající desky dvě (1960 a 1963). Po smrti Pasoliniho, se Laura věnovala kompletaci jeho paměťí a životního díla. Roku 1979 se stala autorkou románu Teta Veleta. V roce 1983 byl pro německou televizi natočen film STRADA PIA, kde se Laura objevila opět oblečená jako operní zpěvačka Sonia a recitovala básně Pasoliniho. Takto se objevila již ve filmu RO. GO. PA. G. (1963), v povídce LA RICOTTA. V roce 2001, na Filmovém festivalu v Benátkách, představila Laura své režisérské dílo, a to dokumentární film PIER PAOLO PASOLINI E LA RAGIONE DI UN SOGNO.

Přínos nejen pro italskou, ale taky evropskou kulturu, nemůžeme u Laury omezit jen na Pasoliniho. Byla výbornou herečkou s významem i evropským, což dokládá to, že Laura Betti byla komtur Řádu umění a literatury Francouzské republiky, které zřídil Jack Lang.

Po svém filmovém debutu, se Laura postupně stala často obsazovanou herečkou. Mezi její významnější role lze zařadit matku ve filmu NEL NOME DEL PADRE (1971) a jistě Reginu v historickém dramatu NOVECENTO (1976), v hlavní roli hrál Robert De Niro. V roce 1987 hrála Jolandu v úspěšném hororu CARAMELLE DA UNO SCONOSCIUTO. Roku 1995 hrála jako doktorka Trebbi s Michelem Placidem ve snímku UN EROE BORGHESE. Jednou z posledních rolí, byla jeptiška Suora v dramatu LA FELICITÁ NON COSTA NIENTE (2003). Úplně poslední rolí Laury byla Usuraia v kriminálce RAUL – DIRITTO DI UCCIDERE (2005).

Jako nejlepší herečka byla oceněna Laura na filmovém festivalu v Benátkách roku 1968, cenou „Volpi Cup“ za roli služky Emílie, v mysteriózním dramatu TEOREMA (1968). V roce 1979, pak získala Laura za svou roli signory Bondi, v televizním filmu IL PICCOLO ARCHIMEDE (1979), cenu „San Sebastián“ pro nejlepší herečku na „San Sebastián International Film Festivalu“. K tomu byla ještě čtyřikrát nominována na „Stříbrnou stuhu“ (cenu udělovanou národním svazem italských filmových novinářů), vždy jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. V roce 1968 za již zmiňovaný snímek TEOREMA, roku 1977 za roli Reginy ve filmu NOVECENTO (1976), roku 1983 jako Virginia Capacelli ve filmu LA NUIT DE VARENNES (1982) a naposledy v roce 2003 a to dokonce za dva snímky, LA FELICITÁ NON COSTA NIENTE (2003) a IL DIARIO DI MATILDE MANZONI (2002).

Linda rovněž pracovala v italském dabingu. V roce 1973 například průjčila hlas Regan MacNeil (hrála ji Linda Blair), v kultovním snímku VYMÍTAČ ĎÁBLA (THE EXORCIST).

V roce 2003 získalo darem „Centro Studi Archivio Pier Paolo Pasolini” v Bologni, všechny materiály shromažďované v Římě. Dnes je v Boloňské knihovně více než 1000 knih a jiných materiálů týkajících se práce Pasoliniho. Převod studijního centra z Říma do Bologni způsobilo značné problémy, mezi herečkou a správou centra. Laura Betti zemřela ve svých sedmdesáti letech, 31. července 2004 v Římě, na následky obezity, která jí léta trápila. Laura odpočívá svůj věčný spánek na hřbitově Certosa v Bologni, v rodinné hrobce.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2005 Raul - Diritto di uccidere
2004 Fratella e sorello
2003 Astronomi, Gli
La felicità non costa niente
Quaderno della spesa, Il
2001 À ma soeur!
1999 E insieme vivremo tutte le stagioni
The Protagonists
1997 Marianna Ucrìa
Un air si pur...
1996 Magi randagi, I
1995 Eroe borghese, Un
1994 Con gli occhi chiusi
1993 Kroky do neznáma
Mario, Maria e Mario
Ribelle, La
1991 Caldo soffocante
1990 Champignon des Carpathes, Le
Galantní dámy
Hora odvahy
Segno di fuoco
1989 Rose blu, Le
1988 I cammelli
1987 Jenatsch
Karamely od neznámého
Utonutí zakázáno
1986 Corps et biens
La chambre d'ami
1985 Matka Ebe
Tutta colpa del paradiso
1984 Retenez-moi... ou je fais un malheur!
Třídní vztahy
1983 Fuite en avant, La
Strada Pia (TV film)
Umění milovat
1982 Loin de Manhattan
Noc ve Varennes
Venise en hiver (TV film)
1979 Luna
Piccolo Archimede, Il
Výlet s Anitou
1978 Effetti speciali (TV film)
Motýl na rameni
1977 Gabbiano, Il (TV film)
Gang
La Nuit, tous les chats sont gris
1976 Soukromé neřesti, veřejné ctnosti
XX. století
1974 Aféra profesora Murriho
Cugina, La
La femme aux bottes rouges
Poslední den školy před vánočními svátky
1973 Alonzanfán
Sepolta viva
1972 Aféra z titulní stránky
Canterburské povídky
Die rote Sonne der Rache
Nel nome del padre
Poslední tango v Paříži
1971 Krvavá zátoka
1970 Il rosso segno della follia
Sledge
1969 Paulina s'en va
1968 Fermate il mondo... voglio scendere
Rozmar po italsku
Teoréma
1967 Oidipus král
Čarodějky
1963 Tvaroh
1960 Byla noc v Římě
Labbra rosse
Sladký život

TV seriály

1991 Bonjour la galère (TV seriál)
1981 Věznice parmská (TV seriál)
1978 Word, The (TV seriál)

Dokumentární

2004 Come inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio - a.z.
1988 P.O.V. (TV seriál)
1987 Jane Birkinová očima Agnes Vardové
1966 Liberty
1963 Mondo di notte numero 3

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace