foto

Paul Mazursky

  • nar. 25.4.1930
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 30.6.2014 (84 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Mazursky (1930, New York), režisér, scenárista, herec a producent. Svou bohatou hereckou kariéru začal v Kubrickově dramatu Strach a touha či ve slavné Džungli před tabulí R. Brookse. Po režijním debutu Bob a Carol a Ted a Alice (1969) natočil v následujících dvou dekádách sérii pozoruhodných filmů jako Alex in Wonderland (Alex v říši divů, 1970), Blume in Love (Zamilovaný Blume, 1973), Harry a Tonto (1974), Next Stop, Greenwich Village (Příští zastávka, Greenwich Village, 1976), Rozvedená žena (1978), Moskva na Hudsonu (1984) nebo Somrák z Beverly Hills (1986). Jeho zatím posledním filmem je dokument Yippee (2006), v němž zachytil vlastní cestu na každoroční setkání několika desítek tisíc chasidských Židů v ukrajinském městečku Uman. Mazursky byl pětkrát nominován na Oscara, především za scénáře k vlastním snímkům. Svůj vypravěčský talent plně zužitkoval v memoárech Show Me the Magic (1999).

Zdroj: 43. MFFKV 2008

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Other Side of the Wind
2006 Falešný casting
2003 Bláznivá cesta (TV film)
2002 Do It for Uncle Manny
2001 Majestic
Pohřben s úsměvem
1999 Léto v Alabamě
Taková malá vražda (TV film)
1998 Mravenec Z
Proč se blázni zamilují?
Skandál Bulworth
1997 Touch
Zbraň davového šílenství (TV film)
1996 Drsný a drsnější
Smrtící telefon
1995 Rapsodie v Miami
1994 Milostná aféra
1993 Carlitova cesta
Dobrodružství létající okurky
1992 Když má muž problémy
1991 Taková normální láska
1989 Nepřátelé: Příběh lásky
Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills
1988 Moon Over Parador
Pointa
1986 Somrák z Beverly Hills
1985 Do noci
1984 Moskva na Hudsonu
1982 Bouře
1981 History of the World: Part I
1979 Muž, žena a banka
1978 Rozvedená žena
1976 Zrodila se hvězda
1974 Harry a Tonto
1973 Zamilovaný advokát
1970 Alex in Wonderland
1967 Deathwatch
1962 World's Greatest Robbery (TV film)
1955 Džungle před tabulí
1953 Strach a touha

TV seriály

2009 Larry, kroť se (TV seriál)
The Black Swan (S07E07)
2004 Larry, kroť se (TV seriál)
Opening Night (S04E10)
The 5 Wood (S04E05)
The Blind Date (S04E03)
další epizody (4)
2002 Druhá šance (TV seriál)
Losing You (S03E18)
2001 Druhá šance (TV seriál)
The Second Time Around (S02E22)
Rodina Sopránů (TV seriál)
Šílená láska (S03E12)
2000 Druhá šance (TV seriál)
Strangers and Brothers (S01E18)
Unfinished Business (S01E17)
Daddy's Girl (S01E16)
Rodina Sopránů (TV seriál)
Št'astný poutník (S02E06)
1999 Druhá šance (TV seriál)
Thanksgiving (S01E10)
The Past Is Prologue (S01E08)
1963 The Twilight Zone (TV seriál)
He's Alive (S04E04)
1962 The Twilight Zone (TV seriál)
The Gift (S03E32)
1960 The Chevy Mystery Show (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Purple Testament (S01E19)
1958 The Rifleman (TV seriál)

Dokumentární

2017 Laddie: The Man Behind The Movies
2012 Casting By
2008 Nick Nolte: No Exit
Speechless (TV film)
2006 Yippee: Cesta k židovské radosti
2003 A Decade Under the Influence
2002 Magic of Fellini, The (TV film)
New York at the Movies (TV film)
Reel Radicals: The Sixties Revolution in Film (TV film)
2001 Hidden Values: The Movies of the Fifties (TV film)
Stanley Kubrick: Život v obrazech
1998 Intimate Portrait: Marsha Mason (TV film)
1986 Oltre New York (TV film)

TV pořady

2004 Henry's Film Corner (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace