foto

Wes Chatham

  • nar. 11.10.1978 (40 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Wesley Chatham je americký herec, ale od dětství mu nikdo neřekne jinak než Wes. Po rozvodu rodičů vyrůstal v Severní Georgii se svou matkou, bratrem a sestrou. K herectví se dostal náhodou, když v předškolním věku doprovázel svoji sestru na casting na roli v reklamě na prací prášek. Režiséra ale zaujal natolik, že se rozhodl obsadit do hlavní role jeho. Do dospělosti to však byla jedna z jeho mála hereckých zkušeností.

Kvůli kázeňským prohřeškům a bouřlivé povaze byl vyloučen ze střední školy a poslán do centra pro problémovou mládež v Lawrenceville. Zde v rámci výchovného programu organizovaném divadelní společností z Atlanty napsal divadelní hru, kterou později se spolužáci úspěšně nazkoušeli. Tato zkušenost ho ujistila v tom, že v budoucnu by se chtěl herectví věnovat naplno.

Po absolvování střední školy se ale přidal k armádě a několik let pracoval jako hasič na letadlové lodi USS Essex. Shodou náhod si Wesovo působiště vybral v roce 2002 herec a režisér Denzel Washington pro natáčení filmu Příběh Antwona Fishera. Jeho první filmová role tak přišla díky tomu, že produkce hledala do snímku z armádního prostředí reálné vojáky a nabídla role místnímu osazenstvu. Po této zkušenosti se Wes rozhodl jít za svým snem z dětství a stát se hercem na plný úvazek.

Větší rolí v celovečerním filmu pro něj byl v roce 2007 desátník Steve Penning ve snímku V údolí Elah. V dramatu z prostředí americké armády se objevil vedle hvězd jako Tommy Lee Jones, Charlize Theron nebo Susan Sarandon. V roce 2008 jsme ho mohli vidět v životopisném snímku W. kontroverzního režiséra Olivera Stonea pojednávající o Georgi W. Bushovi. O dva roky později objevil v dramatu Černobílý svět v roli bratra mladé spisovatelky Skeeter Phelan, kterou ztvárnila Emma Stone. Diváky i kritikou vřele přijatý snímek o životě afroamerických služebných v 60. letech minulého století byl nominován na nespočet cen, mj. Oscara, Zlaté Glóby, nebo ceny BAFTA.

V roce 2012 jsme ho mohli vidět ve sportovním dramatu The Philly Kid, kde ztvárnil wrestlera s temnou minulostí a díky tvrdému fyzickému výcviku z armády nepotřeboval ani kaskadéra. Mezi lety 2014–2015 se objevil v nepříliš úspěšném hororu Děs po setmění nebo dramatu Zkrocení koně. Větším projektem pro nějak pak byly 2 závěrečné díly Hunger Games: Síla vzdoru 1. část a 2. část., kde byl obsazen do role kameramana propagandistických filmů Castora. Od roku 2015 se začal objevovat v divácky úspěšném sci-fi seriálu The Expanse v roli mechanika s nejasnou minulostí Amose Burtona.

Od roku 2012 je ženatý s herečkou a moderátorkou Jenn Brown s níž má syny Johna Nashe a Rhetta Jamesona.

pusheen

Herecká filmografie

Filmy

2018 Plán útěku 2
2016 Vidím jenom tebe
2015 Hunger Games: Síla vzdoru 2. část
Zkrocení koně
2014 Děs po setmění
Hunger Games: Síla vzdoru 1. část
2013 This Thing with Sarah
2012 The Philly Kid
2011 Husk
Černobílý svět
2008 W.
2007 V údolí Elah
2003 Pokušení

TV seriály

2018 The Expanse (TV seriál)
Abaddon's Gate (S03E13)
Congregation (S03E12)
Fallen World (S03E11)
další epizody (13)
2017 The Expanse (TV seriál)
The Monster and the Rocket (S02E12)
Here There Be Dragons (S02E11)
Cascade (S02E10)
další epizody (12)
Hand of God (TV seriál)
What a Man Can Be (S02E09)
2016 The Expanse (TV seriál)
Leviathan Wakes (S01E10)
Critical Mass (S01E09)
Salvage (S01E08)
další epizody (6)
2015 The Expanse (TV seriál)
CQB (S01E04)
Remember the Cant (S01E03)
The Big Empty (S01E02)
další epizody (4)
Hand of God (TV seriál)
Pilot (S01E01)
2012 Politická hra (TV seriál)
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
2005 Barbershop (TV seriál)
V utajení (TV seriál)
Al-Faitha (S01E01)

TV pořady

2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace