foto

George Cole

  • nar. 22.4.1925
    Tooting, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 5.8.2015 (90 let)
    Berkshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

George Edward Cole, známý britský filmový a televizní herec pochází ze čtvrti Tooting na jihu Londýna, kde se narodil 22. dubna roku 1925. Jako desetidenní novorozenec byl dán k adopci a adoptován rodinou Coleů, jejichž jméno si vzal za své. Původně zamýšlel být řezníkem, avšak stále ještě v jinošském věku ho uhranulo herectví, když se dostal k roli v muzikálu jedné z kočovných divadelních společností.

Důležitou roli v jeho hereckém vývoji hrál vztah s legendárním britským hercem Alastairem Simem, jehož zaujal herecký talent patnáctiletého George a neváhal mu (spolu s Coleovou matkou) poskytnout střechu nad hlavou ve svém vlastním domě. Cole s rodinou Alaistaira Sima žil až do svých 27 let, kdy už byl schopen, i díky mnoha rolím, postavit se na vlastní nohy. V tomto období došlo u Colea i díky Simovi k velkému hereckému vývoji a ke ztrátě silného cockney dialektu.

Herecká kariéra George Colea začala nabírat na obrátkách již na počátku 40. let, kdy debutoval ve špionážním filmu COTTAGE TO LET, který byl zároveň prvním z jedenácti snímků, kde si zahrál po boku svého hereckého a životního mentora Alastaira Sima. V následujících letech si pak zahrál po boku takových velikánů, jakými byli Laurence Olivier (THE DEMI-PARADISE; HENRY V), Terry-Thomas (THE GREEN MAN; TOO MANY CROOKS), Richard Burton (KLEOPATRA), aj.

Od poloviny 60.let se objevoval zejména v televizních filmech a seriálech (legendární je jeho role Arthura Daleyho z oceňovaného britského seriálu MINDER). V roce 2008 ukončil aktivní hereckou kariéru. Nositel Řádu britského impéria se důchodu oddává ve společnosti své druhé ženy, herečky Penny Morrell, se kterou žije nepřetržitě od roku 1964.

Jiří "Javert" Stárek

Herecká filmografie

Filmy

2007 A Class Apart (TV film)
Dinner Party, The (TV film)
2001 Jim z nádraží (TV film)
2000 100 Greatest TV Ads, The (TV film)
Duch panství Greville
Zapomenutý zločin (TV film)
1996 Mary Reilly
1990 Life After Life (TV film)
1988 Natural Causes (TV film)
1983 Firebird tornádo
1982 Lloyd George Knew My Father (TV film)
1976 Modrý pták
1971 Fright
1970 Krvežízniví milenci
1967 The Gentleman Caller (TV film)
1966 Great St. Trinian's Train Robbery, The
1964 One Way Pendulum
1963 Dr. Syn, Alias the Scarecrow
Kleopatra
The Scarecrow of Romney Marsh (TV film)
1960 Pure Hell of St. Trinian's, The
1959 Don't Panic Chaps!
The Bridal Path
Too Many Crooks
1957 Blue Murder at St. Trinian's
Weapon, The
1956 Anatomist, The (TV film)
Green Man, The
It's a Wonderful World
1955 Constant Husband, The
Prize of Gold, A
Quentin Durward
Where There's a Will
1954 An Inspector Calls
Happy Ever After
The Belles of St. Trinian's
1953 Clue of the Missing Ape, The
Folly to Be Wise
Our Girl Friday
The Intruder
Will Any Gentleman...?
1952 Happy Family, The
The Wild Heart
Top Secret
Who Goes There!
1951 Flesh & Blood
Lady Godiva Rides Again
Scrooge
Smích z ráje
1950 Gone to Earth
Ranní vyplutí
The Happiest Days of Your Life
1949 Spider and the Fly, The
1948 My Brother's Keeper
Quartet
1945 Společný cíl
1944 Jindřich V.
1943 The Demi-Paradise
1942 Those Kids from Town
1941 Pronajme se dům

TV seriály

2009 Slečna Marplová (TV seriál)
Nemesis (S03E04)
2008 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Výstřel nad ránem (S11E01)
2005 Diamond Geezer (TV seriál)
2004 Family Business (TV seriál)
2003 New Tricks (TV seriál)
2002 Bodily Harm (TV seriál)
1997 Dad (TV seriál)
1995 An Independent Man (TV seriál)
My Good Friend (TV seriál)
1992 Heartbeat (TV seriál)
Root Into Europe (TV seriál)
1985 Blott on the Landscape (TV seriál)
1982 Bounder, The (TV seriál)
1979 Minder (TV seriál)
1978 Return of the Saint (TV seriál)
The Voyage of Charles Darwin (TV seriál)
1977 Don't Forget to Write! (TV seriál)
1975 Inspektor Regan (TV seriál)
Quiller (TV seriál)
The Good Life (TV seriál)
1974 Affairs of the Heart (TV seriál)
Dial M for Murder (TV seriál)
Village Hall (TV seriál)
1973 Away from It All (TV seriál)
1972 Madigan (TV seriál)
Six Faces (TV seriál)
1971 The Ten Commandments (TV seriál)
UFO (TV seriál)
Flight Path (E15)
1970 Menace (TV seriál)
1969 ITV Saturday Night Theatre (TV seriál)
The Gold Robbers (TV seriál)
1968 The Root of All Evil? (TV seriál)
1967 Half Hour Story (TV seriál)
ITV Playhouse (TV seriál)
Man of our Times, A (TV seriál)
1966 Seven Deadly Sins (TV seriál)
The Informer (TV seriál)
1965 Out of the Unknown (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 Případy komisaře Gideona (TV seriál)
1961 Comedy Playhouse (TV seriál)
1960 A Life of Bliss (TV seriál)
1957 Suspicion (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Host

TV pořady

1965 Jackanory (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky