foto

Alain Mottet

  • nar. 30.12.1928
    Lyon, Francie
  • zem. 31.10.2017 (88 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Alain Mottet se celý život aktivně věnoval divadlu, často hrál také v televizi, zatímco ve filmu se objevoval jen zřídka. Pochází z Lyonu a tady také v padesátých letech začínal s divadlem, převážně v klasice hrál několik let v Théâtre de la Comédie de Lyon. Další zkušenosti získal v Remeši, hrál také na divadelních festivalech, od roku 1956 pak trvale působil v Paříži, kde vystřídal několik scén.

S kamerou získal zkušenosti až počátkem šedesátých let, nejprve v televizi, pak se objevil v Malleho filmu BLUDIČKA (Le feu follet, 1963). V následujících letech hrál stále častěji v televizních seriálech, z jeho další filmografie stojí za zmínku několikerá spolupráce s režisérem José Giovannim (POSLEDNÍ ADRESA – Dernier domicile connu, 1970; SMŮLA – La scoumoune, 1972). Mezitím zůstával vytíženým divadelním hercem, kromě účinkování v pařížských divadlech několikrát vystoupil také na legendárním festivalu v Avignonu.

Stále více a poměrně velkých příležitostí mu nabízela televizie, kde často hrál skutečné historické osobnosti. Jako Robespierre se objevil v televizním dramatu DANTONOVA SMRT (La mort de Danton, 1970), v roli kardinála Mazarina jej diváci mohli vidět ve filmu KARDINÁL DE RETZ (Le cardinal de Retz, 1975), velkou úlohu socialistického politika Julese Guesda hrál v historickém dramatu JEAN JAURÈS: ŽIVOT A SMRT JEDNOHO SOCIALISTY (Jean Jaurès: vie et mort d’un socialiste, 1980). Z nepočetných nabídek pro titulní role připomeňme revolucionáře Carnota z 18. století, jehož hrál opět v televizním životopisu LAZARE CARNOT ANEB MEČ REVOLUCE (Lazare Carnot ou Le glaive de la révolution, 1978).

I když ve filmu nehrál nijak často, i u nás jsme jej mohli několikrát vidět v rolích vysoce postavených funkcionářů, hrál například generálního prokurátora (LÁSKA S OTAZNÍKEM – L’amour en question, 1978) nebo policejního ředitele (INSPEKTOR POPLETA – Inspecteur la bavure, 1980). Kromě toho nadále v televizi hrál skutečné historické osobnosti, objevil se i v několika oblíbených kriminalistických seriálech. Tehdy také dospěl k vrcholu své divadelní kariéry a v letech 1986-1988 měl angažmá na nejslavnější francouzské scéně Comédie Française. Na tomto jevišti se ale objevil jen v jedné hře (Corneillovo drama Polyeucte, 1987) a od konce osmdesátých let znovu hrál v různých pařížských divadlech.

Před filmovou kamerou stál naposledy jako otec titulního hrdiny v dramatu ARAM (2002), příležitostně znovu točil v televizi, na divadelním jevišti stál zatím naposledy v roce 2007 (v Mayorgově hře Cesta do nebe v pařížském divadle Théâtre de la Tempête). Jeho filmografie dosud zahrnuje 18 filmových rolí a bezmála osmdesát televizních postav.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Les Châtaigniers du Désert (TV film)
2003 Mata Hari, la vraie histoire (TV film)
2002 Aram
1990 Prohnilí proti prohnilým
1989 Léto revoluce (TV film)
1988 Argent du mur, L' (TV film)
1985 Année terrible, L' (TV film)
Štědrovečerní večeře (TV film)
1983 Un dimanche de flic
1982 Procès de Shamgorod, Le (TV film)
Truqueur, Le (TV film)
1981 Madame Sans-Gêne (TV film)
1980 Curé de Tours, Le (TV film)
Inspektor Popleta
Jean Jaurès: vie et mort d'un socialiste (TV film)
Président est gravement malade, Le (TV film)
1979 Le point douloureux
1978 Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les (TV film)
Grands procès temoins de leur temps: Une semaine sainte, Les (TV film)
Lazare Carnot ou Le glaive de la révolution (TV film)
Láska s otazníkem
1977 Attention chien méchant (TV film)
Dernier appel (TV film)
Nuit de Saint-Germain-des-Prés, La
Samedis de l'histoire: Henri IV, Les (TV film)
1976 Dobrák a zlí lidé
1975 Cardinal de Retz, Le (TV film)
1973 Dialogue dans le marécage, Le (TV film)
Héloïse et Abélard (TV film)
1972 Mort d'un champion, La (TV film)
Six hommes en question, Les (TV film)
Smůla
Tragédie de Vérone, La (TV film)
Une brune aux yeux bleus (TV film)
1971 Bez zpáteční jízdenky
Salauds vont en enfer, Les (TV film)
Shéhérazade (TV film)
1970 Mort de Danton, La (TV film)
Poslední adresa
À corps perdu (TV film)
1969 Armáda stínů
Zlatá vdova
1968 Ho!
1967 Affaire Lourdes, L' (TV film)
Dimanche de la vie, Le
Le Crime de la rue de Chantilly (TV film)
1966 Un beau dimanche (TV film)
Écharpe, L´ (TV film)
1964 Indes noires, Les (TV film)
Woyzeck (TV film)
1963 Bludička
1962 Climats
Paludi (TV film)
1961 Le massacre des innocents (TV film)

TV seriály

2009 Ce jour là, tout a changé (TV seriál)
2001 Les enquêtes d'Éloïse Rome (TV seriál)
1998 Avocats & associés (TV seriál)
1995 François Kléber (TV seriál)
1991 Marie Curie, une femme honorable (TV seriál)
Nestor Burma (TV seriál)
1989 Le grand secret (TV seriál)
1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
1977 Les samedis de l'histoire (TV seriál)
1975 Grands détectives, Les (TV seriál)
Mort d'un touriste, La (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
Passagère, La (TV seriál)
1973 Les coqs de minuit (TV seriál)
Témoignages (TV seriál)
1972 Misérables, Les (TV seriál)
1967 Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vidocq (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)

TV pořady

1973 Ouvrez les guillemets (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace