foto

Wolf Roth

  • nar. 30.8.1944 (74 let)
    Brémy, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmový a divadelní herec Wolf Roth, vlastním jménem Wolf Egbert Klapproth, se narodil 22. srpna 1945 v Torgau v Německu. Dětství strávil v Brémách. V roce 1961 odjel jako student na výměnný pobyt do Spojených států, kde získal vysokoškolský titul v Detroitu. Po návratu do vlasti začal navštěvovat Svobodnou univerzitu v Berlíně, kde studoval sociologii a podnikání. Později ho jeho přátelé přiměli k přijímacím zkouškám na hereckou školu Max-Reinhardt-Schule. U přijímacích zkoušek v něm objevila herečka Hilda Körner talent a Wolf tak ihned započal svou hereckou kariéru. Začal vystupovat v divadelních inscenacích a později i ve filmu.

Ve filmu se začal objevovat jako Wolf Roth, jeho filmový debut začal v roce 1970, kdy natočil INSPEKTOR PERRAK GREIFT EIN, následovaly filmy jako PLUTONIUM (1978) a KANDIDÁTI ŽIVOTA A SMRTI (1979) po boku Jutty Speidel. Zejména ten poslední mu přinesl světovou popularitu. Natočil pak ještě mnoho filmů, ale žádný mu už nepřinesl takový úspěch až na TV seriál DERRICK, ve kterém hrál v letech 1990-1998. Dále se objevil např. v TV seriálu KLINIKA POD PALMAMI (1996) nebo SISKA (2005). Ve filmech to byla např. romantická epizoda ROSAMUNDY PILCHER: KVĚTINY V DEŠTI (2001) nebo detektivka OSOBNÍ TRENÉR (2001).

Naposledy si zahrál ve Vilsmaierovu thrilleru RUSSIAN ROULETTE/RUSKÁ RULETA (2012) Wolfganga Fischera. Dodnes hostuje v divadlech jako Schiller Theater v Berlíně nebo Theater Oberhausen. Wolf Roth je ženatý s herečkou a zakladatelkou herecké školy ve Vídni Barbarou May, s níž má jednoho syna. Mezi jeho koníčky patří hudba a hra na klavír, které se věnuje už od dvanácti let.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

2018 Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
2014 Die Einsamkeit des Killers vor dem Schuss
2012 Russisch Roulette (TV film)
2011 Pod křídly lásky (TV film)
2009 Zabíjení je má práce, lásko
2008 Das Geheimnis im Wald (TV film)
ProSieben FunnyMovie - Spiel mir das Lied und Du bist tot (TV film)
Schnitzeljagd (studentský film)
Smrt v lepší společnosti: Vrah s tváří beránka (TV film)
2007 Hotel snů: Dubai (TV film)
2006 Goldene Zeiten
Láska na konci léta (TV film)
Mozart - Ich hätte München Ehre gemacht (TV film)
2005 Liebe hat Vorfahrt (TV film)
2004 Otec Braun - Konec renesančního umělce (TV film)
2003 Ein himmlischer Freund (TV film)
Láska, láska, láska (TV film)
Vom Himmel hoch (TV film)
2002 Du bist mein Kind (TV film)
2001 Ein Stück vom Glück (TV film)
Osobní trenér (TV film)
Rosamunde Pilcher: Květiny v dešti (TV film)
1997 Davids Rache (TV film)
Der Mordsfilm - Unschuldig verbrannt (TV film)
Wald, Der (TV film)
1996 Anwalt Abel - Ihre Zeugin, Herr Abel! (TV film)
Diebinnen
Ein Mord auf dem Konto (TV film)
Männer vom K3 - Tomskys letzte Reise, Die (TV film)
1995 Frauenmörder Arved Imiela (TV film)
1994 Großmutters Courage (TV film)
1992 Widerspenstige Viktoria (TV film)
1991 Polizeiruf 110 - Thanners neuer Job (TV film)
1990 Eindringling, Der (TV film)
1989 Jenseits von Blau
1988 Männer vom K3 - Familienfehde, Die (TV film)
1983 Falle, Die (TV film)
1982 Elegantní společnost s ručením omezeným
Zu Dir oder zu mir? (TV film)
1981 Im Regen nach Amerika (TV film)
1980 Auf halbem Weg (TV film)
Mona und Marilyn (TV film)
Wer anderen eine Grube gräbt (TV film)
1979 Drei Bürger zum Geburtstag
Kandidáti života a smrti (TV film)
1978 Gesche Gottfried (TV film)
Marija (TV film)
Plutonium (TV film)
1977 Sanfter Schrecken (TV film)
1976 Die Fastnachtsbeichte (TV film)
High Risk (TV film)
1975 Armer Richard (TV film)
Tatort - Kurzschluß (TV film)
1974 Zinngeschrei (TV film)
1973 Einladung zur Enthauptung (TV film)
Tatort - Jagdrevier (TV film)
1972 Tatort - Strandgut (TV film)
1971 Ich werde dich töten, Wolf
Tatort - Blechschaden (TV film)
1970 Inspektor Perrak greift ein
1967 Heinrich IV. (TV film)

TV seriály

2009 Kobra 11 (TV seriál)
Panter (S14E02)
2008 Livvagterne (TV seriál)
2005 Die Abstauber - Herrenjahre sind keine Lehrjahre (TV seriál)
2004 Das Traumhotel (TV seriál)
2003 Otec Braun (TV seriál)
2000 Biester, Die (TV seriál)
1999 Candy Club (TV seriál)
1997 Happy Birthday (TV seriál)
Maître Da Costa (TV seriál)
1996 Die Geliebte (TV seriál)
Klinika pod palmami (TV seriál)
1994 Air Albatros (TV seriál)
1993 Rosamunde Pilcher (TV seriál)
1988 Anwalt Abel (TV seriál)
Die Männer vom K3 (TV seriál)
1987 Das Erbe der Guldenburgs (TV seriál)
Praxis Bülowbogen (TV seriál)
1986 Symphonie (TV seriál)
1984 Dans la tourmente (TV seriál)
1981 Âge d'or, L' (TV seriál)
1977 Peter Voss, der Millionendieb (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)

Dokumentární

1995 Verbrechen, die Geschichte machten

TV pořady

1999 Volle Kanne (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace