Reklama

Reklama

Gisèle Grandpré

Gisèle Grandpré

nar. 28.11.1912
Nancy, Francie

zem. 19.10.2002 (89 let)
Saint-Just-d'Ardèche, Francie

Biografie

Francouzská herečka Gisèle Grandpré je u nás sice neznámá, hrála ale v několika dodnes oceňovaných filmech, před kamerou jednou vytvořila i manželský pár s Louisem de Funèsem. Narodila se v Nancy v severní Francii jako Gisèle Léonie Gire a od mládí se věnovala divadlu na regionálních scénách, ve filmu se poprvé objevila až ve třiceti letech za druhé světové války v melodramatu MUŽ BEZE JMÉNA (L’homme sans nom, 1943).

Teprve po válce pronikla i na divadelní jeviště v Paříži a ve hře Thermidor v Théâtre Pigalle (1948) absolvovala první setkání s již zmíněným Louisem de Funèsem. V dalších divadlech v Paříži dostávala příležitosti v nenáročném bulvárním repertoáru, mezitím se dostala i k zajímavějším úkolům ve filmu. Ve filmu PŮLNOČNÍ MILENCI (Les amants de minuit, 1953) v poměrně velké roli vytvořila manželskou dvojici s významným divadelním hercem Louisem Seignerem. Před kamerou se tehdy poprvé setkala i s de Funèsem (MŮJ BRÁCHA ZE SENEGALU – Mon frangin de Sénégal, 1953), zajímavé postavy ztvárnila i v historických kostýmech, slavnou barokní krásku paní de Soissons hrála v dramatu AFÉRA S JEDY (L’affaire des poisons, 1955), v Guitryho mozaice KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955) na sebe vzala podobu známé spisovatelky markýzy de Sévigné.

V divadle se objevovala již jen výjimečně, naposledy stála na jevišti v roce 1960 v Théâtre du Palais-Royal. Film jí ale zůstával nakloněn, v mimořádně úspěšném muzikálu ZPĚVÁK Z MEXIKA (Le chanteur de México, 1956) hrála poměrně velkou roli odstrčené hvězdy La Tornady, u nás jsme ji mohli vidět ve slavném filmu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958), výraznou vedlejší roli Blanche d’Eon hrála také v historickém filmu TAJEMSTVÍ RYTÍŘE D’EON (Le secret du chevalier d’Eon, 1959). V postavě paní de Charolais byla manželkou Louise de Funèse v žánrově těžko zařaditelném snímku KARAMBOLY (Carambolages, 1963).

Ve druhé polovině šedesátých let poklesl význam Gisèle Grandpré do formátu epizodních rolí, hrála navíc ve filmech okrajového významu. Nové uplatnění jí ale nabídla televize, kde hrála v několika seriálech. Poslední významnou položkou v její filmografii je thriller JAKO ŠTVANÁ ZVĚŘ (La traque, 1975), naposledy před kamerou stála v roce 1980.

Gisèle Grandpré zemřela v malém městečku Saint-Just-d’Ardèche v podhůří Francouzských Alp 19. října 2002 krátce před svými devadesátými narozeninami.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama