foto

Joel McCrea

  • nar. 5.11.1905
    South Pasadena, California, USA
  • zem. 20.10.1990 (84 let)
    Woodland Hills, California, USA

Biografie

Joel Albert McCrea, americký filmový herec, se narodil 5. listopadu 1905 v South Pasadena, California v USA. Joel McCrea se začal zajímat o film po vystudování střední školy Pomona College. Začal pracovat pro film už v roce 1926 - malé role v příběhu ENEMY a v THE SINGLE STANDART (1928) a protože díky castingu dostal roli v THE JAZZ AGE (1929), následovaly zajímavé kontrakty s MGM (Metro Goldwyn Mayer), a zakrátko i filmovou společností RKO. Bez problémů získal jistou a stabilní nálepku příjemného, zajímavého, atleticky vyhlížejícího pohledného mladého muže pro další role ať komické, dramatické, civilní a nebo westernové.

V roce 1930 J.McCrea startuje ve dvou celovečerních westernech - WELLS FARGO rok 1937, kde hrál se svou ženou, herečkou Francis Dee a pod režijní taktovkou Cecila B. DeMilla ve filmu UNION PACIFIC, který byl natočen v roce 1939 s výbornou Barbarou Stanwyck v hlavní ženské roli. Ve své kariéře pokračoval v roce 1940 filmem režiséra Alfreda Hitchcocka ZAHRANIČNÍ DOPISOVATEL, s režisérem Prestonem Sturgesem romanticko-dobrodružný film s Veronicou Lake SULLIVANOVA CESTA (1941), a THE PALM BEACH STORY (1942) s Claudette Colbert a Mary Astor.

McCrea byl mimo jiné hvězdou ve westernech Williama A. Wellmana - THE GREAT MAN'S LADY (1942), opět s Barbarou Stanwyck, a film BUFALLO BILL s Maureen O´Hara a Lindou Darnell, která hrála indiánskou dívku - rok 1944. Později zopakoval svůj úspěch ve filmu THE VIRGINIAN (1946). McCrea se v podstatě řadil především svými westerny po bok Johna Wayna, Jamese Stewarta, Roye Rogerse, Randolpha Scotta, kteří byli nejznámějšími představiteli hrdinů tohoto žánru.V roce 1959, se setkali na filmovém plátně vedle sebe otec Joel McCrea a jeho syn Jody McCrea. Bylo to v seriálu televize NBC-TV: WICHITA TOWN, ve kterém spolu hráli jednu sezónu.

V roce 1962 se sešli dva veteráni filmového westernu Randolph Scott a Joel ve známém filmu JÍZDA VYSOČINOU - režíroval Sam Peckinpah. Joel McCrea vlastnil velký ranč, kde bydlel se svou rodinou. Rád na ranči pracoval, a to nejen s koňmi, takže i proto byly jeho filmové postavy tak autentické. McCrea byl také přijat do síně slávy westernových představitelů v Národním muzeu kovbojského a westernového dědictví v Oklahomě.

Joel McCrea se oženil s herečkou Frances Dee v roce 1933. Spolu měli tři děti : Davida, Petera a nejmladší Jody McCrea se stal jediný hercem po rodičích. Manželství Joela a Frances ukončila až jeho smrt ve Woodland Hills, California, když zemřel na pneumonii ve věku 84 let, dne 20.9. 1990. Jejich manželství bylo obdivuhodně, vyrovnané, plné pochopení, cti a lásky. Jako jedno z mála manželství v tak “hříšném” Hollywoodu vydrželo krásných téměř 58 let.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1976 Země mustangů
1970 Cry Blood, Apache
Sioux Nation
1966 Young Rounders, The
1962 Jízda vysočinou
1960 Crowning Experience, The
1959 Přestřelka v Dodge City
1958 Cattle Empire
Fort Massacre
1957 Gunsight Ridge
The Oklahoman
The Tall Stranger
Trooper Hook
1956 The First Texan
1955 Stranger on Horseback
Wichita
1954 Black Horse Canyon
Border River
1953 Rough Shoot
The Lone Hand
1952 The San Francisco Story
1951 Cattle Drive
Hollywood Story
1950 Frenchie
Saddle Tramp
Stars in My Crown
The Outriders
1949 Colorado Territory
South of St. Louis
1948 Four Faces West
1947 Ramrod
1946 Virginian, The
1945 The Unseen
1944 Buffalo Bill
The Great Moment
1943 Veselá tlačenice
1942 Příběh z Palm Beach
The Great Man's Lady
1941 Reaching for the Sun
Sullivanovy cesty
1940 He Married His Wife
Primrose Path
Zahraniční dopisovatel
1939 Espionage Agent
They Shall Have Music
Union Pacific
1938 Three Blind Mice
Youth Takes a Fling
1937 Honička na mužského
Internes Can't Take Money
V newyorském přístavu
Wells Fargo
1936 Adventure in Manhattan
Banjo on My Knee
Děvče z baru
Two in a Crowd
Vražedná lež
1935 Barbary Coast
Our Little Girl
Private Worlds
Splendor
Woman Wanted
1934 Gambling Lady
Half a Sinner
The Richest Girl in the World
1933 Bed of Roses
Chance at Heaven
One Man's Journey
Scarlet River
The Silver Cord
1932 Business and Pleasure
Nejnebezpečnější hra
Rajské ptáče
Rockabye
The Sport Parade
Ztracená eskadra
1931 Born to Love
Girls About Town
Kept Husbands
Once a Sinner
The Common Law
1930 Lightnin'
The Silver Horde
1929 Dynamite
Rozpoutaná vášeň
So This Is College
The Divine Lady
The Jazz Age
The Thirteenth Chair
1928 Dead Man's Curve
Five O'Clock Girl, The
Freedom of the Press
1927 Fair Co-Ed, The
The Enemy

TV seriály

1959 Wichita Town (TV seriál)

Dokumentární

2008 Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1973 Great American Cowboy, The
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1950 Screen Actors
1939 Land of Liberty - a.z.
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 2
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 9

Host

TV pořady

1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace