foto

Gilbert Servien

  • nar. 1.11.1929
    Bourg-de-Péage, Francie
  • zem. 27.5.2004 (74 let)
    Romans-sur-Isère, Francie

Biografie

Francouzský herec Gilbert Servien odehrál řadu vedlejších rolí ve filmech slavných režisérů, za všechny jmenujme alespoň Claude Chabrola, jeho filmografie zahrnuje ale také početný podíl na erotické a pornografické produkci 70. a 80. let dvacátého století. Pocházel z malého městečka Bourg de Péage na jihu Francie a na konci druhé světové války se zapojil do osvobozeneckého hnutí. Díky falešným dokladům byl v patnácti letech přijat do armády a zúčastnil se závěrečných bojů proti fašistickému Německu.

Po válce Gilbert Servien pracoval krátce jako dělník v obuvnickém průmyslu, později se dostal k žurnalistice a tady se seznámil s později významným režisérem Claude Chabrolem, což jej nasměrovalo k filmu. Před kamerou se poprvé mihnul v bezejmenné roli vojáka v Godardově protiválečné satiře KARABINIÉŘI (Les carabiniers, 1962). Vzápětí začal být jako herec oslovován častěji, i když o významu jeho rolí vypovídají postavy typu inspektor (DO TOHO, DO TOHO! – Allez France!, 1964) nebo abbé (DVA SIROTCI – Les deux orphelines, 1965).

S již zmíněným Chabrolem točil poprvé válečný film DEMARKAČNÍ ČÁRA (La ligne du démarcation, 1966), menší herecké příležitosti mu poskytli i další tehdy významní režiséři, mezi členy mafie jej můžeme zahlédnout v kriminální komedii FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD (Fantômas contre Scotland Yard, 1966), dále byl majitelem baru ve filmu IDIOT V PAŘÍŽI (Un idiot à Paris, 1967) nebo vězeňským dozorcem v kriminálce HO! (1968). Jen ojediněle se objevil i v divadle, například v roce 1964 hrál v Théâtre de Montparnasse.

V dekádě sedmdesátých let rozšířil svou filmografii o další tvorbu Claude Chabrola, například ve filmu TĚSNĚ PŘED NOCÍ (Juste avant la nuit, 1971) se objevil jako policista, podobné postavy hrál i v dalších filmech, a to nejen v čistě kriminálním žánru, participoval také na komediích tehdy velmi populárního Pierra Richarda (ROZTRŽITÝ – Le distrait, 1970; NEVÍM NIC, ALE ŘEKNU VŠECHNO – Je sais rien, mais je dirai tout, 1973), v menší roli souseda jsme jej mohli vidět též ve filmu DVA MUŽI VE MĚSTĚ (Deux hommes dans la ville, 1973), později točil také s Alainem Delonem nebo s kdysi populární skupinou Les Charlots.

I když v sedmdesátých letech znovu několikrát spolupracoval s Claude Chabrolem (NEVINNÍ SE ŠPINAVÝMA RUKAMA – Les innocents aux mains sales, 1974; VIOLETTE NOZIÈRE, 1978), v jeho filmografii sedmdesátých let začala převažovat pokleslá tvorba erotického až pornografického žánru. Příležitostně ale hrál také v televizních seriálech, jeho filmografii uzavírá několik menších rolí v kvalitativně různorodých žánrech poloviny osmdesátých let, připomeňme alespoň kriminálku BRIGÁDA SMRTI (Brigade des moeurs, 1984). Naposledy stál před kamerou v roce 1986, celkově jeho tvorba zahrnuje přes 130 filmových a televizních rolí.

Poslední léta života trávil Gilbert Servien v ústraní, od roku 1985 žil ve městě Romans-sur-Isère v podhůří Alp. Tehdy se také vrátil k žurnalistice a přes četné zdravotní komplikace a negativní postoj lékařů přežil více než patnáct let. V Romans-sur-Isère zemřel koncem května 2004 ve věku 74 let. Příčinou jeho úmrtí byla rakovina plic.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1986 L'Exécutrice
1985 Brigade des moeurs
Facteur de Saint Tropez, Le
Secrétaires BCBG le jour mais salopes et perverses la nuit
Y'a pas le feu...
1984 Blaireau s'fait mousser, Le
Nebezpečné známosti
1983 On l'appelle catastrophe
1982 Bourgeoise et... pute!
N'oublie pas ton père au vestiaire...
Nahý a bohatý
Neřehtej se... je to k smíchu!
On n'est pas sorti de l'auberge
1981 Au Bon Beurre (TV film)
Bahut va craquer, Le
Baisez les otages
Comment draguer toutes les filles...
Jour se lève et les conneries commencent, Le
Journal intime d'une jeune fille en chaleur
Maison Tellier, La
Prends ta rolls et va pointer
1980 Cécilia et les autres femmes au bordel
Greta, Monica, Suzel...
Journal d'une maison de correction
La Petite Caroline aime les grandes sucettes
Les Borsalini
Ras le coeur
1979 Anna cuisses entrouvertes
Chouchou de l'asile, Le
Důvěrná zpráva z dívčího internátu
Le droit de cuissage
Přinutím vás žít
1978 Auto-stoppeuses en chaleur
Caresses Infernales
Entrechattes
Filles du régiment, Les
Grande levrette, La
Réformés se portent bien, Les
Viol
Violette Nozière
Zob, zob, zob
Útěk
1977 Brigade call-girls
Couples en chaleur
Cuisse me
La Nymphomane perverse
Pornographie secrète
Uspěchaný muž
1976 Essayeuse, L'
Grand fanfaron, Le
Grande extase, La
Hippopotamours, L'
La Donneuse
Paris Porno
Perversions
Sexuella
Une cage dorée
Šokující!
1975 Amour aux trousses, L'
Draguse ou le manoir infernal
Folies bourgeoises
Hard Penetration
Nevinní se špinavýma rukama
1974 Convoi de femmes
Jak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanej
Nada
Règlements de femmes à O.Q. Corral
1973 Dva muži ve městě
Krvavé svatby
Nevím nic, ale řeknu všechno
1972 Odeur des fauves, L'
1971 Hlavně v klidu!
Těsně před nocí
Velká mafie
1970 Koňská hlava
Čas vlků
1968 Ho!
Muž v buicku
Nepřemožitelná Leontýna
Sbohem příteli
Tito muži rodiny
1967 Fantomas kontra Scotland Yard
Idiot v Paříži
Tajná síť
Zloděj z Paříže
1966 Demarkační čára
Martin Soldat
1965 Co je nového, kočičko?
Deux orphelines, Les
Furia à Bahia pour OSS 117
La Grosse caisse
1964 Amour à la chaine, L'
Do toho, do toho!
Patate
Pán ze společnosti
Requiem pour un caïd
Une Souris chez les hommes
1963 Ballade pour un voyou
Bluffeur, Le
Karabiniéři
Porteuse de pain, La

TV seriály

1982 Adieu aux as, L' (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1974 Histoires insolites (TV seriál)
Un curé de choc (TV seriál)
1970 Mauregard (TV seriál)
1967 Vidocq (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky