foto

Pamela Brown

  • nar. 8.7.1917
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 18.9.1975 (58 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Pamela Mary Brown byla anglická divadelní a filmová herečka. Narodila se v Hampsteadu v Londýně, otci novináři, Georgovi Edwardu Brownovi a jeho ženě Helen Blanche /roz. Ellerton/. Vyrůstala v římsko-katolické víře a navštěvovala církevní školu St.Mary's School v Ascotu. Po absolvování Royal Academy of Dramatic Art, debutovala v roli Julie na divadle Stratford-upon-Avon ve hře Romeo and Juliet /1936/. Tři z jejích prvních filmových rolí byly pod hlavičkou produkční společnosti Powell and Pressburger. První role byla ve válečném filmu ONE OF OUR AIRCRAFT IS MISSING /1942/, dále nezapomenutelná vedlejší role v romantickém filmu I KNOW WHERE I'M GOING /1945/ a účinkování ve filmové fantasy opeře THE TALES OF HOFFMANN /1951/. V dramatu PERSONAL AFFAIR /1953/ s Genem Tierneyem ztvárnila postavu zatrpklé staré panny.

Od počátku 50.let začalo být pro Pamelu hraní na jevišti čím dál tím obtížnějším a to kvůli jejím artritickým problémům. Trpěla bolestmi, které musely být utlumovány těžkými léky. Přesto byla úspěšná v roli Jennet v londýnské divadelní produkci hry The Lady's Not For Burning, kde hrála po boku Richarda Burtona, Claire Bloom a Johna Gielguda. Tato hra byla později úspěšně uvedena i na Broadwayi.

Úspěch ve filmové branži pokračoval rolí Jane Shore ve velkofilmu Laurence Oliviera RICHARD III /1952/ a životopisným filmem o Vincentu van Goghovi, LUST FOR LIFE /1956/ s Kirkem Douglasem v hlavní roli. V 60.letech se zaskvěla v epickém velkofilmu CLEOPATRA /1963/, ve filmu BECKET /1964/ a v hudebním filmu A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM /1966/. V pozdějších letech už kvality filmů v nichž hrála nedosahovaly takové úrovně jako její divadelní počiny.

V únoru 1953 se rozvedla s manželem Peterem Copleym kvůli jeho nevěře. Neměli spolu žádné děti. Jako oddaná katolička se nemohla znovu vdát dokud byl její bývalý manžel stále naživu. Přesto žila se svým partnerem Michaelem Powellem – režisérem, který jí poskytl mnoho filmových rolích na začátku její kariéry na stříbrném plátně. Spolu zůstali až do její smrti způsobené rakovinou slinivky břišní v roce 1975. Ve věku 58 let byla pohřbena v Aveningu v hrabství Gloucestershire na místním hřbitově.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1975 In This House of Brede (TV film)
1974 Dracula (TV film)
1973 The Song of Songs (TV film)
1972 Lady Caroline Lamb
1971 The Night Digger
1970 Na Větrné hůrce
Postavy v krajině
Za jasného dne uvidíš navždy
1968 Admirable Crichton, The (TV film)
Tajný obřad
1967 Half a Sixpence
1966 Cestou na fórum se stala divná věc
1964 Becket
1963 Kleopatra
To Bury Caesar (TV film)
1961 Victoria Regina (TV film)
1959 The Scapegoat
1956 Now and Forever
Žízeň po životě
1955 Baker's Dozen (TV film)
Reluctant Bride
Richard III.
1953 Personal Affair
1952 The Second Mrs. Tanqueray
1951 Hoffmannovy povídky
1949 Alice in Wonderland
1946 Death of a Rat (TV film)
1945 Cesta k cíli
1942 One of Our Aircraft Is Missing

TV seriály

1974 Affairs of the Heart (TV seriál)
Fall of Eagles (TV seriál)
The Carnforth Practice (TV seriál)
1972 Six Faces (TV seriál)
Spy Trap (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Riviera Police (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 Theatre 625 (TV seriál)
Thursday Theatre (TV seriál)
1963 Espionage (TV seriál)
1962 Z Cars (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
Sir Francis Drake (TV seriál)
1960 Deadline Midnight (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
1957 Suspicion (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
ITV Television Playhouse (TV seriál)
Lilli Palmer Theatre (TV seriál)
1951 Celanese Theatre (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Host

TV pořady

1962 The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1961 Tempo (TV pořad)
The DuPont Show of the Week (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace