foto

Lee Marvin

  • nar. 19.2.1924
    New York City, New York, USA
  • zem. 29.8.1987 (63 let)
    Tucson, Arizona, USA

Biografie

Americký filmový herec charakteristický svým hrubým hlasem, bílou kšticí a bezmála 190cm vysokou postavou. Zpočátku byl obsazován do vedlejších rolí různých darebáků, vojáků a jiných drsňáků, ale po získání Oskara pro „Nejlepšího herce v hlavní roli“, ztvárňoval sympatičtější a významnější role.

Lee Marvin (jeho rodné jméno, navzdory některým zdrojům) byl synem Lamonta Waltmana Marvina, reklamního manažera a šéfa New York and New England Apple Institute a jeho ženy Courtenay Washington Davidgeové, která psala o módě a pracovala jako kosmetická poradkyně. Jeho otec byl přímým potomkem Matthewa Marvina, Sr., který emigroval v roce 1635 z Essexu v Anglii a v Connecticutu pak zakládal město Hartford. Po matčině linii byl Lee potomkem Augustina Washingtona, bratra prezidenta George Washingtona.

Po vyloučení z několika škol za špatné chování Marvin studoval na St. Leo Preparatory College na Floridě (nyní Univerzita Svatého Lea). Školy nakonec nechal a vstoupil do armády – byl zařazen do 4.divize Námořní pěchoty, kde sloužil jako odstřelovač. Během bitvy o Saipan (osm měsíců před bitvou o Iwo Jimu) byl zraněn a většina jeho čety zahynula, což Marvina poznamenalo na celý život. Byl vyznamenán medailí - Purpurovým Srdcem - a ze zdravotních důvodů ze služby uvolněn.

Když jednou jako instalatérský pomocník opravoval něco v koupelně jednoho provinčního divadla někde v severní části státu New York, byl požádán, aby zaskočil za herce, který náhle onemocněl. Poté, jako amatér, už rozjíždí v samotném New Yorku svoji vlastní hereckou kariéru. V roce 1950 se Marvin přestěhoval do Hollywoodu, kde rychle našel práci ve vedlejších rolích a od počátku byl obsazován do různých westernů a válečných filmů. Jako vyznamenaný veterán působil Marvin ve válečných dramatech zcela přirozeně, často pomáhal režisérovi a ostatním hercům v realistickém zobrazování pohybu vojska, úpravě kostýmů a dokonce i v seřizování střelných zbraní.

Jeho debut přišel v YOU´RE IN THE NAVY NOW (1951) s Gary Cooperem (a Charlesem Bronsonem), v roce 1952 se objevil hned v několika filmech, patří sem Siegelův SOUBOJ V SILVER CREEK, HANGMAN´S KNOT a válečné drama EIGHT IRON MEN. Hrál zvrhlého přítele Glorie Grahamové v kriminálním thrilleru Fritze Langa VELKÝ ZÁTAH (1953). Malou, ale pozoruhodnou roli obsadil také po boku Marlona Branda ve snímku DIVOCH (1953, Marvinův filmový gang se mimochodem jmenoval „The Beetles“), následovaném westerny SEMINOLE (1953) a GUN FURY (1953). Opakovaně veleben byl za roli Hectora – maloměstského lumpa - v dramatu se Spencerem Tracym ČERNÝ DEN V BLACK ROCK (1955).

Od poloviny 50. let Marvin dostává čím dál významnější role. Hrál ve válečném dramatu ÚTOK! (1956) a THE MISSOURI TRAVELER (1958), ale jeho jméno vešlo v širší známost teprve po více než stu epizodách úspěšné televizní série „M Squad“ (1957-1960), kde ztvárnil postavu tvrdého chicagského policisty Franka Ballingera. V 60. letech byl Marvin obsazen do prominentních rolí v COMANCHEROS (1961), MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE (1962; Marvin hrál právě Liberty Valance) a DONOVANŮV ÚTES (1963) - všechny s Johnem Waynem. Objevil se také v několika dílech různých akčních seriálů té doby (Combat!, The Twilight Zone).

Díky režiséru Donu Siegelovi se Marvin dostal roli v průkopnickém THE KILLERS (1964) kde hraje organizovaného, rozumného, schopného, věcného, profesionálního vraha, jehož charakter do značné míry kopíruje Samuel L. Jackson v Tarantinově PULP FICTION (1994). The Killers jsou rovněž Marvinovým prvním snímkem, u něhož je jeho jméno uvedeno na prominentním místě filmového plakátu a jediným, kde Ronald Reagan hraje padoucha.

V roce 1965 Marvin získává Oskara za svoji komickou roli v nekonvenčním westernu s Jane Fondovou DÍVKA ZE ZÁPADU (Cat Ballou). Následuje western PROFESIONÁLOVÉ (1966) a velmi úspěšný, hvězdně obsazený TUCET ŠPINAVCŮ (1967). V následujícím filmu dostal pak Marvin zcela volnou ruku – byl to POINT BLANK (1967, režie John Boorman), kde hraje tvrdohlavého kriminálníka prahnoucího po pomstě. Marvin měl ústřední slovo při natáčení, mluvil do scénáře, dějové linie a rozhodoval o obsazení. O rok později se Marvin objevil v jiném Boormanově filmu, kritiky dobře přijatém, komerčně ale neúspěšném - PEKLO V PACIFIKU (jeho japonského protivníka ztvárnil Toshirō Mifune). Hitem se stala jeho píseň „Wand'rin' Star“ („Bludná hvězda“) z westernového muzikálu, ve kterém můžeme vidět i Clinta Eastwooda, PAINT YOUR WAGON (1969).

V 70. a 80. letech Marvin obsazoval velké spektrum rolí, záporných bylo již poněkud méně než v začátcích. Patří sem western MONTE WALSH (1970), akční krimi s Gene Hackmanem KONEC ROZKVĚTU (1972), westernová komedie s Paulem Newmanem KAPESNÉ (1972), drama VLÁDCE SEVERNÍ DRÁHY (1973) s Ernestem Borgninem, postava Hickeyho v dramatu THE ICEMAN COMETH (1973, objevil se zde také Jiří Voskovec), další western – SPIKESOVA BANDA (1974), rasové drama s Richardem Burtonem ČLEN KLANU (1974), VOLÁNÍ NA ĎÁBLA (1976) s Rogerem Moorem, opět westernová komedie - VELKÝ SKAUT A HOLKA (1976) a akční AVALANCHE EXPRESS (1978). Marvinovi byla nabídnuta i role ošlehaného rybáře Quinta ve Spielbergových Čelistech, kterou ale odmítl a později ho to pochopitelně velmi mrzelo (Qunita hrál nakonec Robert Shaw).

Jeho poslední velká role je spjata s epizodicky stavěným slavným válečným dramatem Samuela Fullera VELKÁ ČERVENÁ JEDNIČKA (1980), kde jako četař americké armády vede Evropou jednotku odstřelovačů v divizi, ve které kdysi sám sloužil. Zbylé filmy zahrnují NA ŽIVOT A NA SMRT (1981), dobrodružný příběh neprávem obviněného a v drsné kanadské přírodě stíhaného trapera v podání Charlese Bronsona, politicko-kriminální PARK GORKÉHO (1983) s dějem zasazeným do Sovětského svazu, DOG DAY (1984), televizní TUCET ŠPINAVCŮ: DRUHÁ MISE (1985). Naposledy účinkoval s Chuckem Norrisem ve známém akčním DELTA FORCE (1986) - představují zde členy komanda vyslaného do Bejrútu k záchraně cestujících uneseného izraelského letadla.

Dvakrát byl ženatý (Betty Ebelingová 1951 – rozvod 1967, Pamela Feeleyová 1970 – do jeho smrti) otec čtyř dětí. V roce 1971 byl Marvin zažalován svojí dlouholetou přítelkyní Michelle Triolovou (která si v tu dobu říkala Michelle Marvinová). Ačkoli nebyli nikdy sezdáni, činila si nároky, které ale podle kalifornského práva přísluší pouze manželům. Výsledkem byl pozoruhodný proces Marvinová vs Marvin v případu placení „výživného pro nemanželského partnera“. V dubnu 1979 soudce Marshall nařídil Marvinovi zaplatit Triolové přes 100 tisíc dolarů „odškodného“, ale odmítl její požadavek na polovinu z 3.6 milliónů dolarů, které Marvin vydělal během šesti let jejich společného soužití. O dva roky později však soud své rozhodnutí zrušil s odůvodněním, že Triolová nemá nárok vůbec na nic, protože nemanželský vztah nevede automaticky ke spoluvlastnictví, které je v tomto případě závislé pouze na předem sjednané smlouvě. Nic takového však mezi ní a Marvinem neexistovalo.

Marvin trénoval bojová umění, byl žákem legendy akčních filmů Bruce Leeho (podobně jako Steve McQueen nebo James Coburn) a trénink obnovil v roce 1981 - s instruktorem Frankem Landersem cvičil SeishinDo Kenpo, styl sebeobrany, který vychází z čínského kung-fu. Měl rád lov mečounů a často se vypravoval do australského Cairns, aby si tam zarybařil. Zemřel v kómatu následkem srdeční příhody a pochován je na Arlingtonském národním hřbitově.

Jim Jarmusch vypravuje následující anekdotu:
„Existuje tajná organizace, která se nazývá Synové Lee Marvina – jejími členy jsme já, Tom Waits, John Lurie a Richard Bose... Jednou takhle seděl Tom Waits někde v baru u Sonomy a barman mu řekl: 'Ty jsi Tom Waits, že jo? Chlápek támhle chce s tebou mluvit.' Tom se vydal do tmavého rohového boxu a chlapík, který tam seděl, řekl 'Posaď se, chci s tebou mluvit.' - 'O čem si chcete se mnou povídat, neznám vás.' - 'Co je to za hovadinu ti Synové Lee Marvina?' - 'Taková tajná organizace, ale nečekejte, že se s vámi o tom budu bavit.' - 'Nelíbí se mi to.' - 'Ale co je vám proboha do toho?' - 'Jsem syn Lee Marvina' - a on to opravdu byl jeho syn. Považoval to za urážlivé, ačkoli celý spolek fungoval čistě z úcty k Lee Marvinovi.“

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1986 Delta Force
1985 Tucet špinavců: Druhá mise (TV film)
1984 Horko
1983 Park Gorkého
1981 Na život a na smrt
1980 Velká červená jednička
1979 Lavina expres
1976 Velký skaut a holka
Volání na ďábla
1974 Spikesova banda
Člen klanu
1973 The Iceman Cometh
Vládce severu
1972 Kapesné
Konec rozkvětu
1970 Monte Walsh
1969 Paint Your Wagon
1968 Peklo v Pacifiku
Sergeant Ryker
1967 Bez okolků
Nenávist bratří Talbotů (TV film)
Rock, The
Tucet špinavců
1966 Profesionálové
1965 Dívka ze Západu
Loď bláznů
1964 The Killers
1963 Donovanův útes
1962 Muž, který zastřelil Liberty Valance
1961 Comancheros
1958 Missouri Traveler, The
1957 Raintree County
1956 Pillars of the Sky
Sedm mužů na zabití
The Rack
Útok!
1955 A Life in the Balance
Brutální sobota
I Died a Thousand Times
Ne jako cizinec
Pete Kelly's Blues
Shack Out on 101
Černý den v Black Rock
1954 Gorilla at Large
The Raid
Vzpoura na lodi Caine
1953 Divoch
Down Among the Sheltering Palms
Gun Fury
Seminole
Ten cizinec měl zbraň
The Glory Brigade
Velký zátah
1952 Diplomatic Courier
Eight Iron Men
Hangman's Knot
Hong Kong
Souboj v Silver Creek
We're Not Married!
1951 Teresa
You're in the Navy Now

TV seriály

1993 Ženatý se závazky (TV seriál) - a.z.
Motorka mládí (S07E15) - a.z.
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
Lawbreakers, The (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Steel (S05E02)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
The Grave (S03E07)
1960 Route 66 (TV seriál)
1957 M Squad (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1954 Center Stage (TV seriál)
1953 The Pepsi-Cola Playhouse (TV seriál)
1952 Rebound (TV seriál)

Dokumentární

2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films - a.z.
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2001 War Stories with Oliver North (TV seriál)
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - herec, a.z.
1999 John Ford - americká vize (TV film)
1983 Making of 'Gorky Park', The (TV film)
1982 Marine Corps Combat Leadership Skills
1979 Sam Fuller and the Big Red One
1967 Operation Dirty Dozen
Tonite Let's All Make Love in London
1957 Operation Raintree

Host

TV pořady

1977 Superstunt (TV pořad)
1976 All-Star Tribute to John Wayne, An (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1960 Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(32)