foto

Michel Peyrelon

  • nar. 10.10.1936
    Le Puy-en-Velay, Francie
  • zem. 4.6.2003 (66 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Michel Peyrelon začal před kamerou vystupovat až po letitých zkušenostech v divadle, od počátku sedmdesátých let ale nakonec na své konto nastřádal přes 120 filmových a televizních rolí. Narodil se v městečku Le Puy-en-Velay v jižní Francii a od dětství vynikal ve škole, zvláště ve francouzštině a historii. Když se rodina dostala do finančních problémů, musel Michel Peyrelon opustit školu a v patnácti letech začal pracovat. Mladistvá náklonnost k umění se změnila v pevné rozhodnutí hrát divadlo po návštěvě jednoho představení na festivalu v Avignonu.

Soukromě studoval herectví, pak ale tři roky strávil v armádě v rámci základní vojenské služby, poté si vzdělání doplnil na konzervatoři ve Štrasburku. Jako divadelní herec začal v souboru Théâtre National Populaire režiséra Jeana Vilara, s nímž se již předtím setkal v Avignonu, hrál například ve hře Dantonova smrt. Jeho touhou ale bylo mít vlastní soubor a s ním vystupovat v jižní Francii. To se stalo realitou v roce 1960, kdy založil divadelní společnost, v níž pak představoval nejen dílo klasiků, ale i méně známých moderních autorů, příležitostně hrál i v pařížských divadlech.

Před kamerou se mihnul poprvé v Mockyho komedii PANICOVÉ (Les vierges, 1963), častěji ale začal ve filmu účinkovat až po roce 1970, kdy byl nucen z finančních důvodů svou divadelní společnost rozpustit. Yves Boisset mu poskytl menší roli policejního inspektora ve filmu KÁMOŠ Z BASY (Un condé, 1970), opět v Boissetově režii se pak objevil jako poručík Keller v politickém thrilleru R.A.S. (1973). Zajímavé příležitosti mu poskytly také u nás méně známé filmy s J. P. Belmondem (SMŮLA – La scoumoune, 1972; DOKTOR POPAUL – Docteur Popaul, 1972).

Nevšední kreaci předvedl po boku Alaina Delona ve filmu LEDOVÁ ŇADRA (Les seins de glace, 1974), kde byl v roli tajuplného Alberta jakýmsi bodyguardem hlavní hrdinky (Mireille Darc). Mistrovský výkon pak podal jako úředník Albert Schumacher v dramatu PAN DUPONT (Dupont Lajoie, 1975), opět v režii Yvese Boisseta. Svou filmografii rozšířil i o středně velké role v dalších filmech známých režisérů jako byli Pierre Granier-Deferre (NELÍTOSTNÝ SOUBOJ – Adieu poulet, 1975), Claude Lelouch (KOČKA A MYŠ – Le chat et le souris, 1975) nebo Bertrand Blier (OSUDOVÉ ŽENY – Calmos, 1976). Znovu točil také s J. P. Belmondem (POLICAJT NEBO ROŠŤÁK – Le flic ou voyou, 1979), v jeho filmografii tehdy převažovaly postavy inspektorů, ředitelů nebo ministrů.

Oproti sedmdesátým letům hrál v následující dekádě ve filmu podstatně méně častěji, mezitím byl ale stál více oslovován televizí a objevil se v řadě oblíbených seriálů. V 80. letech se také znovu začal uplatňovat na divadelních jevištích (Don Carlos, Zločin a trest, Bouře), kromě pařížských divadel působil také v místech svých začátků ve Štrasburku. Z jeho tehdejší filmografie připomeňme opětovnou spolupráci s G. Lautnerem (ROZMAŘILÝ ŽIVOT GÉRARDA FLOQUA - La vie dissolue de Gérard Floque, 1987) nebo Y. Boissetem (RADIO CORBEAU, 1988). V mezinárodním měřítku jej znovu zviditelnila mimořádně úspěšná komedie NÁVŠTĚVNÍCI (Les visiteurs, 1993), kde hrál Édouarda Bernaye. Před filmovou kamerou stál naposledy v rámci příběhu POVOLÁNÍ: UČITEL (Le plus beau métier du monde, 1996), kde hrál opět policejního komisaře.

Ani v televizi v závěru své kariéry nehrál nijak často, ještě krátce před smrtí ale vystupoval na jevišti. Na festivalu v Avignonu hrál v klasickém dramatu Medea (2000), v témže roce také ve dvou pařížských divadlech účinkoval v Brechtově hře Život Galileiho.

Michel Peyrelon zemřel v Paříži 4. června 2003 ve věku 66 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Médée (TV film)
2000 Enfant de la honte, L' (TV film)
1998 Nain rouge, Le
1996 Povolání: Učitel
1995 Le Grand blanc de Lambaréné
1993 Commissaire Dumas D'Orgheuil (TV film)
Nalezenec Justininen, boží levoboček
Návštěvníci
Volný pád (TV film)
Zachraň se kdo můžeš!
1992 Sept péchés capitaux, Les
Un vampire au paradis
Vacances au purgatoire (TV film)
1991 Années de plumes, années de plomb (TV film)
Piège pour femme seule (TV film)
1990 Deux flics à Belleville (TV film)
Feu sur le candidat
1989 Radio Corbeau
1988 Camomille
Crépuscule des loups, Le (TV film)
Mon ami le traître
1987 Mémés sanglantes, Les (TV film)
Miss Mona
Rozmařilý život Gérarda Floqua
1986 Suivez mon regard
1985 Drôle de samedi
1984 Cowboy, Le
Femme ivoire, La
Náš příběh
Retenez-moi... ou je fais un malheur!
1983 Flics de choc
Trois morts à zéro (TV film)
1982 Transit
Xueiv
Zemřeš krásnější než já
1981 Henri IV (TV film)
1980 Noeud de vipères, Le (TV film)
Rendez - moi ma peau...
Tusk
1979 Ces flics étranges venus d'ailleurs
Éclaircie, L' (TV film)
Égouts du paradis, Les
Gagnant, Le
Gros câlin
Policajt nebo rošťák
Une femme dans la ville (TV film)
1978 Dora et la lanterne magique
Ils sont fous ces sorciers
One, Two, Two: 122, rue de Provence
Páni ouřadové (TV film)
Professeur d'américain, Un
Réformés se portent bien, Les
1977 L'imprécateur
Un été Albigeois (TV film)
1976 Dobrák a zlí lidé
Les Oeufs brouillés
Osudové ženy
1975 Bláznivá na zabití
Falešné dno
Le chat et la souris
Nelítostný souboj
Pan Dupont
Plus amer que la mort (TV film)
Véronique ou L'été de mes 13 ans
1974 Buzíci
Ledová ňadra
Mrak v zubech
1973 Affaire Crazy Capo, L'
Fils, Le
R.A.S.
Rude journée pour la reine
1972 Doktor Popaul
La vierge
Smůla
1971 Biribi
Part des lions, La
Un beau monstre
1970 Un condé
Vertige pour un tueur
1965 Un mari à un prix fixe
1963 Vierges, Les

TV seriály

1995 Quatre pour un loyer (TV seriál)
1991 Les Hordes (TV seriál)
1990 Blaues Blut (TV seriál)
V comme vengeance (TV seriál)
1989 Comtesse de Charny, La (TV seriál)
Le grand secret (TV seriál)
Le masque (TV seriál)
Navarro (TV seriál)
1988 M'as-tu-vu? (TV seriál)
Studený pot (TV seriál)
1987 L'heure Simenon (TV seriál)
Marc et Sophie (TV seriál)
1985 Châteauvallon (TV seriál)
Madame et ses flics (TV seriál)
Pohled do zrcadla (TV seriál)
1984 Disparitions (TV seriál)
Pomněnková Marie (TV seriál)
Rue Carnot (TV seriál)
Série noire (TV seriál)
1983 Život Berliozův (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)
Sam et Sally (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
Les samedis de l'histoire (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1969 Fortune (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace